home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Kullancsok
Balázs Szilvia
2022.06.06.
LXXVII. évf. 22. szám
Kullancsok

Alattomos veszély — bárhol

Nem túlzás azt állítani, hogy kullanccsal bárhol találkozhatunk. A térdig érő fűvel fedett, erdős-mezős kirándulóhelyeken ugyanúgy, mint a nagyvárosok terein. Nem hiszik? Pedig így van! A kullancsok normális esetben téli álmot alszanak. Ilyenkor lassul az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát, hanem elbújnak az avarban vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha a hómentes napok kemény faggyal párosulnak. Ha viszont enyhe a tél — mint például az utóbbi években —, akkor ez nem mondható el róluk, olyankor valószínűleg folyamatosan aktívak.

 

Miért veszélyes a kullancscsípés?

Alapjában véve nem veszélyesebb bármely más, apró vérszívó csípésénél, hiszen nem maga a csípés hordozza a veszélyt. A gond abban rejlik, hogy ez az élősködő befúrja magát a gazdaállat (vagy éppen az ember) bőre alá, és napokig ott maradhat, ezalatt különféle betegségekkel fertőzheti meg áldozatát.

Hangsúlyozandó, hogy nem maga a kullancs okozza a betegségeket, hanem a bélrendszerében élő baktériumok, egysejtűek, vírusok, melyek a vérszívás során jutnak be a megtámadott szervezetbe. Ráadásul mivel a vérszívás alatt egyfajta érzéstelenítő kerül a sebbe, a csípés teljesen fájdalommentes, ezért nehezen észlelhető. A rovar távozása után viszont a seb bedagadhat, begyulladhat, többnyire fájdalmassá válik, és sokszor enyhén nedvezik is.

 

Mire kell figyelnünk?

Kirándulások, a természetben eltöltött idő után esténként érdemes alaposan átnézni magunkat, minden hajlatot, „rejtett zugot” a testen — gyermekeken, felnőtteken egyaránt. A kullancs ugyanis a nedves, meleg helyeket kedveli, így a hajban, hónaljban, köldökben vagy akár a lágyéktájon is felfedezhetjük. Rossz hír, hogy magát a csípést nehéz észlelni. Ami viszont jó, hogy az ember a legtöbbször felfedezi magán a hívatlan vendéget, és a 24 órán belül szabályszerűen eltávolított kullancs általában még nem okoz fertőzést.

 

Megpróbálkozhatunk-e magunk a rovar eltávolításával?

Ha szakszerűen és biztonságosan el tudjuk távolítani, vagy van már benne gyakorlatunk, akkor igen. A legjobb azonban, ha szakemberhez fordulunk. A legközelebbi egészségházban kérjünk segítséget, ahol általában az ápolók távolítják el a betolakodót egy különleges, kanálszerű eszköz segítségével. Ezután is érdemes figyelni a csípés környékét, hiszen hetekkel később is megjelenhetnek az elváltozások, melyek arra utalnak, hogy a kullancs fertőzött volt. Ilyen esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!


Ezzel a kanálszerű eszközzel tudjuk eltávolítani a kullancsot a kutyánkból

 

Milyen betegségeket terjeszthet a kullancs?

Vírusos agyhártyagyulladást, mely magas lázzal, tarkómerevséggel, zavart tudatállapottal jár. Ilyenkor azonnali kórházi kezelés szükséges. A betegség ellen megelőzésként egy védőoltás-sorozat is felvehető, ám a csípés után beadott vakcinának már csekély a hatása.

A Lyme-kór talán a legismertebb nem kívánt következménye a kullanccsal való találkozásnak. Ilyenkor a csípés helyén jellegzetes, gyűrű alakú bőrpír alakul ki. Ez egy ízületi fájdalmakkal, szívkárosodással járó betegség. Védőoltás nincs ellene, a krónikussá válás megelőzése érdekében mielőbb el kell kezdeni a gyógykezelést, mely hosszas antibiotikumos kúrából áll.

 

Lehetséges-e a védekezés, megelőzés?

Tehetünk a kullancsokkal való közvetlen találkozás ellen, de sajnos nincs garancia arra, hogy egészen biztosan elkerülnek majd bennünket. Ha kiránduláson veszünk részt, vagy füves, elhanyagolt területre megyünk, mindenképp a zárt öltözködés ajánlott, azaz sportcipő vagy gumicsizma, hosszú nadrág, hosszú ujjú póló viselete, hogy a kullancs ne tudjon bemászni a ruha alá, ezáltal ne jusson el a bőrünkig. Léteznek gyógyszertárakban kapható, különböző riasztó spray-k, krémek, ezek használata is hasznos lehet.


Fotó: Balázs Szilvia

 

Az állatok sincsenek biztonságban?

Nincsenek. Őket is rendszeresen át kell néznünk, ami nagyobb szőrű kutyák, macskák esetén bizony egyáltalán nem egyszerű feladat. Különösen a ki-be járó házi kedvencek okozhatnak veszélyt, akik saját testükön akár a lakásba, házba is behozhatják a kullancsot. Részükre is vannak speciális nyakörvek, cseppek, ám ezeknek egy bizonyos idő után megszűnik a hatékonyságuk, és olyankor újra kell alkalmaznunk az eljárást.

Elsősorban a kutyák érzékenyek, de a macskák is veszélyben vannak. Esetükben a levertség, az általános rossz közérzet, az étvágytalanság jelzi, hogy baj van. Ilyenkor azonnal állatorvoshoz kell fordulni, hiszen fennáll a babéziózis veszélye, mely betegségnek az egyik legfőbb jele a kutya vizeletének sárgásbarnássá színeződése. A babéziózis akár halálos kimenetelű is lehet, ezért nem szabad késlekedni, és azonnal fel kell keresni az ügyeletes állatorvosi rendelőt, ha erre gyanakszunk.

 

Rettegnünk kell a kirándulásoktól?

Dehogyis! Főként azért nem, mert a kullancsok a parkokban, városközpontban, sőt, az udvarunkban is előfordulhatnak: sehol sem vagyunk tehát biztonságban. Tavasztól őszig a legaktívabbak, és ilyenkor találkozhatunk velük a legnagyobb eséllyel. Kellő odafigyeléssel és megelőzéssel azonban nem kell tartanunk tőlük, és csípés esetén sem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolnunk, hiszen nem minden kullancs fertőzött. Az idejében kért orvosi ellátás viszont igen fontos, illetve a már fent említett rendszeres önellenőrzés.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..