Kőbe és szívekbe vésett lenyomatok

Kőbe és szívekbe vésett lenyomatok

A nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából rendezett ünnepségen a dél-bánsági Ürményháza magyar ajkú lakosai emléktáblát is avattak falujuk temetőkertjében.

Az Ürményházi Ifjúsági Klub és a Délvidék Kutató Központ közös projektumának megvalósításához természetesen kellő helyi húzóerőre is szükség volt. Ébren álmodó emberekre, akik minden természetes és generált akadályt legyűrve tették le közösségü(n)k asztalára dicső múltunk, illetve jelen-létünk újabb tárgyi bizonyítékát. A D’Orsay Miksa cs. kir. századosnak és az 1848/49-es szabadságharc ismeretlen délvidéki hőseinek érdeme előtt tisztelgő emléktáblát.

Mint ismeretes, a falu 1817-beli telepítése után az 1848-as események is próbára tették a közösség fönnmaradását. Annál is inkább, mivel a település fölgyújtása és kifosztása után annak puszta fennmaradása is kétségessé vált. Az elűzött lakosság óriási áldozatok árán végül mégiscsak újjáépítette a felperzselt falut. Idővel a kényszerű hallgatásból kibontakozó feledés homálya is töményen rátelepedett a történtekre.

Most végre a szólás ideje is elérkezett. A múlt felvállalása, mert anélkül a jövő sem lehetséges. Sem idehaza a szórványban, ahol azért még pislákol az élet, sem odakünn a nagyvilágban. Megtartó és hazaváró gyökerek nélkül pedig kiváltképp nem!

A nyílt sisakos esemény nyitányát a közösen elénekelt Nemzeti ima hozta, majd Móricz Elvira tanárnő szervezői köszöntője után dr. Zakar Péter történész, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese méltatta az ünnepet. Móric Erzsébet felkészítésében hét volt Torontál-versenyző a helyi általános iskola, illetve immár a muzslyai fiú- és a nagybecskereki leánykollégium növendékeinek számító ürményházi diák olvasott fel vonatkozó (had)történeti részletet. Forray Péter honvéd közvitéznek az 1899. január havában Perjámoson kiadott emlékiratából. Az emléktábla leleplezése utáni felszentelést ft. Erős Mihály helyi plébános végezte. A rendhagyó történelemóra dr. Zakar tanár úr tematikus, A Batthyány-kormány című előadásával formálódott végül kerek egésszé. Helyszínileg a falu helyi közösségének nagytermében.

Az emléktábla felállításának kiemelt támogatói: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Együttműködési Alap.


Tekintse meg az esemény teljes képgalériáját is, a szerző felvételeit!▼

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink