home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Legyen ön is világpolgár!
Szakáll Laura
2014.08.20.
LXIX. évf. 34. szám
Legyen ön is világpolgár!

22-én nyitja meg kapuit a XIII. Interetno Fesztivál — Augusztus 21-e és 26-a között nyolc ország táncosai és zenészei szórakoztatják a közönséget Szabadkán, a világvárosban, Etnopolisban. Szerbiát a házigazda Róna táncegyüttesen kívül a Fölszállott a páva című magyarországi tehetségkutató verseny győztese, azaz a topolyai Cirkalom és egy újvidéki együttes képviseli, valamint a szabadkai művelődési egyesületek táncosai is bemutatják, hogyan élnek együtt a különféle nemzeti közösségek Vajdaságban. Az esti táncpanorámákon ezenkívül magyarországi, Costa Rica-i , lettországi, macedóniai, romániai és észak-ciprusi csoportok lépnek fel.

A szervezők az idén gazdag koncertkínálattal kedveskednek a közönségnek. Itt lesz Palya Bea és új zenekara. Ők a Nő projekt című lemezüket mutatják be, továbbá a csornai Romungro Gipsy Band, valamint a szabadkai Chick Norris band is koncertet ad. A multietnikus borutcán nyolc borászat mutatkozik be, esténként pedig az ott felállított kis színpadon a táncosokat kísérő zenekarok muzsikálnak. A borkultúrát népszerűsítő rendezvényen Paskó Csabával is találkozhatnak az érdeklődők. A kirakodóvásár a fesztivál minden napján nyitva tart. Az idén nyolcvan kiállító portékája közül válogathatnak a vásárlók. A hímzett terítők, fából faragott dísztárgyak, agyagedények mellett ékszereket, apró ajándéktárgyakat, édességet és sok mást is kínálnak a régi, sok esetben már feledésbe merült mesterségek űzői. Érdekesség, hogy a vásáron egy-egy magyarországi tájegységet is bemutatnak. Az idén a mohácsi busók álarcai lesznek megcsodálhatók.

Az már hagyomány, hogy a Népkörben működő játszóház a fesztivál idején a főtérre költözik, ahol a legkisebbeket az életkoruknak megfelelő foglalkozások, játékok, érdekességek és mesék várják. A népszerű Ex Libris gyermekrajzpályázatot a szervezők az idén is meghirdették, és a népi hagyományok ápolását bemutató grafikákat várják. A fesztivál közönsége a világ minden pontjáról érkező alkotásokból kaphat egy kis ízelítőt. A házigazdák ezúttal is várják a rendezvényen készült fotókat. A nyertes kép a jövő évi Ineteretno Fesztivál plakátján fog szerepelni.

A rendezvény hivatalos megnyitója augusztus 22-én, este nyolc órakor kezdődik, és a szabadkai művelődési egyesületek táncosai, valamint a külföldi együttesek fognak fellépni. Előtte a világzenei kis színpadon a Juhász Zenekar koncertezik, bemutatkozik továbbá a Crystal Táncstúdió, a játszóházban pedig Bakos Árpád hangszerbemutatót tart a gyerekeknek. Már 21-én, a fesztivál nulladik napján is sok érdekesség várja a világpolgárokat. A gasztrofalu, a kirakodóvásár és a játszóház már ekkor megnyitja kapuját, este nyolctól pedig az Etnokor együttes lép fel a kis színpadon. A fesztiválklubban a késő esti koncerteken kívül napközben is várják azokat, akik szívesen megismerkednének a fellépőkkel, kultúrájukkal, hagyományaikkal.

A programokról bővebben a www.interetno.net oldalon és a Facebookon is olvashatnak, valamint az Etnopolisba szóló jelképes útlevélből is tájékozódhatnak. A világviszonylatban is jelentős fesztivál 26-án a fellépők felvonulásával és záróceremóniával ér véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..