home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
„Lassan elkezdünk kommunikálni én és a készülő kép”
Szerda Zsófia
2022.11.22.
LXXVII. évf. 46. szám
„Lassan elkezdünk kommunikálni én és a készülő kép”

A helyszín Magyarkanizsa, Dobó Tihamér Képtár. A kirakatból egy galériába kerültek Somorai Renáta ifjú festőművész képei, hiszen a Streamlet Művészeti Egyesület jóvoltából Renáta már két alkalommal bemutatkozott Magyarkanizsán. Egy kirakatkiállítás és a Kapcsolódás című csoportos kiállítás során. November 10-én pedig első önálló kiállítását tekinthettük meg

Somorai Renáta muzslyai származású, középiskolai tanulmányait a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban végezte, innen került Pécsre festészet szakra, és ott megszerezte mesterdiplomáját. Erasmus-ösztöndíjjal fél évet Pozsonyban töltött, itt talált rá saját képzőművészeti nyelvére, mely a magyarkanizsai kiállítás alkotásait is meghatározza. A képek 2017 és 2022 között készültek. Elnyerte a Fundamenta Amadeus Alkotói Ösztöndíjat, 2019-ben pedig az Országos Művészeti Diákköri Konferencián festészet kategóriában első helyezést ért el. Már többször bemutatták a műveit különféle csoportos kiállításokon Vajdaságban, Pécsett, Szegeden, Budapesten. Jelenleg Szabadkán él.

— Sokat vagyok úton, városok között ingázom, s ilyenkor inspirálódom. A buszok, vonatok, autók ablakából látott emlékképek megmaradnak, s ezeket idézem fel alkotás közben. Soha nem fotóról dolgozom, hiszen inkább színkombinációk, mintastruktúrák ragadnak meg bennem ilyenkor, ezeket dolgozom fel és át. Pozsonyban világosodtam meg, hogy nem ragaszkodom tovább a figurális dolgokhoz, azt vetem vászonra, ami bennem van, ami megragadt az emlékezetemben, s ekkor kezdtem ezt a lírai absztrakciónak is nevezhető vonalat még erőteljesebben művelni — meséli Renáta.

* Miért érezted azt, hogy a figuralitást el kell vetned?

— Amikor, mondjuk, egy embert jelenítesz meg a képen, azonnal elkezdenek jelentéseket keresni. Megmagyarázni, miért éppen abban a pózban látható, mit akar üzenni. Nekem nincsenek világmegváltó gondolataim, számomra a látvány a fontos, hogy ha egy képre ránéz az ember, akkor jól érezze magát, kimozdítsa az, amit lát. Nem a társadalmi dolgokra fókuszálok, inkább a békére, a harmóniára, a festészeti technikák különféle megnyilvánulásaira. A mostani sorozatot ezért szerintem még egy ideig folytatni fogom, játszanék még az anyagokkal, méretekkel, rétegekkel.

* Anyagokkal kísérletezel, s ahogy a megnyitón hallottuk, tisztítószerekkel is. Ezt hogyan kell elképzelni?

— (Nevet.) A tisztítószert a festékbe keverem, ettől habossá válik, s az így kapott anyag egészen más nyomot hagy a vásznon, ráadásul egy picit fényesebb is lesz tőle. Egyébként ezt nem sokszor használtam, mert annyira nem lett karakteres, de próbálkozni jó. Máskor például sót szórtam a festékbe, ami szétlöki. Kimeríthetetlen játékok ezek.

* Rétegek. Alkotásaidon ezek előbukkannak, eltűnnek, eltakarnak, felfednek. Amikor az első réteg felkerül, már látod a végleges formát?

— Á, nem. Egyébként gondban vagyok, hiszen vázlat alapján sem tudok egy nagyobb képet elkészíteni, sokszor a vázlatfüzetemben jobb munkák születnek, ezért is állítottam ki őket. Hogy ne legyen olyan ijesztő az üres fehér vászon, egy alaplazúrréteget azonnal felviszek rá, aztán lassan elkezdünk kommunikálni én és a készülő kép. Felviszek egy új réteget, mely lehet jó, de nem oda illő is, ezért aztán javítani kell. Képeimen nincs túl sok réteg, nagyon átgondolom, mi kerüljön fel. Ha ugyanis eggyel több a réteg, elveszik a kép frissessége, márpedig én azt szeretem, ha egy kép könnyed, ha jó ránézni, levegős.

* Ijesztő az üres fehér vászon?

­— Számomra igen, hiszen ott állsz egy feladat előtt, melynek nem tudod, jó lesz-e a vége, vagy rossz. Nem szeretem, ha a komfortzónámon kívülre kerülök, nagyon ideges tudok ettől lenni, s egy fehér vászon is egy picit ilyen. Ezért aztán gyorsan rákerül valami szín, különféle technikákkal viszem fel a festéket. Nyomot hagyok a vásznon. Markáns ecsetvonások, vibráló színek harmóniája a neutrálisabb árnyalatokkal. Egyensúly formák és színek között. Figyelmünket sokszor nem is a hangsúlyos szín ragadja meg először, hanem, mondjuk, egy egészen világos barna.

A kiállítást Székely Zsófia művészetmenedzser nyitotta meg:

„Renáta megfigyeli a természetet, annak formáiból, színeiből és hangulataiból táplálkozik, de cseppet sem törekszik naturalista ábrázolásmódra. A természetből nyert impresszióját sajátos, kortárs módon írja át és interpretálja. Az organikus formák nála geometrikus alakzatokká, de van, hogy színfoltokká, halmazokká, gesztusokká vagy csupán textúrákká redukálódnak, ezáltal fegyelmezettebbé, modernebbé alakítva a tájképet. Az így született elemek egymásra való hatása, kommunikációja és kompozíciója érdekli igazán a művészt.

Érdekesnek tartja a közelebbi és távolabbi felületek egymáshoz való viszonyát, valamint a formaképzésben, anyagban való differenciát, a rétegek ritmikus mozgását, az alkotóelemek végtelen variabilitását. Renáta rendkívül megfontoltan alkot. Egy-egy ecsetvonást, gesztust, mozdulatot jól átgondol, megtervez. Van, hogy előre kiválasztott színekkel dolgozik, de mindig az utolsó mozdulat, jelenet, gesztus mondja meg, hogy mi legyen a következő lépés.”

A kiállítás hivatalos megnyitója után egy performance következett, melyet a Streamlet Art Association tagjai indítottak, s a kiállítás közönsége folytatott, mi is megpróbáltunk nyomot hagyni a vásznon, faág ecseteinkkel.

Renáta tehát nyomot akar hagyni. A nyomhagyás fogalma izgatja. Nyomot hagyni egy vásznon, a tájban, képei által az emberekben. És nem ugyanezt szeretnénk mi mind?

A kiállítás december 2-áig tekinthető meg, jó utazást!

Fényképezte: Szerda Zsófi

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..