Kultúrtöltetű (vissza)emlékezések

Kultúrtöltetű (vissza)emlékezések

Sasi István (1941—2011) tanár úrra emlékeztek Torontálvásárhelyen május 20-án. Egy rendhagyó könyvbemutató keretében, melyben a szépemlékű pedagógus életét, munkásságát, illetve gazdag és szerteágazó szellemi hagyatékát volt pályatársai, tanítványai és barátai méltatták.

A találkozóra a torontálvásárhelyi vadászegyesület székházában került sor. Korántsem véletlenül, hiszen tanár úr jómaga vadász is volt egykoron. Mint ismeretes, az elképzelés tulajdonképpen már hónapokkal korábban megfogant. Nevezetesen Milan V. Đukić pancsovai koncertmester jóvoltából, aki monográfiában gondolkodva kívánt maradandó(bb) emléket állítani sorstársának. A május középi interaktív est moderátora Nada  Vojinović nyugalmazott testnevelés tanárnő volt.

Szemelvények hangzottak el a könyvből, Sasi tanár úr legkedvesebb nótáit pedig Varga Valéria adta elő. Hangszeres támogatást számára az egykori 5+2 zenekar utánpótlási egységéből összeállt alkalmi formáció biztosított. A pancsovai Jovan Bandur Zeneiskola nevében, az intézet hajdani igazgatója emléke előtt tisztelgő egybegyűlteket Ramona Dimitrijević Balać köszöntötte, majd a monográfia szerkesztője osztotta meg gondolatait. Zeneművészeti közreműködésükkel az alkalmat a pancsovai Darko Armenski (klarinét és szaxofon), valamint a belgrádi Milomir Simonović (flauta) zenepedagógusok tették gazdagabbá.  A kötetlen társalgással egybekötött állófogadással záruló találkozó fináléjában végül magát a könyvet is megvásárolhatták az érdeklődők. Az eladott példányokból származó bevételt a szervezők a pancsovai zeneiskola számára ajánlották fel.   

A másfélszáz oldalas kiadvány egyébként, a Temes parti kisváros már említett zeneiskolájának, továbbá az ugyancsak pancsovai Történelmi Levéltár, illetve a Grafos internacional közös gondozásában látott napvilágot, Sasi István – Emlékezések (Šaši Ištvan – Sećanja) címmel. Négyszáz példányban. Egyelőre szerb nyelven. A monográfia a pancsovai zeneiskolában május huszonötödikén kerül bemutatásra, este hét órai kezdettel.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink