home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lesz-e ismét alapfokú bíróság Zentán?
(Tha)
2011.07.27.
LXVI. évf. 30. szám

Zenta község képviselő-testülete a legutóbbi ülésén elfogadta a Magyar Polgári Szövetségnek a bíróságok és az ügyészségek székhelyeiről és területeiről szóló törvény módosításával kapcsolatos kezdeményezését, amelynek az a lényege, hogy Zentán ismét állítsák vissza az alapfokú bíróságot. Ugyanekkor...

Zenta község képviselő-testülete a legutóbbi ülésén elfogadta a Magyar Polgári Szövetségnek a bíróságok és az ügyészségek székhelyeiről és területeiről szóló törvény módosításával kapcsolatos kezdeményezését, amelynek az a lényege, hogy Zentán ismét állítsák vissza az alapfokú bíróságot. Ugyanekkor a Magyar Koalíció képviselői kérték: a testület bízza meg Zsíros-Jankelić Anikót, a város köztársasági képviselőjét, hogy a Szerb Képviselőházában nyújtson be törvénymódosítási javaslatot a kezdeményezéssel kapcsolatban.
A zentai bíróság épületében jelenleg a Szabadkai Alapfokú Bíróság Zentai Bírósági Egysége működik, tehát bizonyos korábbi tevékenységek -- a végrehajtás, a peren kívüli eljárások, a polgári perek egy hányada - továbbra is Zentán maradtak. Az igazságügy büntetőjogi részét azonban teljes egészében Szabadkára költöztették, és ez okozza a legnagyobb problémát a polgárok számára. Ezen szeretne változtatni a zentai önkormányzat azáltal, hogy kezdeményezi az alapfokú bíróság visszaállítását, amely Ada, Magyarkanizsa és Zenta község területét ölelné fel.
- Ha az illetékesek meghallgatnák a kérésünket, azzal igen nagy segítséget nyújtanának a zentai és a környékbeli lakosoknak -- mondta a sajtónak Rácz Szabó László, a községi képviselő-testület és az MPSZ elnöke. Hozzátette azt is, hogy a testület határozatát már elküldték a tartományi és a köztársasági kormány illetékes szerveinek, az igazságügyi minisztériumnak, s külön felkérték a tartományi kormány elnökét, Bojan Pajtićot is, hogy járjon közbe az érdekükben. Bíznak abban, hogy Belgrádban is megértik: ebből mindenkinek csakis haszna származhat.
VMSZ: Ez csak a polgárok ámítása!
Ceglédi Rudolf, a VMSZ zentai községi szervezetének elnöke is a Zentai Alapfokú Bíróság visszaállításának a kérdésével foglalkozott a legutóbbi sajtótájékoztatón.
- A községi képviselő-testület legutóbbi ülésen Zsíros-Jankelić Anikó községi, illetve parlamenti képviselőt azzal bíztuk meg, hogy 15 napon belül nyújtson be erre vonatkozó törvénymódosítási javaslatot a szerb parlamentben, de azóta semmi konkrét lépés nem történt. A városvezetőség időközben úgy nyilatkozott, hogy egyeseket informáltak a javaslatról, és várják a lépéseket, de mi úgy gondoljuk, azért van Zentának parlamenti képviselője, hogy konkrét törvénymódosítási javaslatokat adjon be, ha erre kötelezi őt a községi képviselő-testület határozata. Mivel ez nem történt meg, számunkra az a tanulság, hogy a hatalmi koalíció semmibe veszi a községi képviselő-testület döntéseit - hangsúlyozta Ceglédi Rudolf.
Juhász Attila, a Magyar Koalíció községi frakcióvezetője úgy fogalmazott, hogy amit a hatalmon levők az üggyel kapcsolatban végeztek, az csupán polgárámítás, és emlékeztetett, ők azt javasolták a képviselő-testületnek, hogy Ada, Magyarkanizsa és Zenta mellett Törökkanizsa és Csóka is tartozzon ehhez a körzethez, de javaslatukat elvetették.
A sajtótájékoztatón arra is kitértek, hogy életbe lépett a módosított oktatási törvény, amelyet összehangoltak a nemzeti tanácsokról szóló jogszabállyal. Ebből az alkalomból azt tanácsolják a zentai önkormányzatnak, hagyjon fel végre a dacból való politizálással, és működjön együtt a Magyar Nemzeti Tanáccsal. Úgy vélik, egy többségében magyarlakta község vezetése nem engedheti meg magának, hogy szembe menjen a délvidéki magyarság által megválasztott parlamenttel és megkérdőjelezze annak döntéseit.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..