home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közművesítési helyszínelés
Martinek Imre
2019.02.14.
LXXIV. évf. 6. szám
Közművesítési helyszínelés

A torontálvásárhelyi Október 4. Közművesítési Vállalat 2018. évi értékelőjét a megbízott igazgatótól, Jóvér Lászlótól hoztuk.

— Az idei évbe a tavalyiból eleve jelentős anyagi megterhelés alatt léptünk át. Annál is inkább, mert bár az egész vállalatban csupán nyolc embert szabad foglalkoztatnunk, az elvégzendő napi munkafeladatok ennél sokkal terjedelmesebbek. Pénzből pedig egyre kevesebb van, és korántsem azért, mert nem tudunk gazdálkodni — vágtunk bele a dolgok sűrejébe. Helyenként mindezt néhány morzsányi derűlátással is fűszerezve, mert a „négyoktóber” dolgozóiból az egyre mostohábbá váló gazdálkodási körülmények és a soványkás személyi jövedelmek ellenére sem kopott ki a munka(hely) iránti becsület. — A temetkezések, továbbá a sírkertek, a zöld felületek, valamint a vízvezeték karbantartása, a vásárok és a hetipiacok körüli munkálatok stb. továbbra is hozzánk tartoznak. 2018-ban falunkban lerakták a gázvezetéket, mely vállalatunkra nézve tetemes pluszkiadással is járt: a nehéz munkagépekkel felszakított utcai vízvezetékek helyszíni javítását munkásainknak kellett elvégezniük. A biztosítótól érkező kártérítési összegből a kényszerhelyzet szülte túlórák bérére sajnos már csak elvétve jutott. Szintén saját eszközeinkre támaszkodva hoztuk újra tető alá a piactér korábban ugyan lefödött, de az időjárás következtében rekordidő alatt lepusztult részlegét. Jogilag több év pörösködés után végre lezártnak tekinthető a dolog, csakhogy a bíróság által kirótt mintegy 2 millió dinár kártérítési összeg még most, 2019. január 18-án sem „ült le” folyószámlánkra. Mindenképp nagy érvágás ez most nekünk. Tetézi mindezt falubelijeink immár néhány millió dinárra felduzzadt kommunális adóssága, melynek megfizettetésére — több száz háztartásról beszélünk — valójában semmiféle eszközünk nincs. Pénz nélkül pedig előbb-utóbb oda jutunk, hogy végül a legelemibb közművesítési feladatokat sem tudjuk majd ellátni. Gépeink eleve harminc-negyven évesek, szinte váltják egymást a szerelőműhelyben, ahol a karbantartó javításokat — megtakarítási szándékkal — egyre inkább magunk végezzük el. Idegtépően ördögi kör ez, melyből egyelőre nem igazán látjuk a kiutat.

Mindezek ellenére egy pillanatra azért a tervek is szóba kerülnek. Részben feltételes módban, és mindvégig a realitás talaján maradva.

— A már említett pörből eredő, javunkra megítélt kártérítési összegből mindenekelőtt a piactér fennmaradt részét szeretnénk lefedni, továbbá egy kis traktor is elkelne. Pontosabban fűnyíró, a nagyobb zöld felületek rendszeres és hatékony karbantartásához. Mindettől függetlenül igyekszünk a továbbiakban még több figyelmet fordítani sírkertjeinkre. Többen is szóvá tették már a Nagytemető és a Vasút sor közötti kerítés megépítésének szükségességét, de bármennyire jogos is az észrevételük, keretet erre aligha tudunk belátható időn belül előteremteni. Egyébként a falupark játszóterének egyes elemei is felújításra várnak, mert hát a rongálókat sajnos továbbra sem tudjuk véglegesen visszaszorítani — hallottuk Jóvér Lászlótól.

 

A szerző felvételei

 

 

 

 

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..