home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kossuth-szobor - szabadságvágyunk hirdetőoszlopa
(tv.)
2011.03.23.
LXVI. évf. 12. szám
Kossuth-szobor - szabadságvágyunk hirdetőoszlopa

Szabó Attila felvételeAz 1848/49-es szabadságharc és forradalom emlékére tartott vajdasági ünnepségsorozat központi rendezvényét az idén is Bácskossuthfalván tartották meg. Március 15-én a helyi református templomban ökomenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés. Az ünnepséget megti...

Szabó Attila felvétele

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom emlékére tartott vajdasági ünnepségsorozat központi rendezvényét az idén is Bácskossuthfalván tartották meg. Március 15-én a helyi református templomban ökomenikus istentisztelettel kezdődött a megemlékezés. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Nikowitz Oszkár Magyarország belgrádi nagykövete, Korsós Tamás szabadkai főkonzul, dr. Bábity János szabadkai vezetőkonzul, Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Pásztor Bálint, Varga László, Fremond Árpád és Kovács Elvira VMSZ-es parlamenti képviselők, Bábi Attila Topolya polgármestere és mások.
Az egyházi szertartást th. mgr. Dolinszky Árpád evangélikus szuperintendens, Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész és ft. Tóth József katolikus plébános celebrálták. Az ökomenikus istentisztelet után a Kossuth-szobor előtti téren folytatódott az ünnepség: fellépett az Ifjúsági Fúvószenekar, az Ady Endre Művelődési Egyesület citerazenekara és dalárdája, Nemes Bence szavaló, Dávid Boglárka pedig a Kell még egy szó c. dalt énekelte el.
Fazekas Róbert, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácsának elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd felolvasta Dobos Lászlónak, Karcag polgármesterének a levelét. Németh Zsolt államtitkár ünnepi beszédében hangsúlyozta: Bácskossuthfalva azon délvidéki falvak egyike, ahol a Kossuth-szobor hirdetőoszlopa a magyar szabadságvágyunknak, megmaradásunknak és összetartásunknak.
- Világosan kell látnunk, hogy őseink bátor kiállása önfeláldozás, az utánuk következő nemzedékek érdekében meghozott áldozatvállalás volt. A népből nemzet kovácsolódott, a nemzet pedig olyan közösséget formált, amely a szétszabdaltság évtizedeiben is meg tudta őrizni sajátosságait, meg tudta fogalmazni céljait... Kettős ünnep ez a mai nap: egyrészt március idusán őseinkre emlékezünk, akik 1848/49-ben vérüket és életüket ontották a szabadságért, másrészt pedig azért ünnep ez a nap, mert nemzetünk határon átívelő újraegyesítésének lehetünk szemtanúi és részesei. A mai napon nemzeti kibontakozásunk újabb elemével gazdagodtunk - mondta Németh Zsolt utalva a kettős állampolgárság testet öltött valóságára. Szerinte a magyar nemzet újra egyesülni látszik, nem valakik ellenében, nem valakiknek a kárára, hanem önmagunk, a magyarság javára. Mint mondta, a délvidéki magyarság élenjárt a kettős állampolgárság igényének megfogalmazásában és képviseletében.
Pásztor István köszöntőjében elmondta: A Vajdaságban több mint 30 településen szervezik meg a március 15-ei megemlékezést, és ez büszkeséggel tölti el az embert.
- Amikor március 15-ére emlékezünk, akkor újra és újra megerősítjük elkötelezettségünket a szabadság, a függetlenség, a szabad sajtó iránt. Tesszük ezt úgy, hogy ezeknek az értékeknek a megvallásában gyakran egyedül vagyunk - mondta Pásztor István, a VMSZ elnöke, majd megköszönte a bácskossuthfalviaknak, a református egyháznak és mindenkinek azt, hogy az elmúlt évtizedekben mindvégig talpon tartották e nemes rendezvényt. A vajdasági magyar közösség az egységes nemzet részének érzi magát, és ez most már jogi szempontból is igaz. Az állampolgársági törvény módosításával a délvidéki magyarság megbizonyosodhatott arról, hogy lehet hitelesen politizálni, a kimondott szó mögött cselekedet is van. A VMSZ elnöke szerint a határon túli magyarság 9 évtizedes álma teljesülhetett.
- Érdemes volt az elmúlt 9 évtizedben szívósan ragaszkodni a nemzethez tartozás megvallásához. Ennek az igazolása a mai nap - mondta Pásztor.
Az ünnepi beszédek és az alkalmi műsor után a megemlékezők elhelyezték a kegyelet koszorúit a Kossuth-szobornál.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..