home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
L-karnitin — hogy minél többre legyünk képesek!
Bíró Tímea
2018.03.07.
LXXIII. évf. 9. szám
L-karnitin — hogy minél többre legyünk képesek!

Gyorsítja a zsíranyagcserét, de ami ennél is fontosabb: fokozza a teljesítőképességet, támogatja a szív- és érrendszert, illetve javítja az agyműködést.

Nézzük, miért ajánlatos L-karnitint szedni.

Az L-karnitin egy aminosav-származék, az emberi szervezet által is előállított természetes anyag. A májban és a vesékben szintetizálódik, legnagyobb mennyiségben a szívben, az izmokban és az agyban van jelen. Több mint száz éve fedezték fel, és azóta a legnépszerűbb táplálék-kiegészítők közé tartozik, valamint zsírégetőként is ismert. Általában kapszulás és folyékony formában találkozhatunk vele. A szervezet képes az L-karnitin előállítására, ezenkívül pedig táplálkozással is be tudunk vinni egy kisebb mennyiséget.

A sportolók — akik nagyobb sportteljesítményre vállalkoznak — kénytelenek étrend-kiegészítőkkel a szervezetükbe juttatni az anyagot. Edzés előtt körülbelül fél órával, éhgyomorra bevéve, az L-karnitin segít a zsírégetésben, javítja az állóképességet és késlelteti a fáradtságérzet kialakulását. Mindez úgy történik, hogy az L-karnitin segít a zsírokat a mitokondriumba, azaz a sejtek energiaközpontjába szállítani. Mivel így a zsírokból több energiához jut a szervezet, később lép fel a fáradtságérzet sportolás során. Emellett javítja az izmok oxigénellátását, és segít megakadályozni a tejsav felhalmozódását.

A karnitin egyik kevésbé ismert, ám mégis nagyon jó tulajdonsága, hogy segít a regenerálódásban, hiszen mérsékelni tudja az izmok mikrosérüléseit, és hatékony az izomláz csökkentésében. Mindemellett antikatabolikus hatású, tehát védi az izomfehérjéket a leépüléstől, és a glikogénraktárakat is megóvja. Ilyenkor érdemes például üdítőital formájában fogyasztani, melyet kiegészíthetünk vitaminokkal. A bőr hidratálására és hámlasztására is használják, mivel nagyon jó nedvszívó anyag. Hatékony az időskori demencia kezelésében, és késlelteti a sejtek öregedési folyamatát.

A férfiak számára jó hír, hogy termékenységfokozó hatást is tulajdonítanak neki. Segít továbbá az inzulinszint kiegyensúlyozásában, megakadályozza az inzulinrezisztencia, illetve a 2-es típusú diabétesz kialakulását. A magas vérnyomással küzdők számára is ajánlott, mert csökkenti a vérnyomást. Az L-karnitin segíthet még a szívelégtelenség, az irreguláris szívritmuszavarok és a perifériás érbetegségek kialakulásának megelőzésében.

Az eredményes és tartós fogyás érdekében naponta 1000-2000 milligramm karnitin elfogyasztása szükséges, legalább 24 héten át. Ám ne feledjük: a karnitin passzív zsírégető, vagyis csak akkor segít, ha sportolunk!

Legnagyobb mennyiségben az állati eredetű táplálékban találkozhatunk vele. A vörös húsok — például a birka, a kecske, a juh és a sertés — L-karnitin-tartalma a legmagasabb. A vegetáriánusok ezért kénytelenek külső forrásból pótolni a megfelelő mennyiséget.

Az L-karnitinnak lehetnek mellékhatásai — például émelygés, hányás —, illetve a leheletünk, a vizeletünk és az izzadtságunk is halszagúvá válhat a készítmény bevétele után. Mindenképp konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt elkezdenénk szedni.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..