home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Körtéspulyka-szonáta
Szerda Zsófi
2015.11.30.
LXX. évf. 47. szám
Körtéspulyka-szonáta

Van, akinek Mozart, van, akinek Bartók, van, akinek Lajkó Félix a klasszikus. Van, akinek a rántott hús, van, akinek a Gundel-palacsinta. Lajkóék konyhájának virtuóza Lajkó Pesitz Laura. Hozzá kukkantottam be Palicson, ahol körtével bolondított ínycsiklandó pulykacombot kóstoltam, az ízlelőbimbóknak brazil karnevállal felérő sárgarépalevessel.

S azt is kipuhatoltam, mi a család kedvence, és kiderült, hogy a sok finomság mellett azért Laura mégiscsak a babot isteníti minden mennyiségben és formában.


A szerző felvételei

* Honnan a főzés szeretete?

— Az első emlékem a főzésről, hogy az első sült húsom a palicsi Halászcsárda szemetesében végezte. Annak idején az étteremmel szemben laktunk, s az ebéd olyan rosszul sikerült, hogy a kukába dobtam, tepsistül, mindenestül, én meg ott sírtam mellette. A levesem vízízű volt, de a zenekar, melynek főztem, megette, hogy ne sírjak tovább. Aztán lassan kialakult minden. Ha éhes az ember, és szereti a hasát, akkor meg is tanulja elkészíteni az ételt. Otthon nem sürögtem a konyhában. Szerettem volna, de édesanyám azt mondta, hogy eleget főzök majd, ha férjhez megyek, és családom lesz — igaza volt. Valószínűleg otthonról hozom a főzés szeretetét, mert édesanyám, amellett, hogy dolgozott, mindennap friss ebédet tett az asztalra.

* Milyen ételeket szeretsz készíteni? Inkább egyszerűbbeket vagy bonyolultabbakat?

— Nem szeretem a komplikációt, és hála istennek minden étel elkészítése leegyszerűsíthető. Sok receptet olvasok, ha valamit megkívánok, megnézem az interneten vagy a szakácskönyvben, hogyan kell megcsinálni, de néha, mire a konyhába érek, elfelejtem a felét. Elsősorban a házias ízeket szeretem, a nagyon „tányérfirkálós”, három falatnak látszó étkeket nem.

* Félix és Léda, a lányotok mit szeret a legjobban?

— A grízgombócos gyöngyöshúslevest, a kacsát és a libát sütve, a kacsamájat és a libamájat is nagyon kedvelik, a gyümölcsös köreteket szintén, de mindent szeretnek, amit én készítek.

* A házban viszont nem csak te főzöl.

— Nem bizony. Léda már tud kenyeret gyúrni — mert azt is magunk készítjük (nem kenyérsütő géppel, hanem kézzel) —, tojást sütni, virslit főzni. Az egyszerűbb ételeket elkészíti, azaz megvan a túlélőkészlete. Félix pedig a halas ételek szakértője a családban. Én nem nagyon szeretem megfogni a nyers halat. Nem azért, mert undorodok tőle, hanem mert úgy érzem, hogy utána soha nem tudom lemosni a kezemről a halszagot. Félix pedig nagyon finoman el tudja készíteni a pisztrángot rostélyon és sütőben is, szalonnás-fokhagymás-vajas keverékekkel. Nálunk általában karácsonykor is pisztráng van, natúr gesztenyepürével, vajjal, aszalt szilvával töltve és baconbe csavarva. A karácsony nem a fogyókúráról szól.

* Nem csak a szűk családra szoktál főzni, nagyobb társaság is megfordul itt olykor-olykor.

— Nagy „bandára” ünnepnapokon főzök, születésnapokkor, karácsonykor. Olyankor több mint ötven szárma készül, melyet a sütőben szoktam sütni. Ez nagyon praktikus, hiszen a töltött káposzta így lassú tűzön öt-hat óra alatt készül el, addig pedig lehet mást csinálni. Rendet rakni, lakást díszíteni, vagy pihenni egyet.

* Mindennap főzöl?

— Igen. Általában. A hétből öt napot biztosan.

* Készülsz a téli hónapokra?

— Igen. Ajvárt, szilvát, baracklekvárt teszek el. Az ajvárt hagyományosan, fokhagyma nélkül készítem. Paradicsomlevet is szoktam eltenni, illetve egy-két erős paprikát is ki szoktam sütni. Tartósítószert semmibe sem rakok, pasztörizálom az ételt. Kifőzöm az üvegeket, megtöltöm az ajvárral, lekvárral, berakom a 80-90 °C-os sütőbe, hogy a baktériumok elpusztuljanak, végül levákuumozom az üvegeket. Nem használok nagyokat, hogy ne penészedjenek meg. A szilvalekvárba egy kis ecetet, citromot teszek, nem is cukrozom, a sárgabaracklekvárt pedig steviával édesítem.

* Hogy állsz a süteményekkel?

— Imádom őket. Legjobban a tortákat, a gyümölcskelyheket és a zselés-gyümölcsös-joghurtos frissítőket, ezenkívül szeretem a fekete csokis brownie-t és a különféle muffinokat is. Kedvencem a lávamuffin, melyből kifolyik a csoki, amikor beleharapsz. Van egy nagyon jó feketecsokitorta-receptem, húsz perc alatt már kész is a szezonjellegű gyümölcsöt is tartalmazó sütemény, de ezt csak akkor érdemes elkészíteni, ha sok vendégünk lesz.

* Neked van kedvenc ételed?

— A krumplis ételek és a rántott hús. (Nevet.) Alapjában nagyon húsevő ember vagyok. A kolbászos és a krumplipaprikást is nagyon szeretem, valamint a babot minden formában: leves, sólet, főzelék, saláta. Mindegy, csak bab legyen.



És akkor következzen két recept
a Lajkó Pesitz-féle konyhából:

 Sárgarépaleves  (négy személyre)

Hozzávalók: egy kisebb fej vöröshagyma, 4 nagyobb sárgarépa, 3 közepes krumpli, só, vegeta, fehér bors, magvak (szezám-, tök- és lenmag).

Felkockázzuk a vöröshagymát, vajon vagy olívaolajon megdinszteljük, belerakjuk a felszeletelt sárgarépát, a krumplit, együtt dinszteljük a zöldségféléket, majd fölöntjük egy pici vízzel, éppen csak annyival, hogy ellepje. Egy ideig még főzzük, és amikor már puha, fölöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni. Sót teszünk bele (Laura himalájai sót használ), egy pici vegetát vagy szárított zöldségeket, és fehér borsot. Amikor elfőtte a levét, a zöldségek pedig megpuhultak, összeturmixoljuk az egészet, és ha nagyon sűrű, akkor adhatunk hozzá még vizet. Olívaolajon pirítunk mellé szezám-, tök- vagy lenmagot, tálaláskor rászórjuk a tetejére, és szárított vagy friss lestyánnal díszítjük.



 Pulykacomb körtével és grillsajttal 

Hozzávalók: 3-4 kg pulykacomb (fölső), fokhagyma, só, rozmaring, kakukkfű, csombor, majoránna, bazsalikom, oregánó, 5 körte, 3-4 sárgarépa, 5 krumpli, grillsajt.



Bevagdossuk a combot, a bőre alá fokhagymaszeleteket teszünk, besózzuk, és a fűszerekkel bedörzsölve pácoljuk. Sós vizet öntünk alá háromujjnyi vastagon, és lassú tűzön öt-hat óráig sütjük, majd amikor már teljesen átpuhult, elkezdjük erősebb tűzön sütni. Mellérakjuk a feldarabolt körtét, a sárgarépát és a krumplit, majd készre sütjük. A grillsajtot külön serpenyőben készítjük el egy kis olívaolajon, a húst a körtével, a krumplival, a sajttal és a répával tálaljuk. Sokat segít, ha éjszaka tesszük be 80-90 °C-on sülni fűszerek nélkül, csak sózva, mert akkor reggelre egy picit kocsonyás lesz. Este 10-től reggel 9-ig szépen megpuhul, reggel fűszerezhetjük, és nagy hőmérsékleten (230 °C-on) megsütjük.


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..