home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Lépcsőzzünk otthon!
Bíró Tímea
2019.03.26.
LXXIV. évf. 12. szám
Lépcsőzzünk otthon!

Aki nem kedveli a lépcsőzést, azzal majd a sztepper, vagyis a minilépcsőzőgép megszeretteti. A népszerű fitneszeszközzel gyönyörűen meg tudunk izzadni az otthonunkban, majd betehetjük az ágy alá, merthogy kis helyen is elfér.

Amilyen kis komolytalan szerkezetnek tűnik, annál nagyobb előnyünkre válhat. A lépcsőzőgép nemcsak a kondíció megőrzésében támogat bennünket, hanem a testünket is feszesebbé teszi. Alapjában a comb, a fenék és a csípő izmait mozgatja meg, emellett elősegíti a fogyást, erősíti a szívet, és kiváló feszültséglevezető.

A fitneszeszközök piacán a sztepperek két, egymástól lényegesen eltérő változatával találkozhatunk: a sima, taposógépszerű sztepperekkel, illetve a fogantyúval felszerelt, biztonságosabb modellekkel. Előbbiek előnye a kis méret, melynek köszönhetően akár egy dobozban vagy fiókban is elférnek. Az utóbbiak azonban, noha valamivel nagyobb a helyigényük, a fogantyúnak vagy a támaszkodó állványnak hála helyesebb testtartással használhatóak, s így a lépcsőzés során elkerülhető a görbe hátgerinc kialakulása.

Idősebbek, friss anyukák és rehabilitált személyek is használhatják az eszközt.

Minden lépcsőzőgépes edzést 3-5 perces bemelegítéssel indítsunk (az ötven év felettiek többel). A gyakorlatokat fokozatos bemelegítéssel kell elkezdeni, majd lassabb szakaszú levezetéssel zárni. Ha túl hamar belelendülünk a mozgásba, nagyobb a sérülés veszélye, és az energiánkat nem optimális módon használjuk fel. Célszerű lassan, fokozatosan növelni a pulzusszámot és az állóképességet.

Ha mindennap edzünk, mozogjunk 10 percet, hetente két-három alkalommal lépcsőzzünk 20-30 percet, egy-két alkalommal pedig több mint 60 percet. A kezdők kondíciójuknak megfelelően fokozatosan növeljék a terhelés intenzitását, a maximális hatékonyság és biztonság érdekében.

A sztepper vásárlásakor a szerkezet néhány mechanikai sajátosságára kell odafigyelnünk.

  • A legfontosabb a fékmechanizmus, melynek két fajtája használatos a lépcsőzőgépekben: pneumatikus és hidraulikus. Előbbi levegővel töltött fékhengerrel működik, mely a gyors melegedés miatt általában hamar tönkremegy. Ezért javasoljuk inkább a hidraulikus fékrendszerrel működő szteppereket, melyek megbízhatóbbak, ezáltal pedig az élettartamuk sokkal nagyobb.
  • Ajánlatos utánanézni annak, hogy a kiválasztandó gépnek milyen a mozgásamplitúdója: ha behatárolt, inkább másik modellt vegyünk.
  • A könnyebb mozgást és egyensúlyozást segíti elő bizonyos modelleknél a felsőtest megtámasztására való fogantyú. Ennek hiánya előbb-utóbb hát- és térdpanaszokat okoz, mert a bizonytalan testtartás miatt a gyakorlás csak görnyedt háttal végezhető. Vásárláskor ezt mindenképp tartsuk szem előtt.

 

A lépcsőzőgép karbantartása

  • Heti rendszerességgel vagy minden edzés után puha ronggyal és nem súroló hatású szerrel töröljük le róla az izzadságot és a port.
  • Havonta győződjünk meg róla, hogy a csavarok elég szorosan vannak meghúzva, felhasználói üzemmódban ellenőrizzük, hogy a sztepper jól működik-e, és porszívózzuk fel a padlót az eszköz alatt, illetve körül.
  • Évente kétszer takarítsuk ki a sztepper belsejét, ellenőrizzük a szíjat és a többi alkatrészt, hogy nincs-e szükség javításra. Zsírozzuk meg a kerékagyat, hogy a sporteszközünk hosszú ideig zavartalanul működjön.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..