home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Londoni orosz nagykövet: Oroszország nem vet be nukleáris fegyvert
2022.05.30.
LXXVII. évf. 21. szám
Londoni orosz nagykövet: Oroszország nem vet be nukleáris fegyvert

Oroszország sem hadszíntéri, sem hadászati nukleáris fegyvereket nem vet be Ukrajnában vagy más országok, köztük Nagy-Britannia ellen — mondta vasárnap Oroszország londoni nagykövete.

Andrej Kelin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában megerősítette azt a hivatalos orosz álláspontot, hogy Ukrajnában nem háború, hanem „korlátozott hadművelet” zajlik, elsősorban a keleti országrészben élő orosz lakosság védelmében.

Kelin határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök kész lenne-e nukleáris támadást intézni Nagy-Britannia ellen.

Az orosz—ukrán háború az élelmiszer-ellátásban jelentős hiányokat okoz globális szinten, ami egyes országokban megfigyelhető már a búza, a liszt, az étolaj területén is — mondta Sebestyén Géza, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Gazdaságpolitikai Műhelyének vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn. Kiemelte: fontos, hogy egy ország önellátó legyen az élelmiszerek terén. Magyarországon kevésbé érezhetők a világpiaci problémák, ugyanis kiterjedt agráriummal rendelkezik, kevésbé szorul rá az élelmiszerimportra — húzta alá. A lisztet és az étolajat Magyarországon államilag szabályozott, csökkentett áron lehet beszerezni, ráadásul a rezsiköltségek és a benzin ára sem emelkedett. Nyugat-Európa számos országában nemcsak az élelmiszerek áremelkedése, illetve hiánya okoz problémát, hanem a magas rezsi- és benzinárak is csökkentik a lakosság elkölthető jövedelmét — mutatott rá. A szakember arra számít, hogy ameddig a háború tart, addig hiány lesz bizonyos termékekben, továbbá az árak folyamatosan növekedni fognak.


Orbán Viktor (forrás: Facebook)

Orbán Viktor miniszterelnök szombat este az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) meghívására Párizsban jelen volt a Bajnokok Ligája döntőjén, majd a kormányfő a francia fővárosból Brüsszelbe utazik tovább — tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap. Hozzátette: Brüsszelben hétfőn és kedden tartják az Európai Tanács rendkívüli ülését, melyen az állam- és kormányfők többek között az elhúzódó ukrajnai háborúról, az azzal járó súlyos gazdasági válságról, illetve az energiaellátás biztonságáról tárgyalnak.

Magyarországra vasárnap az ukrán—magyar határszakaszon 5245 ember lépett be, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 5688-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfőn az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől 671 ember, köztük 320 gyermek érkezett Budapestre vonattal — tudatták.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..