home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Lemondott a radikális frakcióvezető
(tv.)
2008.09.10.
LXIII. évf. 37. szám

KENYÉRTÖRÉS. Lemondott Tomislav Nikolić a Szerb Radikális Párt elnökhelyettesi és frakcióvezetői posztjáról. Távozását összefüggésbe hozzák a pártban felmerült súlyos ellentétekkel. Tomislav Nikolić arra törekedett, hogy a radikális párt a parlamentben az uniós közeledési és csatlakozási m...

KENYÉRTÖRÉS. Lemondott Tomislav Nikolić a Szerb Radikális Párt elnökhelyettesi és frakcióvezetői posztjáról. Távozását összefüggésbe hozzák a pártban felmerült súlyos ellentétekkel. Tomislav Nikolić arra törekedett, hogy a radikális párt a parlamentben az uniós közeledési és csatlakozási megállapodás elfogadására szavazzon, ez pedig, a belgrádi sajtó szerint, ellentétben áll Vojislav Šešelj pártvezér álláspontjával. Az SZRP frakcióvezetője, elnökhelyettese Vojislav Šešelj pártelnökkel került szembe, és úgy tűnik, ő húzta a rövidebbet. A napokban már be is jelentette Dragan Todorović pártalelnök, hogy a radikális párt az csatlakozási megállapodás becikkelyezése ellen voksol. Ez is bizonyítja, hogy a legnagyobb szerb ellenzéki pártot gyakorlatilag a scheveningeni fogdában levő Šešelj irányítja azon hívei segítségével, akik a párt kemény magját alkotják. Tomislav Nikolić, a párt elnökhelyettese igyekezett megreformálni a szervezetet, s ezzel - mint a belgrádi Blic írja - szembekerült Vojislav Šešelj pártvezérrel, aki scheveningeni cellájából sikeresen kezében tartja a legnagyobb szerbiai ellenzéki párt irányítását. A Večernje novosti szerint Šešelj megdöbbent, hogy pártjának képviselői együtt szavaznának a demokratákkal, telefonált a radikális vezetőknek, hogy ne támogassák a megállapodást, mert azzal elárulnák Kosovót.
SZERBIA JÖVåRE TAGJELÖLT? Szerbia jövőre elnyerheti az EU-tagjelölti jogállást, ha addigra ennek minden feltétele teljesül - mondta szerdán az Európai Bizottság elnöke.
José Manuel Barroso erről Boris Tadić szerb elnökkel együtt tartott brüsszeli sajtótájékoztatóján szólt, miután megbeszélést folytattak egymással.
Az unió legfőbb végrehajtó testületének elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: ez nem kötelezettségvállalás Brüsszel részéről. Vannak még akadályok, amelyeket le kell küzdeni, van sok tennivaló, amit el kell végezni - tette hozzá. Szerbiának teljes mértékben együtt kell működnie a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró hágai nemzetközi törvényszékkel, mert ez az előfeltétele a stabilizációs és társulási megállapodás uniós ratifikálásának. A ratifikáció pedig előfeltétele a tagjelölti státus megadásának - fejtette ki. Barroso történelmi jelentőségű fejleménynek mondta, hogy Szerbia július 21-én elfogta és átadta Hágának Radovan Karadžićot, a boszniai szerbek egykori vezetőjét, aki hosszú évek óta a hágai törvényszék körözési listájának élén volt. Azt a szerb reményt azonban lehűtötte, hogy ennek nyomán Brüsszel azonnal kilátásba helyezi Szerbia uniós tagjelöltségét. Egy Szerbiában végzett közvélemény-kutatásból kiderül: ha most írnának ki referendumot, a szerbiai polgárok 61 százaléka támogatná az ország uniós csatlakozását. Szerbiában mindig is a csatlakozás hívei voltak többségben, még akkor is, amikor erőteljes Európa-ellenes propagandát folytattak a ,,hazafias'' politikai erők. Csak a támogatás mértéke változott.
51,6 MILLIÓ DOLLÁR. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter határozatával megerősítette, hogy Szerbia eleget tesz az amerikai támogatás feltételeinek. Mint Cameron Munter, az Egyesült Államok belgrádi nagykövete közölte, a döntéssel felszabadult a Szerbiának az idénre szánt 51,6 millió dollár.
Rice annak alapján hozta meg döntését, hogy Szerbia sikeresen együttműködött a hágai nemzetközi törvényszékkel (Karadžić kiszolgáltatására utaltak), s Washingtonban ezzel is elismerték Szerbia erőfeszítéseit, hogy eleget tegyen nemzetközi kötelezettségének. A pénzt a szerb kormány reform-erőfeszítéseire fordítják.
NåKET HOZATNA szláv nyelvű országokból és a Távol-Keletről Szerbiába Željko Vasiljević, a munka- és szociálisügyi minisztérium államtitkára, hogy enyhítsen az ország egyre katasztrofálisabbá váló demográfiai helyzetén.
A Szerb Szocialista Párthoz tartozó politikus a Press című újságnak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Szerbiában jelenleg 250 ezer olyan falusi férfi van - főleg az ország keleti és déli, de egyes nyugati részein is -, aki hiába szeretne, nem tud megnősülni, családot alapítani, mert nincs a közelében elvehető nő. Arra, hogy miközben Szerbiában sok az elnéptelenedett település, s vannak kizárólag férfiak lakta falvak is, a belgrádi sajtó már többször felhívta a figyelmet. Vasiljević szerint a jövőben csak súlyosbodik a gond. Szakértői számítások szerint a következő két évben további 120 település válik lakatlanná. ,,Nem hiszem, hogy a kicsit ferde szem és a sárgás bőrszín bárkit elrettentene attól, hogy ázsiai nőt vegyen feleségül. Ennél sokkal fontosabb, hogy megértsék egymást és gyerekeik szülessenek. Azok a gyerekek pedig már egész biztosan szerbek lesznek'' - nyilatkozta a szerb munka- és szociálisügyi államtitkár.
Rasim Ljajić szerb munkaügyi és szociális védelmi miniszter elnézést kért a közvéleménytől Željko Vasiljević államtitkár kijelentése miatt.
EGYRE MELEGEBB VAN NÁLUNK IS! A földgolyó globális felmelegedése egyre érezhetőbb Szerbiában is. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Duna és a Kárpát-medence melegszik fel a leggyorsabban - írja a Večernje novosti. Szakemberek ezzel kapcsolatban, egy hadjárat megkezdését jelentették be A globális felmelegedés helyi probléma elnevezéssel. Dragan Đukić, a köztársasági hidrometeorológiai intézet igazgatója elmondta, hogy Szerbiában az elkövetkező években még magasabb hőmérséklet várható, kevesebb lesz a csapadék, alacsonyabb lesz a hótakaró stb. Mindaz, ami a világban történik, nem kerüli el Szerbiát sem - állítják a szakértők.
TÁMOGATÁS A KISEBBSÉGI LAPOKNAK. Ana Tomanova Makanova, a tartományi kormány alelnöke, tájékoztatási titkár pénteken a tartományi érdekű lapkiadóházak igazgatóival aláírta a támogatásról szóló szerződés függelékét. Az okmányt kézjegyével látta el a Magyar Szó, Hét Nap, Ruszke Szlovo, Libertatea, Hrvatska riječ, Bunjevačke novine, Makedonszka videlina, Ridne slovo, Them, Poljoprivrednik, Neven és a Mali Neven igazgatója. A tartományi tájékoztatási titkárság gondot visel a nemzeti kisebbségek lapjaira - jelentette ki Ana Tomanova Makanova, s kifejezte reményét, hogy a jövőben több pénzt jut majd számukra. Jelenleg 27 kiadvány támogatásáról írtak alá dokumentumot, a támogatás értéke évi szinten több mint 23 millió dinár.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..