home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Lestrapált járgányok rekordáron
Talpai Lóránt
2014.01.22.
LXIX. évf. 4. szám

Európa-szerte válságban az autópiac — Szerbia a használt gépjárművek temetője

Európa-szerte válságban az autópiac

Az európai autópiac évek óta válságban van. Az autógyártó cégek évtizedek óta nem adtak el olyan kevés új személygépkocsit, mint az utóbbi években. Néhány nyugat-európai ország — közöttük elsősorban Németország — úgynevezett nemzeti roncsprémiumokkal próbálja életben tartani a haldokló piacot. Szerbiát természetesen nem a vadonatúj autók érintik elsősorban, hanem a használtak behozatala. Sajnos azonban a polgárok keresete és a méregdrágára, felturbózott használt kocsik ára között akkora a különbség, hogy sok esetben az öt-tízéves járművek is luxuskategóriának számítanak. Az úgynevezett olcsó tömegautók pedig — megnevezésükkel ellentétben — egyrészt egyáltalán nem olcsóak, másrészt kevésbé minőségiek. A Renault—Nissan–csoport ennek ellenére viszonylagos sikert ért el a fapados Dacia-sorozatával Kelet-Európa- és Észak-Afrika-szerte. Szerbia fő autóforgalmazója, a FIAT-csoport azonban évek óta minden márkájával bajban van. A balkáni ország európai elszigeteltsége viszont továbbra is piaci monopóliumot teremt a FIAT helyi leányvállalatának, a kragujevaci gépjárműgyárnak, a Szerbiában értékesített új járművek közül ugyanis a FIAT autók piaci részesedése mintegy ötvenszázalékos. Ez azt jelenti, hogy szinte minden második újonnan eladott jármű FIAT márkájú. Az eladott új autók kapcsán azonban egyáltalán nem kell nagy arányokra gondolni, havonta csupán néhány száz új gépjármű értékesítéséről van szó.

Szerbia a használt gépjárművek temetője

A használt autók piaca sem tár elénk kedvezőbb képet. A Szerbiába érkező régi autók jelentős része Magyarországról, Ausztriából vagy Németországból származik. Az ország a magyarországi autók temetője, a szerb kereskedők ugyanis Magyarországról szállítják be az olcsó (1000—2000 euró értékű), korosabb gépkocsikat. Ezek a régi járgányok minőségüket illetően természetesen hagynak némi kívánnivalót maguk után. Ezért nem véletlen, hogy a szerbiai autópiac a sötét kilencvenes évek szintjére esett vissza. Mindenki elégedetlen, a gyártók a csekély kereslet, a használtautó-beszállítók és -forgalmazók a magas illetékek, a vásárlók pedig természetesen a rendkívül magas árak miatt. A használtautó-szállítmányozók nemrég az ellen emelték fel a szavukat, hogy a beszállított járművek értékbecslése jelentősen eltér az európai normáktól. A Szerbiai Motoros Szövetség katalógusa például egyáltalán nem igazodik azoknak az országoknak a piaci értékeihez, amelyekből beszállítják a járműveket. Sőt az úgynevezett részleges vámmentesség bevezetése után a behozatali gépjárművek jóval drágábbak lettek. A polgárok többsége számára elérhető FIAT Punto illetéke például 300-ról 700 euróra nőtt. Ezenkívül a jövőben azok a nagyobb használtautó-beszállítók, valamint középvállalkozók sem kapnak kedvezményeket, akik az utóbbi években jelentős számú autót hoztak be az országba. Ez pedig azt jelenti, hogy a vállalkozók valószínűleg meg fogják emelni a gépjárművek árát. Az emberek eddig sem tolongtak az autókért, mivel európai viszonylatban és a térségen belül is Szerbiában kaphatóak a legdrágább kocsik, melyek ráadásul minőségtelenek, össze vannak tákolva és agyon vannak hajszolva. Mivel rövid idő alatt az is kiderült, hogy vám nélkül sem olcsóbbak a használt autók, az embereknek nincs sok okuk a bizakodásra. Továbbra is sötét fellegek gyülekeznek az egyre zsugorodó szerbiai autópiac felett.

 


 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..