home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
„Klímabetegségek”
(Összeállította: re)
2014.08.20.
LXIX. évf. 34. szám
„Klímabetegségek”

A légkondicionáló berendezés áldás lehet a forró nyári napokon és éjjeleken, egyszersmind átok is, ha túl sokat vagy nem megfelelően használjuk. Felhevült testtel a lehűtött szobába vagy autóba menekülve sokan nem is gondolják, hogy milyen veszélynek teszik ki szervezetüket. Száz emberből húsz esetében a hirtelen bekövetkezett nagy hőmérséklet-különbség okozza a kellemetlen légúti, illetve reumás panaszokat.

„Klímareuma”

Ez a klímaberendezés okozta mozgásszervi megbetegedés egyre gyakoribb. Egy hirtelen lehűtött helyiség, illetve a nagy hőmérséklet-ingadozás hidegsokkot idézhet elő, mely leginkább nyaki, vállkörnyéki és egyéb mozgásszervi panaszokat, izomfájdalmat okozhat. Éppen ezért a szervezetet nem szabad hirtelen lehűteni, hanem fokozatosan kell hozzászoktatni a hűvöshöz.

Légzőszervi panaszok

A légkondicionáló berendezést használók egyre gyakrabban panaszkodnak légúti megbetegedésre, náthaszerű megfázásra. Ennek oka, hogy gyakran „mohón”, felelőtlenül használjuk a készüléket. Legjellemzőbb tünetek az orrfolyás, köhögés, láz. Nem ritka a gége-, torok-, homloküreg- és tüdőgyulladás kialakulása sem. Ha a hideghatás hosszabb ideig, rendszeresen fennáll, az akár krónikus megbetegedést is előidézhet.

Gombás fertőzések

A hűtőberendezést időnként ki kell tisztíttatni, a nem megfelelően karbantartott készülék ugyanis kiváló táptalajt nyújt a baktériumoknak. Igen gyakori például a klímaberendezés okozta allergia és asztmás megbetegedés. A tüdőt érintő leggyakoribb gombás fertőzés az aspergillosis. Kezdeti, ártalmatlannak tűnő tünete a torokfájás és a gyengeség. A belégzéssel a tüdőbe jutó aspergillus (magyarul kannapenész) gombafajta a legyengült immunrendszer miatt a tüdőszövet elhalásához, ennek következtében pedig súlyos légzési elégtelenség kialakulásához vezethet. A betegség megfelelő kezeléssel gyógyítható ugyan, szövődményei azonban maradhatnak.

Néhány jó tanács 

A klímaberendezést a külső hőmérsékletnél hat-nyolc fokkal alacsonyabbra állítsuk, a két hőfok közötti különbség ne legyen ennél nagyobb! Fontos, hogy a készüléket megfelelően karbantartsuk és tisztítsuk. Még a nyári hőség beállta előtt vigyük el autónkat szervizbe, ahol szakszerűen kitisztítják a hűtésért felelős rendszert, illetve hívjunk szerelőt az otthoni légkondicionáló berendezésünk tisztításához. A „klímareuma” és az egyéb légzőszervi megbetegedések elkerülése érdekében a hideg levegőt ne közvetlenül a testre irányítsuk, és ha nem muszáj, ne tartózkodjunk sokáig a berendezés közvetlen közelében sem.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..