home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Közlekedési bonyodalmak várhatók Szegeden
KISIMRE Ferenc
2009.05.27.
LXIV. évf. 21. szám
Közlekedési bonyodalmak várhatók Szegeden

Tudósítónktól
Hamarosan meggyűlik a bajuk az autósoknak, ha át akarnak jutni a Tisza-parti városon és a szegedi utcákon keresik a ''legoptimálisabb megoldást”. A kijelentés ugyan e sorok írójától származik, de a közlekedési szakemberek egybehangzó megállapítását is tartalmazza....

Tudósítónktól

Hamarosan meggyűlik a bajuk az autósoknak, ha át akarnak jutni a Tisza-parti városon és a szegedi utcákon keresik a ''legoptimálisabb megoldást”. A kijelentés ugyan e sorok írójától származik, de a közlekedési szakemberek egybehangzó megállapítását is tartalmazza. A közelmúltban kezdődött el a belvárosból Budapest felé vezető úton az Izabella-híd rekonstrukciója, ami félpályás útlezárással jár. S ez így tart majd gyakorlatilag egész nyáron, igaz, csak a hétvégeken.
A nagyobb gond e hídtól alig néhány száz méterre lesz: a Kossuth Lajos sugárút és a Rókusi körút kereszteződésében (a Károlyi Kollégiumnál) júniusban elkezdődik az úgynevezett ''városi közlekedési nagyprojekt” megvalósítása. Ez valójában teljes útzárlatot jelent, magyarán errefelé semmilyen jármű nem közlekedhet -- november végéig! Az említett csomóponton, amelyen a legtöbb délvidéki autós is megfordul, amikor a nagy bevásárlóközpontok valamelyikét kívánja felkeresni, naponta mintegy 35 000 jármű halad át. Tudniillik a Románia és Bulgária felé igyekvő turisták személyautói, de a hatalmas kamionok is ezen a kereszteződésen haladnak át, amikor Budapest felől vagy arrafelé igyekeznek...
Mint ismeretes, lapunkban is beszámoltunk korábban arról, hogy Szeged az Európai Uniótól jelentős pályázati összeget nyert a helyi közlekedés korszerűsítésére. Nos, ennek kertében kerül sor az említett csomópont átépítésére, a Rókusi körúton való villamosközlekedés bevezetése végett a vágányok lefektetésére, a közművezeték-hálózat kicserélésére és természetesen az útburkolat felújítására is. Ez a hatalmas munka kétségtelenül hosszú időt vesz igénybe, különösképpen akkor, ha az időjárás sem veszi pártfogásba az építőket. Ismeretes, hogy tavaly a belvárosi Anna-kúti csomópont átépítése, amely jóval kisebb forgalmú kereszteződés, mekkora bonyodalmakat okozott a környék forgalmában és az autósforgalomban is.
A gondokat szaporítandó: júniustól augusztus végéig felújítják a Belvárosi (régi) hidat is. Az úgynevezett dilatációs elemek elhasználtsága miatt van erre szükség, s az addig kiváló ''egérútnak” is használható hidat egy sávosra szűkítik -- a munkálatok idején felváltva zárják le a jobb, majd a bal oldalát. A szegediek jól ismerik ennek a hídnak a különben sem nagy áteresztő képességét és azt is, hogy egy átlagos forgalmú hétköznapon úgy bedugul a le- és felhajtó sáv, meg a környező utcák, hogy a kocsik araszolva haladhatnak csak a hídon. Az említett időszakban nyilván még inkább araszolgatnak majd. Marad a Bertalan (új) híd, amelyet viszont napjainkban is az említett nemzetközi átmenő forgalom terhel meg, gyakran abnormális módon. Időnként ezen a hídon is ''beáll” a forgalom, egy-egy koccanás alkalmával óriási dugók keletkeznek.
Mi a megoldás? A szegediek számára még csak elfogadható, hogy: hagyjuk otthon a kocsit és közlekedjünk kerékpáron, villamoson, trolin vagy autóbuszon, ám a turistáknak ez már nem mondható... Szegedre autózó kedves olvasóinknak egyedül azt a jó tanácsot adhatjuk, hogy júniustól kerüljék el a Kossuth Lajos sugárút--Rókusi körút kereszteződést és az úgynevezett ''régi útvonalon”, azaz a Szabadkai úton, majd a Petőfi Sándor sugárúton közelítsék meg városközpontot: a Dugonics teret, a Tisza Lajos körutat, innen pedig a Csongrádi körút érintésével juthatnak el a nagyobb bevásárlóközpontokig -- a Makkosházi és a Rókusi körúton levő üzletekig.
A nagyobb bonyodalmak (és bosszússágok) elkerülése végett.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..