home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
MEGALAKULT A FOKUS-M
k-ko
2004.11.10.
LIX. évf. 45. szám

Új civil szervezettel gazdagodott Muzslya: megalakult a FOKUS-M Fejlesztési és Tájékoztatási Központ. Már több mint két éve szoros kapcsolatuk van a muzslyaiaknak az USAID mozgalommal, ezen belül pedig az ADF-fel. Az utóbbi Alap ebben az időszakban mintegy 200 ezer dollárral segítette a helyi közöss...

Új civil szervezettel gazdagodott Muzslya: megalakult a FOKUS-M Fejlesztési és Tájékoztatási Központ. Már több mint két éve szoros kapcsolatuk van a muzslyaiaknak az USAID mozgalommal, ezen belül pedig az ADF-fel. Az utóbbi Alap ebben az időszakban mintegy 200 ezer dollárral segítette a helyi közösséget. A következő évtől kezdve, a négy évig tartó kapcsolat keretében főleg a gazdasági projektumokat támogatják. A fő célok között szerepel a munkanélküliség enyhítése, a szociális státus javítása, valamint a fiatalok felkarolása, kiképzések, szakosítások megszervezése a részükre. A megalakulás előtt az ADF tartott két edukációs tanfolyamot, amelynek során felvilágosították a fejlesztési bizottság tagjait a központ jelentőségéről. Az utóbbi 10-15 év nagyon rányomta bélyegét az itteni közösségre, és az amerikaiak abban szeretnének segíteni, hogy kiutat leljünk a kilátástalan helyzetből, megtaláljuk önmagunkat itt, ebben a térségben, és a XXI. század életfeltételeihez igazodva. A központ elnevezése onnan ered, hogy Muzslyán a legégetőbb problémákat kell fókuszba helyezni. Az alapító közgyűlésen egyhangúlag KOVÁCS Zoltánt választották meg a központ elnökévé:
- Tizenhárom alapító tag jelent meg és írta alá az alapítói szerződést a központi Szervó Mihály Általános Iskolában. Megtárgyalták a központ alapszabályát, amely egyébként a kiválóan működő verseci AGORA Fejlesztési Központénak a mintájára készült. A központ elnökének a tisztségével engem bíztak meg, de az alelnököt is megválasztottuk CSÍKOS Ernő személyében. Az igazgatóbizottság öt tagot számlál, FAZEKAS Imre lett az elnöke, a tagjai pedig: HALLAI Zoltán, ISPÁNOVICS Mihály, MOLNÁR Tibor és SZIVERI István. A közgyűlésen a háromtagú ellenőrző bizottságot is megválasztottuk BÁLINT János (elnök), NAGY József és KÓNYA-KOVÁCS Ottília személyében. Az első fontos lépés már megtörtént, az ADF közreműködésével rövid időn belül bejegyeztetjük a központot, minden dokumentációt eljuttatunk az illetékes minisztériumba, állami szervekbe, és a következő ülésre az igazgatóbizottságnak már az lesz a feladata, hogy a jövő évi akciós terveket kidolgozza, megtárgyalja és elfogadja. Az is nagy gond a falu szemszögéből, ha a polgárok nem szavazzák meg a helyi hozzájárulást. Abban az esetben kérdésessé válik a gyermekorvosi rendelő felszerelése, működtetése, a megvásárolt, néhai mozi épületének szabadidőközponttá való átalakítása, a közigazgatási intézményeket, az utakat nem is említve, és sorolhatnám még tovább. Muzslyának most kell megmutatnia az ,,erejét', kibontakoztatnia az összetartást, hisz mindenképpen meg kell őriznünk a meglevő társadalmi szervezeteket, a kultúrát, az oktatást, a sportot még magasabb szintre kellene emelni. Mindezt csakis közösen érhetjük el. A központ következő ülésén már fontos döntésekre lesz szükség, össze kell hangolni az igényeket a lehetőségekkel. Hamarosan pénzforrások után nézünk.
Kovács Zoltán, a FOKUS-M elnöke még azt is elmondta, hogy a titkár személyéről nem döntöttek a közgyűlésen, mert az ADF egy fizetett embert szeretne biztosítani, természetesen csakis rátermett, szakmailag képzett egyén felelne meg egy ilyen munkahelyre. A titkárnak/menedzsernek az lenne a fő tevékenysége, hogy tájékoztassa a polgárokat a médián vagy az önkormányzaton keresztül, összegyűjtse az információkat és továbbítsa az érdekeltekhez, ugyanakkor egyensúlyba kell hoznia az igényeket a lehetőségekkel. Amikor mindez megvan, akkor kidolgozza a megfelelő projektumokat, amelyeket az elkövetkező kétéves időszakban az ADF finanszíroz. Ha a központ sikeresen működne, néhány éven belül átalakulhat profi irodává.
A szervezők szeretettel meghívnak minden muzslyai és vidéki polgártársukat a II. Birkapaprikás-főző versenyre, amelyet november 13-án 16 órai kezdettel tartanak a Muzslyaiak Klubjában. A Fokus-M Fejlesztési és Tájékoztatási Központ ezt a rendezvényt a gasztronómiai fesztivál részének tekinti, és támogatást nyújt hozzá. A vendégeket 20 órára várják, a belépőjegy ára 250 dinár, amely tartalmazza a vacsorát is. Az est keretében a szórakozásról sem feledkeznek meg a szervezők. Bővebb információt a 023/527-490-es telefonszámon, illetve 063/665-648-as mobilszámon kaphatnak Kovács Zoltánnál, vagy az 023/540-348-as telefonszámon Gregus Józsefnél.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..