home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kormányátalakítás - kérdőjelekkel
(o. i.)
2011.02.23.
LXVI. évf. 8. szám

VALENTIN-NAP BELGRÁDBAN. Még ma is beszédtéma a belgrádi Valentin-nap, melyről a Danas c. fővárosi napilap február 15-ei szerkesztőségi kommentárjában a következőket olvashatjuk: ,,Miért jelentett be rendkívüli sajtótájékoztatót hétfőn 14 órára Cvetković 13 óra 40 perckor? Ez a kérdés terjedt e...

VALENTIN-NAP BELGRÁDBAN. Még ma is beszédtéma a belgrádi Valentin-nap, melyről a Danas c. fővárosi napilap február 15-ei szerkesztőségi kommentárjában a következőket olvashatjuk: ,,Miért jelentett be rendkívüli sajtótájékoztatót hétfőn 14 órára Cvetković 13 óra 40 perckor? Ez a kérdés terjedt el a belgrádi szerkesztőségekben, s egymást követték a találgatások. Lemond, bejelenti, hogy megállapodás született a kormányátalakításról, elvben kommentálja majd a kormány körüli történéseket, az IMF küldöttségének látogatásáról fog beszélni... Félórával később, a Nemanja utca 11-ből olyan hír érkezett, amire senki sem számított. Cvetković követeli, hogy a korányfő-helyettes gazdasági minisztert, Mlađan Dinkićet azonnali hatállyal váltsák le... Érdekes, hogy két és fél év után most először gondolunk úgy Mirko Cvetkovićra, mint olyan emberre, aki a szerb kormány számára fontos döntést hozott'.
Így igaz. Azon nem lepődtünk volna meg, ha a kormányfő a saját lemondását jelenti be. De azon igen, hogy ilyen döntést hozott, melyről ,,értesítettem az államfőt, Boris Tadićot' stílusban szólt. És szokatlan, hogy azóta is a maga nevében beszél, amikor kormányátalakítást ígér. Csak azt nem tudja még, hogy milyet. Olyan kormányátalakítást-e, amikor menesztenek néhány minisztert, és újakat neveznek ki a helyükre? Vagy olyat, hogy minisztériumokat vonnak össze, és ezzel 15-17 fősre csökkentik a kormánytagok számát? Az utóbbihoz ugyanis törvénymódosításokra van szükség, ami megint csak értékes időt vesz igénybe.
Ami biztos: Mlađan Dinkić kormányalelnök és gazdasági miniszter kedden bejelentette: ,,megkönnyíti a leváltására irányuló procedúrát', és benyújtotta lemondását. A kormányfő pedig elfogadta. Így hétfőn (lapzártakor) a köztársasági parlament nem nyit vitát a kérdésről, csak tudomásul veszi Dinkić lemondását. Mlađan Dinkić, a G17 Plusz elnöke a jövőben a szerbiai parlamentben folytatja tevékenységét: pártjának frakcióvezetője lesz.
A VMSZ SAJTÓKÖZLEMÉNYE. A kialakult helyzetet kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség február 15-i sajtóközleményében elmondja: a párt megdöbbenéssel követi a kormánykoalíció vezető pártjainak a médiumok útján való leszámolását, amely súlyosan destabilizálta az ország politikai helyzetét. ,,Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kormánybukás lebegtetése helyrehozhatatlan károkat okoz Szerbia európai integrációs folyamatainak, elriasztja a külföldi befektetőket, veszélybe sodorja a megindult szerény gazdasági növekedést, aminek következtében tovább romlik majd Szerbia polgárainak egyébként is nehéz anyagi helyzete. Felszólítjuk az Európai Szerbiáért választási lista legbefolyásosabb pártjait, hogy a pártoskodás folytatása helyett haladéktalanul zárják le a kormányátalakítás kérdését, vonják meg a bizalmat a munkájukat eredménytelenül végző, különösen a pénzügyi botrányokba keveredett miniszterektől, és ezúton tegyenek tanúbizonyságot a polgárokért és az államért viselt felelősségükről. Felszólítjuk koalíciós partnereinket, hogy az előrehozott választások kikényszerítése helyett az általuk irányított minisztériumok útján tegyenek határozott lépéseket az európai uniós tagjelölti státus megszerzéséhez szükséges kritériumok teljesítésére, haladéktalanul vizsgálják felül a teljes igazságügyi reformot, a borítékolt lemondó nyilatkozatok megszüntetésével állítsák vissza a köztársasági parlament tekintélyét, készítsék elő a Vajdaság önálló bevételeiről szóló törvénynek, továbbá a Vajdaság, a helyi önkormányzatok és a polgárok vagyonának a visszaszármaztatását rendező jogszabályoknak a javaslatát, valamint kezdjenek végre hozzá a több százezer munkahely megteremtésére és az
életszínvonal emelésére tett ígéreteik teljesítéséhez. A Vajdasági Magyar Szövetség elkötelezett amellett, hogy a felsorolt kérdések megoldásában megbízható partner legyen' - áll a közleményben.
SOKKOLÓ ADATOK. Dinkićnek utólag azt vetik a szemére - immár a koalíciós partnerei is -, hogy gazdasági miniszterként rosszul teljesített. A kormány a beruházásokkal a foglalkoztatás növelését ígérte a polgároknak, de ez csak ígéret maradt. Nem hogy csökkenne, inkább növekszik a munkanélküliség. Amit sokkoló adatokkal támasztott alá a Nemzetközi Valutalap, az IMF Belgrádban tartózkodó küldöttsége. A csütörtökön nyilvánosságra került IMF-adatok szerint a gazdasági válság, azaz 2008 óta Szerbiában 400 000 dolgozó kapott felmondást. A Danas címben hozta: ,,Rasim Ljajić sem tudott a 400 000 elbocsátottról' . Mármint Laljić, a munkaügyi miniszter (!) sem tudta a pontos adatokat, hiszen a hivatalosak 230 000-270 000 felmondásról szólnak. Ami furcsa, hiszen a Szerbiai Gazdasági Kamara naprakész adatokkal szolgálhat. A Blic a kamara adataira hivatkozva azt állítja, hogy a munkanélküliség nem 20%-os, hanem 26,7%-os! Továbbá: Szerbiában naponta átlagosan 555 ember kap felmondást. Azaz minden hónapban egy Loznica nagyságú városka lakói maradnak munka nélkül!
FÉLBESZAKÍTOTT ÁRVEREZÉS ZENTÁN. A zentai városházán a múlt pénteken árverést kellett volna tartani 2225 hektár Zenta környéki mezőgazdasági földterület bérbeadásáról, de a licitációt az eddigi bérlő, a Mezőgazdaság Rt. többségi tulajdonosa, Mile Jerković megakadályozta. Egy szeptemberi végzést lobogtatva azt bizonygatta, hogy az árverésnek nincs létjogosultsága, a licitáció nélküli bérlés jogát a Mezőgazdaság Rt. kapta meg. Az önkormányzat és annak illetékes bizottsága hiába bizonygatta, hogy a lobogtatott határozatot a mezőgazdasági minisztérium megsemmisítette, és az árverés jogos... A félbeszakadt árverés után Jerković azt nyilatkozta, hogy a földterületet nemcsak hogy fölszántották, hanem be is vetették, és végzése van arról, hogy a bérleti jog a részvénytársaságé - egyébként pedig a munkásokért harcol. Ugyanez a Jerković korábban azzal fenyegetőzött, hogy blokád alá veszi a bogarasi iskolát és óvodát - ami nem történt meg. De az ügynek biztosan lesz folytatása.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..