home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kultúránk egyik tűzhelyénél
Tóth Tibor
2010.03.10.
LXV. évf. 10. szám
Kultúránk egyik tűzhelyénél

A vendégek és a közönség - Szabó Attila felvételeA doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület hetvenkét éve áll a nyugat-bácskai település magyarságának a szolgálatában. Szombaton ünnepi szentmisével, az alapítók (Kocsis Imre, Bártol István, Babos János, Gellér Márton, Kocsis Laj...

A vendégek és a közönség - Szabó Attila felvétele

A doroszlói Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület hetvenkét éve áll a nyugat-bácskai település magyarságának a szolgálatában. Szombaton ünnepi szentmisével, az alapítók (Kocsis Imre, Bártol István, Babos János, Gellér Márton, Kocsis Lajos, Csernicsek Imre, Samu Imre, Dánielfi Pál, Kovács József, Szabó Boldizsár, Mókus Dezső) nevével ellátott emléktábla felavatásával és egy szívet-lelket egyaránt melengető ünnepi műsorral emlékeztek meg az egyesület megalakulásáról.
Az egyesület épületének a falán elhelyezett emléktáblát Héhn Gizella, a Bácskai Civil Szervezetek Szövetségének elnök asszonya és Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke leplezte le, majd a BÁCSZSZ, a Móricz Zsigmond MME, Baja város önkormányzata és az 1956-os magyar nemzetőrség bajai szervezete, valamint a bácskertesi József Attila MME képviselői elhelyezték a kegyelet virágait. A megszentelési szertartást ft. Verebélyi Árpád doroszlói plébános végezte, Brindza Beatrix pedig népdalokat adott elő. Az ünnepség aztán az egyesület tágas nagytermében folytatódott. A műsor háziasszonya, Lennert Tímea üdvözölte a jelenlévőket és a vendégeket: a Bácskai Civil Szervezetek Szövetségének és a VMMSZ-nek a küldöttségét, az alapítók leszármazottait, Horváth Ódry Mártát, Zombor város polgármester-helyettesét és Pletl Ilona tartományi képviselőt.
A Hobby Band zenei kíséretében az elhunyt alapítókért tizenegy gyertyát gyújtottak, a tizenkettediket pedig mindazokért, akik szintén sokat tettek a doroszlói magyarság és az egyesület fennmaradásáért. A köszöntések sorát Gellér Magdolna, a doroszlói helyi közösség elnöke kezdte meg, és örömét fejezte ki, hogy létezik egy ilyen közösség, amely őrzi, ápolja, gyarapítja és nem hagyja veszni őseink hagyatékát.
- Az összefogásnak és a közös munkának köszönhetően elődeink hatékonyan működő egyesületet hoztak létre, amely kultúránk és hagyományaink ápolását tűzte zászlajára, és értékeink fennmaradásáért küzd azóta is. A hosszú távra szóló tervezgetéstől sem riad vissza, ezt bizonyítja például a szomszédos ház megvásárlása, mely ötlet a tagság és a jó szándékú adakozók nélkül nem valósulhatott volna meg - mondta az elnöknő.
Az emléktábla létrehozása legfőképp Héhn Gizella érdeme, ő nyújtotta ugyanis be a Nemzeti Civil Alapprogramhoz az ünnepség megszervezése iránti támogatási kérelmet.
- Az emléktábla számomra az összefogásról és a felelősségről szól. Egészen mást jelent magyarnak lenni a határ túloldalán és mást jelent itt. Ha egy népet, nemzetet tönkre akarnak tenni, akkor először a kultúrájához nyúlnak. Ezt a veszélyt érezhették az alapítók, s az egyesület létrehozásával olyan közeget teremtettek, amelyben a magyar kultúrát szabadon ápolhatták. A doroszlói magyar egyesület alapítói elszakadva az anyaországtól, a világégés küszöbén fogták össze Doroszló magyarságát - mondta köszöntőjében Héhn Gizella.
Dudás Károly, a VMMSZ elnöke a délvidéki magyarság tűzhelyének nevezte a Móricz Zsigmond MME-t.
- E tűzhely nemcsak a doroszlóiakat, a nyugat-bácskaiakat melegíti, hanem az egész délvidéki magyarságot. Az egyesület az elmúlt hetven évben nyújtott teljesítménye elismeréseként kiérdemelte a VMMSZ plakettjét és oklevelét, az általuk szervezett programok és az itt született tehetségek pedig erősítik az egész magyarságot. Doroszló még egy szempontból kiemelt jelentőséggel bír. Hamarosan ünnepeljük ennek a közösségnek a felemelkedését, hiszen húsz évvel ezelőtt itt alakult meg a VMDK. Akkor volt a délvidéki magyarság leginkább együtt. Azóta a politika szétszaggatott bennünket, de a kultúránkat nem tudta szétszedni, a kultúránk egységes maradt. A másik jele együtt maradásunknak az a 130 000 aláírás, amellyel a délvidéki magyarok vállalták magyarságukat. Köszönöm az alapítóknak, hogy a tüzet meggyújtották, élesztgették, s ezáltal az egész délvidéki magyarságot és a nemzet egészét erősítették - mondta Dudás Károly, majd átadta Dékány Józsefnek, a Móricz Zsigmond MME elnökének a VMMSZ plakettjét és oklevelét.
Kovács Endre helyi néprajzkutató az egyesület múltjáról készített alapos áttekintést, ebből adott ízelítőt a közönségnek. A tagságnak és a segítőkész embereknek köszönhetően az egyesület megvásárolta a szomszéd épületet és telket. Segítségükért a támogatók téglajegyeket vehettek át.
Dékány József, az egyesület elnöke elmondta, hogy az Irom szakkört, három tánccsoportot, kórust és színjátszó csoportot tömörítő egyesület hamarosan egy színdarabot mutat be Lennert Tímea és Wilhelm József rendezésében, továbbá beszámolt arról is, hogy a vásárolt telken parkolót és nyári színpadot terveznek létesíteni. Az egyesületnek több határon túli és hazai meghívása is van, de kérdés, hogy anyagi lehetőségei hány helyre engedik majd eljutni.
A színvonalas műsorban az egyesület szakcsoportjai és aktivistái léptek fel, az ünnepség pedig a bajai åszirózsa Népdalkör bemutatkozásával zárult.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..