Lennert Tímea költői estje Szegeden
KISIMRE Ferenc
2012.11.21.
LXVII. évf. 47. szám
Lennert Tímea költői estje Szegeden

Kollázs címmel jelent meg Lennert (Móger) Tímea verseskötete, melynek bemutatóját Szegeden a Millenniumi Kávéházban tartották meg az Őszi Kulturális Fesztivál és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége szegedi tagozatának szervezésében.

A jelentős érdeklődés övezte irodalmi esten a költőt, egyébként lapunk tudósítóját, Bene Zoltán író, a Magyar Írószövetség Csongrád megyei csoportjának titkára, a Szegedilap.hu főszerkesztője faggatta a kötetről, a közegről, amelyben él és dolgozik, a készülő kötetéről, valamint az irodalommal és a költészettel összefüggő kérdésekről.
Lennert (Móger) Tímea, a kötet szerzője a többi közt kérdésre válaszolva kijelentette, hogy szerencsésnek mondhatja magát, mert saját maga válogatta  a verseket első önálló kötetébe, s köszönetet mondott az Areión Kiadónak, külön pedig Pusztai Virág grafikusművésznek a könyv elkészítésében való közreműködéséért. A kötetben olvasható versek egyébként már megjelentek valamelyik délvidéki vagy magyarországi irodalmi folyóiratban, s mint ezt méltatói is megjegyzik, Tímea szorosan kapcsolódik a tájhoz, a közeghez, amelyben él és dolgozik. A szegedi összejövetelen ő maga is hangsúlyozta kötődését a „doroszlói rög”-höz, s említést tett arról, hogy készül egy új kötettel, amelyben a mostaninál valamivel hosszabb versek kapnak majd helyet, de abban is jelen lesznek azok a nyelvi játékok, amelyeket korábbi költeményeiben megfigyelhettünk, tapasztalhattunk. A fiatal költőnő az est folyamán több versét is elszavalta a Millenniumi Kávéház közönségének.
Az elmúlt időszakban egyébként több olyan kulturális rendezvényt láthattak a szegediek, amelynek témája a délvidéki ember vagy az onnan származó honfitársaink, és  amely mind tartalma, mind látogatottsága szempontjából kitűnt a városban tartott Őszi Kulturális Fesztivál programjai közül. Nagy sikert aratott például dr. Koppány György bajmoki születésű egyetemi tanár A történelem viharai a Délvidéken című előadása is. Az azonos című könyv szerzője, a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének egykori tanszékvezető professzora a közelmúltban egy fényképekkel gazdagon illusztrált kötetben foglalta össze Bajmok és környéke II. világháború előtti és alatti történetét. Nagy sikert aratott a Mosolygó Tisza mente című előadás is, amelyet Tóth Béla fotóművész szervezett Tőke István azonos című, anekdotagyűjteményének a felhasználásával. Tőke tanár úr felbecsülhetetlen értékű gyűjtéséből a Millenniumi Kávéházban Fabulya Andrea szavalóművész olvasott fel Kiss-Iván Ágnes népdalénekes és Csenki Zalán kobozművész közreműködésével. Szintén a közelmúltban mutatták be Gyenes Kálmán szegedi fotóművész Fekete-fehéren című könyvét, melynek délvidéki vonatkozásai is vannak, jelesül, több olyan vajdasági település is helyet kapott benne, amelyről a nyugdíjas fotós hosszú pályafutása során felvételt készített csakúgy, mint az első alanyi jogon magyar állampolgárként Szabadkán született Nagy Kanász Kata keresztelője a szegedi Fogadalmi templomban.
 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Művelődési Körkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..