home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Kreatív órákat minden iskolába!
Szerda Zsófia
2022.01.05.
LXXVI. évf. 52. szám
Kreatív órákat minden iskolába!

Roncsák Petrovics Erika iskolapedagógus tíz évvel ezelőtt jelentette meg Kreatív oszi című oktatási segédletét, és most megjelent a Több mint kreatív oszi című kibővített kézikönyv osztályfőnökök és tanárok számára, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének kiadásában. Milyen egy jó tanár, milyen egy jó osztályfőnök? Erről is kérdeztem.

* Hiánypótló és hasznos könyv. Az első kiadásból főleg az osztályfőnökök meríthettek, most pedig már tanárok, műhelyvezetők is inspirálódhatnak.

— Az első egy hetvenoldalas verzió volt, ez pedig majdnem a duplája, s visszatekintve az elmúlt tíz évre azóta én magam is tanultam, új módszerekkel ismerkedtem, és az új kötetben már ezekből is szemezgettem, kibővítettem, úgyhogy most már nemcsak az osztályfőnökök, hanem más tanárok is csemegézhetnek, felhasználhatják saját praxisukban, illetve a kötet végén van egy digitális rész is, képekkel, kisfilmekkel, melyek azt mutatják, hogyan alkalmazhatják a tanárok a mai technológiát. Onnan jött az újrakiadás ötlete, hogy a tanárok keresték az előző kiadást, de már elfogyott, fénymásolgatni kellett. A mi vidékünkön kevés hasonló jellegű kiadvánnyal találkozni magyar nyelven.

* Milyenek a visszajelzések?

— Sokan mondták, hogy az ismerkedéssel kapcsolatos játékok nagyon beváltak, illetve van egy Kvíz nevű játék, melyet én is gyakran alkalmazok, az a sztár, a gyerekek is nagyon szeretik. Az egész óra alatt van feladatuk, játékos és hasznos, talán ez a csúcs műhelygyakorlat.

* Örömmel láttam, hogy társasjátékok is szerepelnek a könyvben, például a Dixit.

— A Dixittel egy szilveszterezésen ismerkedtem meg, ott játszottuk, és beleszerettem. Azóta használom az iskolában is, lassan már terjesztőnek számítok, annyi kollégámnak szereztem be. (Nevet.) A polgári tárgyat tanítók is gyakran használják, illetve pedagógusként a tanítási óra kreatívabbá varázsolására magyarórán is alkalmaztuk a szakos kolléganővel. Vagy bemutatkozáskor választanak a pakliból egy-egy kártyát, melyről azt érzik, a legjobban jellemzi őket, s általa mesélnek magukról. Egy picit rendhagyó és sokkal izgalmasabb. De használjuk például drogprevenciós órákon is. Annyira szürreálisak a képek a kártyákon, hogy tökéletesen megfelel a célnak. Szóval egy picit továbbfejlesztettem a kártyák használatát. A pedagógiai gyakorlatban más országokban már több társasjátékot használnak, aminek nagyon örülök. A gyerekeknek is szoktam mondani, hogy nem csak az a tanulás, amikor könyvvel a kezedben vért izzadva próbálod bemagolni az anyagot, vannak más módszerek is.

* Milyen a jó tanár? Azok közül, akik önt tanították, kikre emlékszik szívesen vissza? 

— A legfontosabb a tanár személyisége. És ehhez adódik hozzá a tárgyi tudás. Egy tanár legyen egyedi, legyen karizmatikus. Mindig ezek a tanárok a leghatékonyabbak. Nem elég, ha valaki jó szakember. Ahhoz, hogy a tudást, melyet átad, a nebulók meg is jegyezzék, valami több kell. S egy jó tanárnak ismernie kell a gyerekek személyiségét. A korosztályt, melyet tanít. Ezt látom egyébként nagy hiányosságnak a középiskolákban, hogy sok tanár nincs tisztában a középiskolásokkal, nem feltétlenül érti, miért reagálnak például indulatosabban, és nem is mindig tudják ezt kezelni. A szakirodalomban olvastam a következő megállapítást, mellyel szintén teljes mértékben egyetértek: „a pedagógusok felelőssége óriási, ugyanakkor nincs még egy szakma, ahol ennyi lenne az anyagilag és erkölcsileg kevéssé elismert zseni és a békén hagyott kókler… ahol ennyire homályban maradnak az életeket rongáló, lelket tipró bűnök.” Ha egy mód van rá, életpályamodellként célozzuk meg a zseni kategóriát, s egy szép napon majd megvalósul az anyagilag és erkölcsileg elismert tanár vágyképe is! Ehhez az állásponthoz van közel e szemlélet is, melyet Puzsér Róbert publicista és Horváth Oszkár rádiós Önkényes mérvadó elnevezésű rádióműsorában hallottam, s a könyvben is szerepel, ebből idemásolnék néhány mondatot: „Woody Allen mondta azt, hogy aki nem tudja csinálni, az tanítja, aki pedig tanítani sem tudja, abból lesz a tornatanár. Abból lesz tanár, aki a saját szakterületén, a piacon nem tud vagy nem is akar érvényesülni, elhelyezkedni. Nagyon sok szaktanár azt gondolja, hogy az ő szaka, az ő tantárgya nélkül nem fogja a tanuló semmire sem vinni az életben. Ha ez egy történelemtanár, akkor ő úgy véli, ha nem figyelt a diák, a történelem majd megismétli önmagát, és rajta fog keresztülmasírozni; ha az egy fizikatanár, akkor a diák mindenhonnan le fog zuhanni, minden villám belé fog csapni, a gázzal együtt fog tágulva szétrobbanni; a kémiatanár meg azt hiszi, hogy minden diákot meg fognak mérgezni, vagy savas vagy lúgos kémhatás alá kerül, de nem fogja tudni majd, hogy savat igyon rá, vagy lúgot. Na akkor majd eszébe jut, hogy milyen jó lett volna kémiaórán odafigyelni! De akkor már késő lesz! Most kellene figyelni a savas meg a lúgos kémhatásra, kedves fiatalúr!”

* S persze azért a diáktól is sok függ. Hogy mennyire nyitott, érdeklődő.

— Így van. Ez egy adok-kapok viszony. S itt is Puzsér Róberttől idéznék: „Nem az a fontos, hogy mindenben maximálisan teljesítsenek a tanulók, és egyszerre legyenek bölcsészek, fizikusok, kockahasúak, hanem az volna a feladat, hogy felvázoljuk a gyerek 18 éves koráig azt, hogy miből lehet válogatni. Utána ő ebből vagy választ egyet, és egy elmélyült tudós lesz, vagy a tanári pályán a tudományos világ előszobájában — vagy kaputelefonjánál — megáll, mert akkora szeretet van benne a téma iránt, vagy nincs ambíciója, hogy mire is lehetne használni azt a tudást, ami négyszázszor akkora jelentőségű. De végül használni fogja, mert a »négyszázszor akkora jelentőséget« a 40 év alatt teszi le. Élete során lehet, hogy kitermel hét olyan embert, akiből tudós-feltaláló lesz. Vagy pedig a gyerek, amikor elébe szórja a tanár a legókockákat — amelyek a tantárgyak —, azt mondja, hogy miért választanék én egyet? Én összegyúrok többet! Mert például orvos tantárgy nincs is. Lehet, hogy valami multidiszciplináris területen fogja kamatoztatni a tudását. Ott képzeli el majd a jövőjét, és ennek lehet, hogy nem lesz része, mondjuk, a nyelvtan. Az iskola egy gyár, ahol a tanár a futószalag mellett dolgozik. Ha nagyon jól csinálja, amit csinál, akkor sincs lehetősége előrelépni, ha nagyon rosszul csinálja, amit csinál, akkor sincs lehetősége bukni. Sem felfelé, sem lefelé nem vezet út. S ettől halálosan frusztráltak a tanárok, s ennek a frusztrációnak — az esetek többségében — a diákok isszák meg a levét. Rajtuk csattan az ostor.” Horváth Oszkár a műsor végén még megjegyezte, hogy azért ebben a gyárban is dolgoznak a futószalagok mellett művészek, akiknek a nevét ő nem fogja elfelejteni, hiszen jelentősen hozzájárultak személyisége alakulásához és értékrendjéhez.

* 2021-et írunk, minden gyerek kezében ott a telefon. Digitális világban élik az életük nagy hányadát. A tanárnak hogyan kell ehhez viszonyulnia?

— Vannak olyan applikációk, amelyeket nagyon ügyesen lehet használni az oktatásban, és véleményem szerint kell is. Hiszen a tanárok kezében is ott a telefon. Ma így élünk. Ki kell használni ennek az előnyeit. De persze senki se gondolja, hogy az órán akármire használhatják. Néztünk például nemrég egy filmet, melyet egy SZFE-s, fiatal rendező készített, ez a Casting, s elhangzik benne, hogy itt van neked 2000 lei (a film Erdélyben játszódik). S az egyik diák rögtön mondta, hogy ja, akkor ez Románia, s már nézte is a telefonján, hogy ez mennyi lehet dinárban.

* Milyennek kell lennie egy jó osztályfőnöki órának?

— Az osztályfőnökségnek több része van: adminisztráció, szervezés, nevelés. Na most gyakran az első kettő elveszi a harmadiktól az időt, kevés marad mindezek mellett a kreativitásra, műhelymunkára. A szakiskolákban a reform szerint heti két osztályfőnöki óra kell hogy legyen, amit egyes kollégák is néha soknak tartanak, pedig a fentiek fényében szükséges. És hát ne felejtsük el, hogy az osztályfőnökséggel rengeteg munka van, s ez nincsen megfelelően honorálva.

* Reméljük, hogy ebből a kiadványból a tanárok és az osztályfőnökök ötleteket merítenek, és még kreatívabb órákat tartanak majd. Hol lehet beszerezni a Több mint kreatív oszit?

— Egyelőre 3000 példánnyal nyomtattunk belőle. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete a saját képzésein osztogatja, illetve tervben van a Több mint kreatív oszi továbbképzés akkreditációs folyamata is. A megmaradt példányokat az ott részt vevő kollégák kapják meg. Szeretnénk, ha lenne egy elektronikus változata is, és például a könyv végén van néhány Google Drive-link, ahonnan további kérdőívek tölthetőek le, hand-upok, videók, tehát egy csomó extra.

Fényképezte: Roncsák Alexader

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..