home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közös ügyben
Tóth Tibor
2009.12.02.
LXIV. évf. 48. szám
Közös ügyben

A közönség színültig megtöltötte a nagytermet - Szabó Attila felvételePénteken este a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ nagytermében szerkesztőségünk élőújságot tartott, melyen bemutattuk a sorrendben 13. alkalommal megjelenő Vajdasági Magyar Kalendárium is. A termet színültig megtöltő...

A közönség színültig megtöltötte a nagytermet - Szabó Attila felvétele

Pénteken este a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ nagytermében szerkesztőségünk élőújságot tartott, melyen bemutattuk a sorrendben 13. alkalommal megjelenő Vajdasági Magyar Kalendárium is. A termet színültig megtöltő közönséget Krekity Olga, a Hét Nap újságírója, szerkesztője köszöntötte, majd bemutatta a vendégeket és szerkesztőségünk tagjait: Egeresi Sándort, a Tartományi Képviselőház elnökét, Dudás Károlyt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét, a Hét Nap főszerkesztőjét, Orosz Ibolyát, Tóth Líviát, Rencsényi Elvirát, Szabó Attilát, Szalai Attilát, Lackó Ildikót és Tóth Tibort. Elsőként Valka Károly, a Népkör MMK elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd Dudás Károly, a Hét Nap főszerkesztője lépett színpadra, s köszöntőjében elmondta, hogy a Hét Nap szerkesztősége mindig erős csapattal jön Kúlára.
- Szerkesztőségünk, a VMSZ és a VMMSZ is sokat tett annak érdekében, hogy Vajdaságnak ez az egyik legpatinásabb művelődési egyesülete megmaradjon saját tulajdonban. Külön örülök annak, hogy Egeresi Sándor a Hét Nap vendégeként van itt, hiszen ő azok közé tartozik, aki akkor is itt volt, amikor dörgött az ég, s elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a kúlai Népkör épülete megmaradjon a magyarság tulajdonában. Fogjunk össze most is, amikor a vajdasági magyar névjegyzékre gyűjtjük az aláírásokat, mely a magyar nemzethez való tartozásunkat szimbolizálja. A névjegyzékre való feliratkozás szavatolja, hogy gyermekeinknek tovább tudjuk adni ezt a csodás épületet, iskoláinkat, művelődési egyesületeinket, újságjainkat. A feliratkozás nem pártügy, hanem a vajdasági magyarság közös ügye - mondta.
A Népkör Ibolya nevű gyermektánccsoportjának fellépése után Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke szólt az egybegyűltekhez. Leszögezte, hogy 11 évvel ezelőtt a kúlai magyarság bebizonyította: erő lakozik benne, s kitartásával példát mutatott a vajdasági magyarságnak.
- A választói névjegyzékre való feliratkozás a vajdasági magyar nemzeti közösség ügye, nem szabad megengednünk, hogy a mi nevünkben, a fejünk felett mások döntsenek a sorsunkról. Iratkozzunk fel a névjegyzékre gyermekeink, a jövőnk, megmaradásunk végett. A nemzeti tanács sokat tehet az oktatás, a tájékoztatás, a kultúra, a nyelvhasználat terén, de a vajdasági magyarság gazdasági, média- és szociális stratégiája is a nemzeti tanácsokra hárul. Az oly sokat szenvedett vajdasági magyar közösség megérdemli, hogy sikerben is legyen része. A siker előttünk áll, használjuk ki a lehetőséget gyermekeink és a jövőnk érdekében - fogalmazott Egeresi.
A hatalmas tapsot kiváltó beszéd után a helybeli Kankalin néptánccsoport Galga menti táncokat adott elő, majd szerkesztőségünk tagja, Tóth Lívia, a Bánáti Újság szerkesztője, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke olvasott fel egy érdekfeszítő írást. A veprődi Kossuth Lajos ME szólóénekesének, Gulyás Ferencnek a produkciója után a Csillag születik tehetségkutató verseny 2007-es győztese, a csantavéri Utasi Árpád mesemondó lépett színpadra. A Bugyuta ember című mese után a kúlai Árvácska asszonykórus vajdasági népdalcsokrot adott elő, majd a Mentor tehetségkutató verseny részvevője, a szintén csantavéri Veréb Ervin A szegény ember fiának történetét adta elő nagy átéléssel.
A műsor tombolahúzással zárult, melyen a legszerencsésebbek ajándékba kapják a december 9-én megjelenő 13. Vajdasági Magyar Kalendáriumot és előfizetést nyertek a Hét Napra, valamint néhány ajándéktárgy is gazdára lelt. A programot követően az érdeklődők megtekinthették a Hét Nap karikaturistájának, Szalai Attilának az alkotásait.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..