home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Kishegyes
Tóth Tibor
2008.12.03.
LXIII. évf. 49. szám
Kishegyes

A díszülés részvevőiA múlt század ötvenes éveinek közepén született meg a törvény a kishegyesi község megalakításáról. November 26-án, a község napján a kishegyesi községháza tanácstermében díszülést tartottak. Pál Károly, a községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg, s köszöntötte a ve...

A díszülés részvevői

A múlt század ötvenes éveinek közepén született meg a törvény a kishegyesi község megalakításáról. November 26-án, a község napján a kishegyesi községháza tanácstermében díszülést tartottak. Pál Károly, a községi képviselő-testület elnöke nyitotta meg, s köszöntötte a vendégeket: a montenegrói testvérközségek tisztségviselőit, Milo Jankovićot, Cetinje polgármesterét, Zdravko Gvozdenovićot, Bar község alpolgármesterét, valamint Tápi Lajost, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulját, Radomir Anđelkovićot, a sokobanjai községi képviselő-testület elnökét, a környékbeli községek vezetőit, polgármestereit, a tartományi kormány, az egyházak, a községi szervek és intézmények képviselőit. Csete Szemesi István református és Dolinszki Árpád evangélikus püspök, valamint Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke nem lehetett jelen az ünnepségen, de mindhárman levélben üdvözölték a megjelenteket és gratuláltak a község napja alkalmából.
Az ünnepi műsorban először a Dombos kamarazenekar lépett színre, majd Szombati Dorottya előadásában magyar, Nataša Vučinić előadásában pedig szerb nyelven hangzott el egy-egy költemény. A rövid művelődési műsor után Csóré Róbert, Kishegyes község elnöke köszöntötte a vendégeket, a testvértelepülések küldöttségét, a község barátait, támogatóit.
- Azért gyűltünk ma össze, hogy együtt ünnepeljük községünk napját, Bácsfeketehegyet, Szeghegyet és Kishegyest. E nap alkalom arra, hogy beszámoljunk mindarról, amit az elmúlt időszakban megvalósítottunk. Együtt ünnepelhetjük e három település közösségét, a csaknem 14 000 embert, akik szorgos házigazdaként gondozzák, fejlesztik, csinosítják lakhelyüket. Terveink is vannak, s merünk nagyot álmodni. Hisszük, hogy Kishegyes, Szeghegy és Bácsfeketehegy pozitív példaként állhat minden város és falu előtt. Elmondhatjuk, hogy itt olyan emberek élnek, akik akarnak és tudnak dolgozni, nem félnek a kihívásoktól, s akik közösen, együttműködve sok mindenre képesek. Sokfélék vagyunk, de egyet akarunk: egy jobb, szebb, korszerűbb életteret kívánunk kialakítani, ahol jól érezzük magunkat, ahol mindannyian otthon vagyunk - mondta, hangsúlyozva az intézményekkel, civil szervezetekkel, politikai pártokkal, egyházakkal, sajtóval való együttműködés fontosságát.
Ezt követően beszámoltak mindazokról a projektumokról, amelyek a Tartományi Nagyberuházási Alap segítségével jöttek létre. Az elmúlt egy évben a községben 14 utcára került aszfaltburkolat, felújították a közvilágítást, községi ifjúsági akciótervet és szociális stratégiát dolgoztak ki, szélfogó erdősávokat létesítettek, megoldották az idősek és fogyatékkal élők házi ápolásának kérdését. Kishegyesen felújították az iskola tornatermét, a Pecze-kápolnát, a tűzoltóotthont, a kézilabdapályát, a Női Fórumnak otthont adó épületet, átépítették a helyi közösség tetőterét, elkészítették a Small Steps ipari park terveit, kutat fúrtak. Bácsfeketehegyen felújították az evangélikus templomot, a művelődési otthont, átadták a gázhálózatot, Szeghegyen pedig kibővítették az általános iskolát és átadták a szerb pravoszláv templomot. A tervek elkészültek a kishegyesi nyugati terelőút kiépítésére, hidak szanálására, a tűzoltóotthon magasítására, a szeghegyi vízhálózat kiépítésére, a bácsfeketehegyi játszótér és park kialakítására, utak javítására és építésére, kidolgozták az új piac tervét mindhárom településen, az elképzelések között pedig még a vízellátás javítása, a vízgyár építése, valamint a szennyvízhálózat és a szennyvíztisztító kiépítése is szerepel.
Tápi Lajos, a Magyar Köztársaság szabadkai Főkonzulátusának vezető konzulja is üdvözölte a megjelenteket, és elmondta, hogy már régóta nem volt annyira reménykeltő Budapest és Belgrád viszonya, mint napjainkban.
- A köztársasági parlament gőzerővel fogadja el azokat a törvényeket, amelyek a schengeni fehér listára való kerülés feltételei. Egyre közelebb a pillanat, hogy a mindannyiunk által utált, rossz emlékű vízumkényszert elfelejtsük - mondta többek között Tápi.
Kishegyes és Bar község 1995-től baráti kapcsolatokat ápol egymással. Zdravko Gvozdenović, Bar község alpolgármestere elmondta, hogy a két község között együttműködési megállapodás áll fenn, amely a pillanatnyi lehetőségeken és a közös érdekeltségen alapul.
- Az együttműködés olyan területeken valósulhat meg, amely a kapcsolatok továbbfejlődését szolgálja, és ami mindkét község problémáinak megoldásához is hozzájárulna. Ez az együttműködés történhet a gazdaság, a sport, a kultúra, a turizmus és egyéb területeken is. Bar község egy infrastrukturális objektumba is beruházna Kishegyes községben, ez azonban még megbeszélések kérdése - mondta Gvozdenović.
Bábi Attila, Topolya polgármestere a topolyai önkormányzat nevében gratulált a község napja alkalmából, s kiemelte, hogy e két község azonos gondokkal szembesül. Reményét fejezte ki, hogy a fennálló baráti viszony továbbra is megmarad, és a jövőben is sok közös projektumot valósítanak meg. Az egyházak nevében Jovan Kezan szerb pravoszláv pap üdvözölte a vendégeket, majd Radmilo Anđelković, a sokobanjai községi képviselő-testület elnöke fejezte ki reményét, hogy a kishegyesi községgel hamarosan megkötésre kerülő testvérközségi megállapodás mindkét fél polgárainak javát szolgálja.
Az ünnepség a szeghegyi Vuk Karadžić Általános Iskolában folytatódott. Milo Janković, Cetinje polgármestere megnyitotta a cetinjei festők műveiből álló tárlatot, majd a bácsfeketehegyi Kultúrotthonban ebéddel zárult az ünnepély.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..