Környezetvédelmi besorolások

Környezetvédelmi besorolások

Károsanyag-kibocsátás — amiért (majd) eltűnnek a benzin- és dízelautók

Valóban nagyon sok pozitív érv szól az ilyen üzemelésű gépjárművek betiltása mellett, de vannak és lesznek olyan példák is, amelyek szerint a benzinmotor károsanyag-kibocsátása ma már nem olyan szörnyű, mint, mondjuk, öt évvel ezelőtt volt. Ez természetes, hiszen az üzemanyagokkal foglalkozó vállalatok, melyek több százmillió dolláros bevétellel dolgoznak, megtesznek mindent annak érdekében, hogy minél tovább eladható legyen a termékük. Ezért a célért hajlandóak újabbnál újabb fejlesztéseket végezni. Az eredmény már napvilágot látott, mivel az idő pénz, és ebben az esetben ez a szó legszorosabb értelmében is igaz. Ma már a benzin égésterméke bizonyítottan nem tartalmaz annyi káros anyagot, de a szabályoknak nem lehet ellentmondani. A dízel üzemanyag elégésével továbbra is sok a környezetet károsan befolyásoló végtermék, így ez még mindig a legszennyezőbb üzemanyagfajta.

Egy meglepő adat szerint még mindig a dízelautók, ezek közül is a nagy erőforrásokkal üzemelők uralják a piacot. Még napjainkban is gyártanak ilyen gépkocsikat, de nem is ez a furcsa, hanem hogy még vásárolják is őket, tudván, hogy közeledik a dátum, amikor már nem lesznek használhatóak a városi forgalomban. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a járművekből felszabaduló szén-monoxid nagymértékben hozzájárul a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához. Ez szükségessé tette, hogy meghatározzák az új járművek maximális kibocsátási értékeit, melyek kilométerenként értelmezendőek. A kibocsátott szén-monoxid mennyiségét grammban mérik. A jelzés, melyet figyelnünk kell, ha használt gépkocsit vásárolunk, az EURO és a legnagyobb szám, mely jelenleg a VI-os. Természetesen vannak kisebb számok is, melyek más-más adatot jelölnek.

Az EURO I 1992 júliusában jelent meg, és ekkor még nem voltak különválasztva a benzin- és a dízelüzemelésű járművek. A megengedett érték 2,72 g/km volt egységesen. A részletes vizsgálatok kimutatták, hogy van eltérés a két csoport között, így a dízelesekre külön értéket határoztak meg, mely 0,14 mikrométer. Ezt a méretet az emberi szervezet még képes megszűrni, tehát nem veszélyes az egészségre.

Az EURO II 1996 januárjában lépett életbe, és a megengedett értéket a dízeles autóknál 1 g/km-re csökkentették, míg a benzineseknél 2,20 g/km-re. Ettől az évtől az autógyártó cégek beépítették az úgynevezett lambdaszondát, mivel a meghatározott értéket csakis különleges keverékképzéssel lehetett elérni. A szerkezet az autó kipufogórendszerében található, mely a motorból távozó gáz oxigéntartalmát, valamint az üzemanyag és a levegő megfelelő arányát szabályozza, továbbá elektromos jelet küld a katalizátor szabályos működéséhez szükséges oxigén beállításához. A szonda egy gyújtógyertyához hasonlít, és a katalizátor elé van beépítve, de meghibásodás esetén egyes autószerelők eltávolították, a motor ugyanis nem működött megfelelően, egyszerűen leállt. A gázok ekkor szabadon távoztak, és nagymértékben szennyezték a környezetet.

Az EURO III 2000. január elejétől érvényes, és a benzinüzemelésű autókra 2,3 g/km, a dízelesekre pedig 0,64 g/km érték vonatkozik. Mint látható, a benzinmotorok esetében egy kis enyhítés tapasztalható. Újdonság, hogy a NOX mennyisége 0,2, míg a HC 0,15, vagyis a két összetevő külön-külön van meghatározva. A dízeleseknél a NOX 0,5 g/km, a HC 0,14 g/km.

Az EURO IV-et 2005 óta alkalmazzák. A benzinüzemelésű járművek CO-értéke 1,0, a NOX 0,08 g/km, a dízeleseknél ez a szám a CO esetében 0,5, a NOX pedig 0,25 g/km.

Az EURO V 2009 szeptemberétől van hatályban, de a 2014-ig számított időszakban az V-ös besorolás kapott egy a, illetve b beosztást is. Az EURO V b 2011 szeptemberében lépett életbe, és az a beosztáshoz viszonyítva a kibocsátott szemcsék számának szabályozása is elkezdődött, ez kilométerenként 6x1011. A CO-kibocsátás értéke mindkét beosztásban: CO 1,0 g/km, NOX 0,06 g/km, a dízeleseknél: CO 0,5 g/km, NOX 0,18 g/km.

Az EURO VI 2014 szeptemberétől érvényes, és az értékek a benzineseknél: CO 1 g/km, NOx 0,06 g/km, PN 6x1011, a dízeleseknél pedig: CO 0,5 g/km, NOx 0,08 g/km, PN 6x1011.

Mint látjuk, a szigorítások folyamatosak, de az EURO VI után már nem volt semmilyen módosítás, tehát a mai napig ezek az értékek a mérvadóak, melyeket szigorúan be kell tartanunk. A jelzéseket követni lehet, ha tehát külföldről hozatunk gépjárművet, akkor a forgalmit alaposan nézzük át, valamint a szén-monoxid (CO), a nitrogén-oxid (NOX) és a részecskeszám (PN) értékét is. A szabályozásban a személygépkocsik, a teherautók, a traktorok, a vonatok, valamint a folyami hajók érintettek. Kimaradnak belőle a tengerjáró hajók és a repülőgépek. A teljesen elektromos autók még nem esnek semmilyen korlátozás alá, ami természetes is, hiszen az ezekre való áttérés a cél, de tisztában vagyunk azzal, hogy a szabályok megváltoztatása egy pillanat alatt megtörténhet, tehát nem érne senkit sem váratlanul, ha holnaptól ezek az autók is bekerülnének valamilyen besorolásba.

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Mérföldkő rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Környezetvédelmi besorolások
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.04.01.
  • LXXV. évfolyam 13. szám
Környezetvédelmi besorolások
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.03.25.
  • LXXV. évfolyam 12. szám
Facebook

Támogatóink