home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lesz-e ingyenrészvény?
(re)
2009.01.28.
LXIV. évf. 4. szám

A szerb kormány törvényes rendelkezést hozott arra, hogy a polgárok ingyenes részvényeket igényelhetnek, amelyek kifizetése az olyan nagyvállalatok, mint amilyen a NIS kőolajipari vállat, a JAT légitársaság, a repülőtér, a Galenika gyógyszergyár és a villanygazdaság eladásából befolyó pénzből történ...

A szerb kormány törvényes rendelkezést hozott arra, hogy a polgárok ingyenes részvényeket igényelhetnek, amelyek kifizetése az olyan nagyvállalatok, mint amilyen a NIS kőolajipari vállat, a JAT légitársaság, a repülőtér, a Galenika gyógyszergyár és a villanygazdaság eladásából befolyó pénzből történik majd. A részvényeket a polgárok 2008. január 28-a és július 31-e között igényelhették a postahivatalokban.
A kormány akkor 1000 euró értékben ígért részvényeket minden igénylőnek. Ez az összeg azonban mostanra jócskán megtizedelődött, így is fogalmazhatnánk: semmi nem maradt belőle. A Galenika Gyógyszergyárat ugyanis alig néhány héttel ezelőtt sikerült eladni, de ebből már csak 24 euró jut az ingyenrészvények igénylőinek. Szerbiában minden felnőtt igényelhette az értékpapírokat, ha igazolni tudta, hogy más vállalat részvényeiből még nem kért és nem is kapott, illetve hogy szerbiai állampolgár. A Privatizációs Ügynökség azonban újabban nagyon sok igénylőtől kéri az állampolgárságát igazoló bizonylatot is, így utólag, ami nem kevesebb, mint 370 dinárba kerül, és ha ezt az összeget megszorozzuk 5 millióval - hiszen ennyien igényeltek ingyenrészvényt -, könnyen kiszámolható, milyen hatalmas összeg kerülhet ily módon az államkasszába.
Száz szónak is egy a vége: ismét sikerült átverni a polgárokat, elhúzni az orruk előtt a mézes madzagot.
Lesz-e ingyenrészvény? -- kérdeztük a héten olvasóinktól.
DR. SZECSEI Mihály szabadkai okleveles közgazdász:
- A jelenlegi állás szerint nem lesz. Legalábbis semmi esély nincs nagyobb pénzösszegre, amit az ingyenrészvényekért kaphatnának a polgárok. Ötmillió ember igényelte ezeket a részvényeket, és mindössze 170 ezren vannak, akik nem jogosultak rá, hogy megkapják. Az ötmillió részvényigénylő kifizetése - még ha csak 50 eurót számítunk is a beígért 1000 helyett - olyan óriási összegre rúg, amit az államkasszából képtelenség kifizetni. Én tanulmányoztam az állami költségvetésnek mind a négyszáz tételét, és egyetlen olyat sem találtam, amely lehetővé tenné ekkora pénzek kifizetését. A büdzsé üres, nincs miből fizetni. Ebből is látszik, hogy ez az egész ingyenrészvény-mese egy jól kitervelt politikai manőver volt, amellyel sikerült csőbe húzni a polgárokat. Kész átverés, semmi egyéb. Most már nyilvánvaló, hogy az emlegetett 1000 euróból még ötven sem lesz, az idei évben már semmiképp. A többi nagyvállalat eladása még ezután következik, de sajnos ugyancsak kedvezőtlen végkifejlettel az ingyenrészvényeket igénylők számára.
FEHÉR Vince topolyai magánfuvarozó:
- Optimista vagyok, és azt hiszem, hogy előbb vagy utóbb megkapjuk a pénzünket. Habár sokfelől azt hallom, hogy 1000 eurónál jóval kevesebbet kapunk majd, de hiszem, hogy még így is jobban járunk, mint ha nem igényeltünk volna semmit. A vállalat részvényeiből, ahol harminc évig dolgoztam, nekem nem járt semmi. Nyugdíjba még nem mehetek, így muszáj dolgoznom valahol. A vállalat időközben csődbe jutott, így se részvényt, se végkielégítést nem követelhettem. Úgy gondoltam, az ingyenrészvényekkel csak üti valami a markomat, és továbbra is remélem, hogy néhány száz eurót kifizetnek mindnyájunknak, ha eladják a szóban forgó nagyvállalatokat.
BÁLINT Viktor szabadkai munkanélküli:
- Az ingyenrészvények igénylésének lehetősége kitűnő politikai húzás volt a választások előtt. Egyelőre úgy tűnik, hogy nagyon sok embert sikerült így lóvá tenni. Most már szinte bizonyossá vált, hogy a megígért 1000 eurós összeget nem kapjuk meg. Az is elképzelhető, hogy az állampolgársági bizonylatok kiadásából beszedett pénzösszegből fizetik majd ki az ingyenrészvényeket. Hiszen ha megszorozzuk az 5 milliót a majd 400 dinárral, amennyibe a bizonylat kerül, nem nehéz kiszámolni, hogy ez egy jelentős összegre rúg. De ha valami csoda folytán mégis megkapnánk a megígért 1000 eurót, én megkövetem az illetékeseket és megeszem a nem létező kalapomat! Habár ezt az országot ismerve szinte biztosra vehető, hogy erre nem kerül sor. Kíváncsi vagyok, mi lesz az állam következő húzása, amellyel újfent lóvá teszi a polgárokat.
VARGA Natália magyarkanizsai vegyészlaboráns:
- Szinte már biztosra vehető, hogy az ingyenrészvényekből nem lesz pénz. Ha mégis, olyan jelentéktelen összeg, amiért nem nagyon lesz érdemes sorba állni a bankokban. Ráadásul még az állampolgárságról szóló bizonylat beszerzése is pénzbe kerül, és ebből is jól megszedi magát az állam. Jól átvertek bennünket. Nem hiszem, hogy ebből a történetből mi, egyszerű polgárok kerülnénk ki győztesen, hiszen ki látott már olyat, hogy egy elszegényedett országban csak úgy odaajándékoznak 1000 eurót 5 millió embernek? Ez nekem már akkor is furcsa volt, amikor az igénylésemet átadtam, de nem tehettem mást. Gondoltam, ha jut valami, hát legyen. Minden dinár jól jön. Most már látom, hogy egy ócska tréfa volt csupán az állam részéről, amit az amúgy is elszegényedett polgárokkal űztek. Én az állampolgárságról szóló bizonylatot sem küldöm el, és ha emiatt egy napon elvesztem az ingyenrészvényekre való jogosultságtól, hát nem veszítek vele sokat.
KABAI Miklós zentai nyugdíjas:
- Semmi esélyt nem látok arra, hogy az ingyenrészvényeket megkapjuk. Ha mégis, abból pénz már nem lesz. Természetesen a legtöbb elszegényedett, munkanélküli polgár úgy gondolta, végső ideje, hogy az állam végre nekik is juttasson valamit, ezért fejvesztve rohantak részvényeket igényelni. Senki nem gondolt még akkor arra, hogy ez is csak egy átejtés lesz. Én már nem számítok ezekre a részvényekre, de ha mégis megkapnám őket, nem próbálnám eladni, inkább megtartanám, hátha úgy majd egy napon sokkal többet érnek. Addig azonban csak mérgelődök, hogy ebben az országban milyen ízléstelen tréfát űznek az emberekkel, akik legtöbbjének szinte már a betevő falatra sem telik. Borúlátó vagyok e téren, éppen ezért engem már nem érhet meglepetés.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..