Lovaglás — egy kicsit másképp

Lovaglás — egy kicsit másképp

A finnek nem pazarolnak, a seprűnyelet is felhasználják, méghozzá sportolásra.

Jó, egy kicsit sarkítok, hiszen nem seprűnyélen lovagolnak, mint a mesében a boszorkányok, hanem egy boton, melynek végére egy plüss lófejet ragasztanak.

A seprűnyéllovaglás a kamaszlányok körében népszerű sportág. Nemzeti bajnokságot is rendeznek, melyre a versenyzőknek alaposan fel kell készülniük. A tizenéves lányoknak az igazi lovak mozgását imitálva kell minél magasabb akadályokat átugraniuk. A mozgásforma elsajátítását a lovak megfigyelésével kezdik, hiszen ezáltal tudják hitelesen utánozni az állatokat. Csak ezután következik a versenylovak mozgásának elsajátítása. Az egésznek az a lényege, hogy a versenyzők egy műlófejjel a lábuk között utánozzák a díjlovaglás-közvetítéseken tipikus látványt: a szögegyenes háttal ülő lovasokat és a peckesen szökdelő pacikat.

A versenyzők aktívan hirdetik ezt az új őrületet, hiszen azt szeretnék, ha igazi sportágként ismernék el. A falólovaglás Finnországban nagyon népszerű, egy egész szubkultúrát építettek köré, hála az internetnek és a rajongótábornak.

Mindenki a saját ízlése szerint készítheti el a falovát, a folyamatot pedig a YouTube-on is meg lehet nézni. A színesebbnél színesebb sörényű falovakat szinte kozmetikushoz illő szakértelemmel csinosítgatják, gondozzák.

A díjugratáson kívül versenyfutást is rendeznek, illetve lovagi tornákat is, melyeken a lányok kungfumozdulatokra hasonlító rúgásokkal köröznek egymás között. Természetesen nem érnek egymáshoz, a mozgás csak látszatkeltés, ahogyan a lovaglás is.

A versenyeknek egyelőre még csak női részvevőik vannak, viszont a lányok nem titkolják, hogy nem is szeretnék, ha a fiúk is csatlakoznának hozzájuk, hiszen így egy igazán feminin közösség jött létre.

A Finn Lovasszövetség örül, hogy ez a „lebutított” díjugratás ekkora jelenség lett az országban. Becslések szerint körülbelül tízezer versenyző van az országban, az internetnek köszönhetően pedig ismertségük és számuk egyre csak nő.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Ép Testben rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Lovaglás — egy kicsit másképp
Ép Testben
Facebook

Támogatóink