Könyvbemutató. A múltu(n)król, Bukovináról...

Könyvbemutató. A múltu(n)król, Bukovináról...

​​​​​​​Menetrenden kívüli könyvbemutatót tartottak szeptember 16-án a pancsovai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület székházában. A kötet és annak szerzője Déváról érkezett az al-dunai székely-magyar közösség köreibe.

Az andrásfalvi reformátusok levelei 1891—1945 között. Írta László Gergely Pál, Déva. Készült 2016-ban. Miképpen az invitáló levélkében is elhangzott, a kétszáz oldalos kiadvány, könyv, hiánypótló anyag. Annál is inkább, mivel valós történelmünk, és annak felkutatása, napjainkban is folyik. A kötet a bukovinai Andrásfalva reformátusainak az életét tárgyalja.

— Aránylag kevés, és általános dolog az, ami róluk ismert, és ez nemcsak a krónikásoknak, hanem nekik is köszönhető, hisz már eleve az elszigetelődést választották — nyilatkozta lapunknak a könyv szerzője. — Külön róluk, mármint az andrásfalviakról, még csak egy könyv jelent meg a dévai, néhai Zsók Béla tollából (Az andrásfalvi reformátusok két évszázada). A gyűjtés a Kolozsvári Református Egyház levéltári anyagára alapul, tárgyalva az andrásfalvi reformaták problémáit 1891 és 1945 között. Úgy gondoltam, tartozom ezzel a kiadással néhai nagyanyámnak, Zsók Teréznek, aki a kitelepedett andrásfalviak között született 1892-ben. Mégpedig itt, ezen a vidéken. Hertelendyfalván.

Fényképeink a könyvbemutatóval egybekötött baráti és testvéri társalgás helyszínén készültek.

Írta és fényképezte: Martinek Imre

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Irodalom rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Könyvbemutató. A múltu(n)król, Bukovináról...
Irodalom
Könyvbemutató. A múltu(n)król, Bukovináról...
Irodalom
  • Csermák Zoltán
  • 2020.04.27.
  • LXXV. évfolyam 18. szám
Facebook

Támogatóink