home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Könnygázt és vízágyút vetettek be a Horgos 2 átkelőnél
2015.09.16.
LXX. évf. 37. szám
Könnygázt és vízágyút vetettek be a Horgos 2 átkelőnél

Könnygázt és vízágyút is bevetettek a magyar rendőrök a magyar-szerb határnál szerda délután az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben. Az MTI tudósítója arról számolt be, hogy több száz migráns „ostrom alá vette" a Röszke 2-es, Hogos 2-es úgynevezett régi határátkelőt. Délután öt óra előtt füstfelhő borította a határátkelőt, illetve a migránsok újabb és újabb rohamokat indítottak a magyar határkerítést védő rendőrök sorfala ellen.


(MTI Fotó: Sóki Tamás)

Az M1 felvételei szerint a rendőrség jelentős erőket vetett be, köztük pajzsokkal és harci járművekkel a Terrorelhárítási Központ (TEK) egységeit is odavezényelték a határ védelméhez. A rendőrség és a honvédség helikopterei is ott köröznek a környéken.

Az MTI tudósítója elmondta: a migránsok bedöntötték a határátkelőhelyre vezető úton található kerítést, majd minden kezük ügyébe eső tárggyal dobálni kezdték a magyar oldalon szolgálatot teljesítő rendőröket, és megpróbáltak áttörni Magyarországra.

A magyar rendőrök vízágyúk alkalmazásával, illetve könnygáz bevetésével próbálják hátrálásra kényszeríteni a több száz fős tömeget. Ugyanakkor a védőfelszerelésbe öltözött rohamrendőrök pajzsokkal is védekeznek a dobálás ellen.

Eközben szerb oldalon a szerb rendőrök, illetve határőrök tétlenül szemlélik az eseményeket. A helyszínre több mentőautó is érkezett.

Az MTI tudósítója azt tapasztalta, hogy több ezer migráns torlódott fel a Röszke 2 határátkelő felé vezető úton, ahol tábort vertek. A határ szerb oldalán az utak mentén, illetve Magyarkanizsáról további migránscsoportok tartanak a magyar határ felé.

Az M1 tudósítója azt mondta: a migránsok között vannak nők és gyerekek is, de egy nagyjából 300 emberből álló „kemény mag” folyamatosan agresszívan lép fel a magyar rendőrök ellen: vizes palackokkal, égő fáklyákkal dobálják a rendőröket.

Az MTI tudósítója délután öt óra előtt azt tapasztalta, hogy könnygáz és füstfelhő borítja a határátkelőt, és a bevándorlók újabb és újabb rohamokat indítanak a magyar határkerítést védő rendőrök sorfala ellen.

A vízágyúkkal is védekező rendőrök időről időre könnygázgránátokat dobnak a tömeg felé, akik erre menekülni kezdenek Szerbia irányába, ám amikor a könnygázfelhő kissé eloszlik, újabb és újabb rohamra indulnak a magyar határ ellen. Eközben azt skandálják, hogy „Allah akbar!” A határt rohamozók vízzel átitatott kendőkkel védekeznek a könnygáz hatása ellen.

Több szerb jelzésű mentőautó érkezett Szerbia felől a határátkelőhelyre, ahol a mentőorvosok folyamatosan látják el a sérülteket.

A migránsok autógumikat, műanyag tárgyakat égetnek közvetlenül a határkerítés előtt, így a határátkelő légterében fekete füst gomolyog.

A szerb rendőrök, illetve határőrök továbbra is tétlenül szemlélik az eseményeket.

A határ magyar oldalán az látszik, hogy folyamatosan érkeznek a TEK, illetve a készenléti rendőrség munkatársai a helyszínre. Az átkelő végénél a TEK egy páncélozott járműve látszik. A pajzsokkal, sisakokkal, testpáncéllal felszerelt rendőrök több sorban állnak, a határvonal környékéről pedig sűrű fekete füst száll fel.

Az MTI Röszkén tartózkodó tudósítója azt látta, hogy a TEK egyik munkatársát egy mentőautóhoz kísérték.

Fél hatkor az MTI arról tudósított, hogy a migránsok áttörték a kaput a szerb-magyar határ szerbiai részén, Horgos 2-nél. 18 órakor az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a magyar rendőrök visszaszorították a kaput áttörő migránsokat, melyek mintegy ezer fős tömege hátrálni kezdett, és eközben több gyermek, illetve felnőtt megsebesült. Nem sokkal később egy körülbelül ötven fős csoport folytatta a kövek dobálását a rendőrök felé. A magyar rendőrök vízágyút és könnygázt vetettek be.


Ursula von der Leyen német védelmi miniszter szerint elfogadhatatlannak nevezte a magyar fellépést a migránsokkal és menekültekkel szemben a magyar-szerb határon szerdán, a CNN hírtelevízió nemzetközi csatornájának nyilatkozva.

„Ez elfogadhatatlan és ellentétes az európai szabályokkal. Ezért nagyon fontos, hogy ragaszkodjunk az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartásához. A menekülteknek joguk van a tisztességes bánásmódhoz. Ez olyan dolog, amelyről sokat kell még vitatkoznunk Európában ” jelentette ki a tárcavezető.

Leyen elmondta, hogy a migrációs nyomás hatalmas kihívást jelent Németország számára, de a kormány eltökélt, hogy mindeninek menedéket biztosít, aki arra valóban rászorul. Kérdésre válaszolva a német védelmi tárca vezetője kijelentette: Angela Merkel német kancellár tíz napja nem azt mondta, hogy mindenkit szívesen lát, hanem egyértelműen azt, hogy Németország a háborús menekülteket és azokat kész befogadni, akik valóban rászorulnak a politikai menedékre.

A miniszter szerint Németország nem lezárta, hanem ellenőrzés alá vonta határait, hogy helyreállítsa a rendet a nagy számú menekült beáramlása nyomán, és el tudja osztani őket a tartományok között. Rámutatott, hogy a Bundeswehr jelenleg 20 ezer főt kész elszállásolni laktanyáiban és ezt a számot a későbbiekben 45 ezerre tervezi növelni. Mint mondta, a német hadsereg a rendőri feladatok ellátásán felül kész kivenni részét a probléma logisztikai kezeléséből.


Civil szervezetek: jogsértő és embertelen a határnál lefolytatott eljárás —  Jogsértő, embertelen és Magyarország nemzetközi kapcsolataira is ártalmas a magyar-szerb határnál létrehozott tranzitzóna és az ott lefolytatott eljárás — közölte a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság szerdán az MTI-vel.

Közös nyilatkozatukban azt írták: a konténerekben a kérelmezőknek egy különösen gyors eljárásban adják át azt a határozatot, amely szerint nem Magyarországnak, hanem Szerbiának kell eljárnia ügyükben. Az eljárásban a tolmács csak telefonon működik közre.     Felhívták a figyelmet arra: a magyar állam a területén beadott kérelmek elfogadhatatlannak nyilvánításával az érdemi eljárás lefolytatásának és a menedék nyújtásának feladatát áthárítja Szerbiára, mégpedig egy többszörösen jogsértő eljárásban. Megítélésük szerint „Szerbia nem biztonságos ország, még akkor sem, ha a kormány rendeletében ezt állítja róla". Kitértek arra is, hogy ha a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal mégis ezen az alapon akarja lezárni az ügyet, a kérelmező felülvizsgálati kérelmet nyújthat be, amelynek a kiutasítás végrehajtására a törvény szerint halasztó hatálya van. A gyakorlatban azonban a kérelmezőt azonnal kikísérik a kerítés és a magyar-szerb határ közötti keskeny sávba, „így a hatékony jogorvoslathoz való joga elenyészik" — írták.

Hozzátették: az eljárás alkalmatlan a probléma kezelésére, hiszen napi száz kérelemről döntenek, miközben a kérelmezők száma akár napi több ezer is lehet. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület és a Magyar Helsinki Bizottság úgy látja, Magyarország szomszédsági kapcsolatait is tönkreteszi azzal, hogy a bevándorlók útvonalát áttereli Horvátország és Szlovénia felé — olvasható közös nyilatkozatukban.


Harminc napra zárták le a röszkei határátkelőhelyeket — erősítette meg az M1 aktuális csatornának Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pintér Sándor belügyminiszter döntését szerda délután. Az M5-ös autópályán és a régi 5-ös úton lévő röszkei közúti határátkelő forgalmát kedd reggel 7 órától szünetelteti a rendőrség. Szijjártó Péter azt mondta: a döntésről a szomszédos országokat, valamint azokat az országokat is tájékoztatták, amelyek fuvarozási útvonalként tekintenek a magyar utakra, továbbá az Európai Bizottsággal is közölték a lezárást. A miniszter hangsúlyozta: a szerb területről a magyar rendőröket támadó erőszakos, agresszív bevándorlók nem békés menekültek, hanem „egy masszív, agresszív népvándorlási kihívással állunk szemben”. Elképesztőnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy a bevándorlók így lépnek fel a magyar rendfenntartók ellen.


A Demokratikus Koalíció (DK) aránytalannak tartja az illegális bevándorlókkal szembeni rendőri fellépést Röszkénél. Vadai Ágnes, az ellenzéki párt alelnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt követelte, hogy „egy tucatnyi valóban erőszakos menekült” miatt a rendőrök ne támadjanak könnygázzal ártatlan nőkre és gyermekekre. A politikus az eseményeket „embertelen kormányzati politika mára beérett gyümölcseként" jellemezte. A DK alelnöke a helyzetet úgy értékelte: több ezer kilométert végiggyalogolt, háborúból elmenekült emberek és éhséggel küzdő, kimerült rendőrök állnak egymással szemben az elhibázott menekültpolitika miatt.


Estére helyreállt a rend a röszkei közúti határátkelőhelyen, ahol felfegyverkezett migránsok egy csoportja délután szerb területről megrongálta az átkelő kerítését, majd megtámadta az államhatárt védő rendőröket — idézte az MTI a kormányszóvivő szavait szerdán este háromnegyed tízkor.



Rendőrök könnygázt  vetnek be az őket a határ szerb oldaláról dobáló illegális bevándorlókkal szemben Horgos-Röszke határátkelőhelynél 2015. szeptember 16-án (MTI Fotó: Sóki Tamás)


(MTI Fotó: Sóki Tamás)


Migránsok tüntetnek a magyar oldalon álló rohamrendőrökkel szemben a Horgos-Röszke határátkelőhelynél, a magyar-szerb határ szerbiai oldalán (MTI Fotó: Ujvári Sándor)


(MTI Fotó: Sóki Tamás)

Forrás: www.mti.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..