home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Légy te is energiabomba Szandyval!
Bíró Tímea
2019.11.07.
LXXIV. évf. 44. szám
Légy te is energiabomba Szandyval!

Huszka Szandyt mindenki ismeri és csodálja. A kétgyerekes családanya számos testépítő versenyen bebizonyította már a kitartását és a sport iránti szeretetét. Személyi edzőként is dolgozik, táplálkozási tanácsokat is ad, akár online, valamint a Szandy FITT órákon is várja a mozogni vágyóknak.

* Hol és mikor lehet az óráidon részt venni? Kiknek ajánlod vagy nem ajánlod?

— Eddig csak Ludason tudtak hozzám járni a sportolni vágyók, és ezentúl is megtalálnak a ludasi általános iskolában minden kedden és csütörtökön. Ott egy bejáródott csapattal dolgozom, a kemény maggal, de szeretettel várjuk az új tagokat is. Szabadkán a Flexx Klubban hétfőn, szerdán és pénteken este tartok órákat, szintén 19 órai kezdéssel. Izzasztó és kemény edzésre számítsanak a 16 és 70 év közötti érdeklődők. Férfiak és nők egyaránt részt vesznek az órákon, aminek külön örülök. Mindenkinek azt javaslom, hogy annyit mozogjon az órákon, amennyi jólesik neki. Abban biztos vagyok, hogy rosszat nem tesz.

* Milyen ruházatot ajánlanál a résztvevőknek, és milyen eszközökkel dolgoztok az órákon?

— Kényelmes viseletet ajánlok. Ludason nincs felszerelés, ezért oda hozni kell jógaszőnyeget, de Szabadkán még az is van, úgyhogy a törülközőn, a vízen és a váltáscipőn kívül másra nincs szükség. 1-2 kilogrammos súlyzókkal is dolgozunk, és ahogy fejlődik a test, az állóképesség, úgy el is várja a súlynövelést. A kevesebb súly ellenére a nagy ismétlésszám meghozza a maga izomlázát. Gumikötelet is használunk, melytől szintén izomlázunk lesz.

* Milyen egy Szandy FITT óra? Mit érdemes előtte vagy utána fogyasztani? Mennyi kalóriát lehet elégetni egy alkalommal?

— Ötperces bemelegítéssel kezdünk, hogy az izmok felkészüljenek, és elkerüljük a sérüléseket. Ezt egy 15-20 perces kardioedzés követi, mely tele van ugrálással, aerobikgyakorlatokkal. A lényeg a pulzusszám megemelése, és hogy leizzadjunk. Ezután kezdődik a saját testsúlyos gyakorlatok sorozata, melyet alapos nyújtással zárunk le. Edzés előtt egy órával már nem ajánlatos enni, de a mozgás után lehet vacsorázni, például egy kis rizst csirkehússal vagy bármilyen fehérjével. Vizet inni természetesen edzés előtt és után is fontos. Egy-egy alkalommal körülbelül 250-350 kalóriát égetünk el, ez az edzés intenzitásától és attól is függ, hogy az illető mennyire ad bele apait-anyait.


Huszka Diána felvételei

* Az órák mellé milyen kiegészítő mozgást lehet végezni?

— Én személy szerint az edzőtermi edzés híve vagyok, ahol máshogy nyúlunk az izomzathoz. Ott nem a pulzusszám megemelése a cél, hanem az erőnléti edzésre fókuszálunk. Rendkívül fontos, hogy aki konditermi edzést választ, az kérje az edző segítségét, mert a gépek szabálytalan használatával meg is sérülhet. Hangsúlyoznám, hogy otthon is lehet edzeni, hiszen mindenkinek van műanyag palackja, melyet megtölt homokkal vagy vízzel, rengeteg videó elérhető az interneten, és már mehet is a súlyzós edzés. Kifogásokat könnyű találni, de nem érdemes.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..