home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Közös ügy
Tomek Viktor
2009.05.20.
LXIV. évf. 20. szám
Közös ügy

A nagyszabású médiakonferencia előestéjén a Magyar Ház nagytermében Pásztor István, a VMSZ elnöke, Józsa László, az MNT elnöke, Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, dr. Korhecz Tamás tartomány kisebbségügyi titkár, dr. Varga László és Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselő...

A nagyszabású médiakonferencia előestéjén a Magyar Ház nagytermében Pásztor István, a VMSZ elnöke, Józsa László, az MNT elnöke, Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke, dr. Korhecz Tamás tartomány kisebbségügyi titkár, dr. Varga László és Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselői tájékoztatták a rangos vendégeket az itteni politikai-közéleti eseményekről, a vajdasági magyarság helyzetéről, a VMSZ kormányzati szerepvállalásáról és a kisebbségi önkormányzatiságáról

Május 15-én Szabadkán, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dísztermében tartották meg a Magyar Nemzeti Tanács és a Sodalitas Alapítvány kezdeményezésére a Magyar nyelvű televíziózás jelene és jövője Magyarországon és a határon túl elnevezésű konferenciát. Az egész napos eseményre a hazai magyar televíziós szakembereken kívül több olyan ország szakmabelije is ellátogatott, amely országban létezik még magyar nyelvű tévéadás. Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Félegyházi Péter, Magyarország szabadkai főkonzulátusának konzulja, Boczka Károly, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövetségének sajtóattaséja, Törzsök Erika, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetpolitikai Ügyek Főosztályának főigazgatója, valamint Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke.
Józsa László, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a konferencia résztvevőinek közös ügye a Kárpát-medencei magyar nyelvű televíziózás.
- A konferencia egyik célja az, hogy megvizsgálja a közszolgálatiság állapotát Magyarországon, valamint hogy számadást készítsen a határon túli magyar nyelvű televíziózás jelenlegi helyzetéről. Emellett meg kell fogalmaznunk azt az irányt is, amelyet a jövőben követni fogunk - fogalmazott Józsa László, majd hozzátette: - A magyarországi politika a határon túli magyar televíziózás kérdéskörével keveset foglalkozik, akárcsak az adott ország hatalmon lévő kormányzata. Ezen változtatni kell, hiszen sok esetben a magyar kisebbség alapvető jogai csorbulnak.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a politika és a média kapcsolatáról beszélt. A kisebbségi politizálás folyamatos szimbiózisban van a sajtóval, és ez az együttélés feszültségekkel van tele, mivelhogy sokszor a politika többet, mást vár el az adott médiától. A média pedig attól retteg, hogy a politika ki akarja rá terjeszteni a hatalmát - mondta Pásztor. A VMSZ-nek mint a vajdasági magyar közösség érdekeit képviselő szervezetnek, továbbra is biztosítania kell a tartományban a magyar nyelvű média létezését és folyamatos fejlődését, ugyanakkor elvárja, hogy a szakmaiság szabályait betartva végezze munkáját.
Bodzsoni István, a Sodalitas Alapítvány elnöke bevezetőjében kifejtette: az utóbbi években igényesebb lett a nézőközönség, az emberek már nem elégszenek meg pusztán azzal, hogy magyar szót hallanak a televízióban, hanem folyamatos, 24 órán át tartó magyar adásokat szeretnének, új, igényesebb tartalmakkal.
- Ezt az elképzelést úgy lehetne a legsikeresebben megvalósítani, ha az anyaországi és a határon túli magyar közszolgálati adók között együttműködés jönne létre, ha összevonnák anyagi, technikai és személyi kapacitásaikat.
A konferencia délelőtt kezdődött öt ország közszolgálati adói munkatársainak a magyar nyelven folyó televíziózás helyzetéről szóló beszámolójával, és délután folytatódott a magyarországi tévészakma szakembereinek az anyaországi tv-adók helyzetismertetőjével, illetve a szakma fejlődési lehetőségeinek a felvázolásával.
Bodzsoni István lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a 2008. végén alakult Sodalitas Alapítvány egyfajta híd szerepét tölti be a különböző magyar kisebbségi érdekképviseletek között. A médiakonferencián elhangzott előadások, beszámolók azt a célt szolgálták, hogy a néhány éve elkezdődött folyamatoknak lendületet adjanak.
- A magyar állam rengeteg pénzt költött a határon túli tudósítóhálózat kiépítésére, ez a folyamat azonban abbamaradt, és a már kialakított televízióstúdiókat is leépítették. Úgy éreztük, eljött az ideje annak, hogy erről beszéljünk. Talán lehet még változtatni ezen a helyzeten - fogalmazott Bodzsoni.
A rendezvény végén a jelenlévők zárónyilatkozatot fogadtak el. A dokumentumból kiderül, hogy a magyar tévés szakma szakemberei egyetértenek abban, hogy a határon túli magyar közösségek érdekei érvényesítésének egyik előfeltétele az anyanyelvű magyar televíziózás fejlesztése. E cél megvalósításának pedig a legfőbb feltétele a folyamatos - lehetőség szerint 24 órás - magyar nyelven tájékoztató televíziós csatornák létrehozása és működtetése.
Az együttműködés érdekében a konferencia résztvevői kezdeményezik a Magyar Televíziós Szövetség létrehozását. A Szövetség tagjai a műsoraikat magyar nyelven gyártó és sugárzó stúdiók, szerkesztőségek, produkciós csapatok, televíziós műhelyek lehetnek, működjenek bárhol a világon, nemzetközi, országos, regionális vagy lokális szinten. A résztvevők továbbá kezdeményezik az Európai Unió illetékes intézményeinél a Kisebbségi Televíziók Európai Szövetségének a létrehozását. A kezdeményezést a Külhoni Magyar Újságírók Fórumának a kisebbségi újságírók európai irodája létrehozására vonatkozó javaslatával egyeztetik.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..