home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Kilenc divattörténeti múzeum, melyet ismerni kell
Salvai Ramona
2017.09.02.
LXXII. évf. 34. szám
Kilenc divattörténeti múzeum, melyet ismerni kell

Habár a divat alapvető, lényegi elvei közé tartozik, hogy előremutató, innovatív, igyekszik a jövő felé haladni — a múlt és a történelem ismerete nélkül aligha juthatnánk messzire.

Léteznek divatmúzeumok, és bizonyos múzeumokban működik divattal foglalkozó szekció is. Minden világvárosban találkozhatunk velük. S érdemes szem előtt tartani, hogy sok esetben nem a múzeumi épület egyik szegletében elhelyezett, kilencven négyzetméteren elszórtan kiállított ruhadarabokról vagy vitrinekbe tett apróságokról van szó. Legtöbbször tanácsos időt, energiát szentelni rá, mert ezek olyan gyűjtemények, amelyek megkívánják, illetve meg is érdemlik a valódi kíváncsiságot és lelkesedést.

Az alábbiakban a világ valamennyi múzeuma, gyűjteménye közül összeválogatott kilencről olvashatnak.

Costume Institute, Met, New York City

A New York-i Metropolitan Museum több mint 35 000 öltözéknek és kiegészítőnek nyújt otthont, melyek a XV. századtól egészen napjainkig reprezentálják az öltözködési szokásaink változásait. A kiállítás és a gyűjtemény mellett fontos eseményeknek is helyet ad az épület. A ’70-es évek óta szerveznek olyan különleges kiállításokat, show-kat, amelyek témájukat tekintve bizonyos határokat feszegetnek. Erre volt példa a 2011. évi Alexander McQueen-retrospektív is, mely egyúttal a múzeum öltözékes szekciójának fennállása óta a leglátogatottabb kiállítás lett. Az újító jellegű show-k rendezését egyébként Diana Vreeland kezdte meg. Kétéves felújítás után, 2014-ben nyitották meg újra Anna Wintour Costume Center néven. Híresek még a Met éves gálái is, melyeken celebek és világhírű dizájnerek gyűlnek össze egy estére, általában tematikus bulik keretében.

Museo Salvatore Ferragamo, Firenze

A cipőimádók számára kötelező célpontnak is tekinthető a firenzei Museo Salvatore Ferragamo. Abban a XIII. századi palotában, a Palazzo Spiniben található, amelyben a Ferragamo Műhely is működik 1938 óta. A múzeum — nem is annyira meglepő módon — nagyban hagyatkozik a híres divatház archívumára. Élőben is megtekinthetjük azokat a magas sarkúkat vagy éppen balerinákat, amelyeket Ferragamo maga tervezett a kor ikonikus színésznőinek, például Marilyn Monroe-nak, Audrey Hepburnnek vagy Greta Garbónak. De természetesen emellett még számtalan más típussal is találkozhatunk.

Museo de la Moda, Santiago

Az 1999-ben alapított Museo de la Moda eredetileg az ’50-es és a ’60-as évek ruháira, divatjára koncentrált. Gyűjteménye viszont az évek során olyannyira bővült, hogy napjainkban már minden kort és kontinenst lefed. Érdekessége, hogy különösen nagy hangsúlyt kap benne a sportöltözék. Az épület, egyébként, már önmagában is megér egy látogatást. Építészetileg a modernista stílusba tartozik, 1960 és 1962 között épült. Eredetileg a Yarur Bascuñán családnak adott otthont, ma pedig olyan legendás darabok lakják, mint Marilyn Monroe piros ruhája vagy John Lennon military kabátja.

Palais Galliera, Musee de la mode, Párizs

1879-ben Galliera hercegnő megbízására kezdett el épülni a Beaux-Arts-palota — ion oszlopaival és Gustave Eiffel-féle acéllal — Párizs pompás, XVI. kerületében. Eredetileg abból a célból épült, hogy bemutassa és kiállítsa képzőművészeti gyűjteményét, így egy belső udvar köré rendeződve helyezkednek el a múzeum galériái. A gazdagon díszes architektúrát csak az a 100 000 darabos ruhagyűjtemény tudja háttérbe szorítani, amely eredetileg a Musée Carnavalet kollekciójába tartozott. Ha Párizsban járva egy látogatást fontolgatunk, a legtöbb galériával ellentétben, itt érdemes figyelni az intézmény programrendjét, leginkább ugyanis csak különleges kiállítások és események idejére nyit ki.

Palazzo Morando, Milánó

Elvárásnak is tekinthetjük, hogy a világ egyik legfontosabb dizájnfővárosának divatmúzeuma olyan impozáns helyszínen kapjon teret, mint a Palazzo Morando. A reneszánsz palota 1945-ig volt otthona a nemesi származású milánói családoknak, ekkor azonban Lydia Caprara Morando Bolognini grófnő a városnak adományozta. 2010-ben a Castello Sforzesco ruhagyűjteménye a Palazzo Morandóba költözött, majd egyesítették a korábbi Milánói Múzeum gyűjteményével, így létrehozva egy igazán decens múzeumot.

Victoria & Albert Museum, London

A londoni Victoria & Albert Museum, azaz a V&A gyűjteménye nem csupán a róla szóló beszámolókban hatalmas és elképesztő. Az öltözékektől kezdve mindenféle iparművészeti formát képviselve találhatunk tárgyakat a világ számos pontjáról. Az ázsiai galériában egy teljes szamurájfelszerelést láthatunk, de akár I. Erzsébet középkori gyűrűit, függőit és udvaroncainak adott ékszereit is megtekinthetjük. A stílus alakulásának folyamatát is végigkövethetjük a Divat Galériában, ahol a XVII. századi ruhák és a kortárs öltözékek egymás mellett kaptak helyet. A múzeum felfoghatatlanul grandiózus mérete ellenére — vagy talán éppen amiatt — a divat szekció önmagában is igen nagy. Éppen ezért tanácsos tudatosan felkészülve érkezni, több időt szánni rá. Segíthet, ha a könnyebb befogadás érdekében előbb teszünk egy laza, egyórás sétát a múzeum terében, hogy első lépésként megbarátkozzunk annak méreteivel, majd azon belül a divatgyűjtemény helyével.

ModeMuseum, Antwerpen

A ModeMuseum vonzó gyűjteménye 25 000 darabot számlál, és jelenkori dizájnerek további 7000 alkotásával, munkájával egészül ki. A múzeum emellett egyfajta tisztelgés is a belga tervezők innovatív alkotásai és munkássága előtt. Olyan személyek tervezéseivel találkozhatunk itt, mint Raf Simons, Haider Ackermann és Ann Demeulemeester. Ahogy minden múzeum, úgy a ModeMuseum is szervez időszaki kiállításokat, melyek közül mindig különösen érdekesek a kortárs divattal foglalkozók.

Bunka Gakuen Costume Museum, Tokió

A Bunka Fashion College részeként működő intézmény Japán legkiemelkedőbb divatmúzeumai közé tartozik. Az iskoláról tudjuk, hogy olyan tervezők tanultak itt, mint Kenzo Takada vagy Yohji Yamamoto, akik nemcsak Japánban, hanem nemzetközi szinten is korszakalkotóak. Ehhez mérten nem is meglepő, hogy a múzeum kollekciója is igen gazdag. Kimonók, nyugati stílusú japán öltözetek, európai ruhák, dél-ázsiai népi viseletek és egyéb érdekességek színesítik és teszik gazdaggá. Hagyományosan évente négy nagyobb kiállítást szerveznek azzal a céllal, hogy a közönséget a ruhák művészete révén ismertessék meg a japán kultúrával.

Tassenmuseum Hendrikje, Amszterdam

A Tassenmuseum, vagyis a táskamúzeum egyetlen nő, Hendrikje Ivo gyűjteményeként indult, majd a világ egyik legfontosabb táskagyűjteményévé nőtte ki magát. Egy XVII. századi, csatorna menti házban kapott otthont, a kiállításon megtekinthető valamennyi darab azonban még a ház építésének idejétől is korábbra datálódik. Találhatunk olyan XVI. századi férfitáskát, amelynek tizennyolc titkos kis rekesze van, de XVIII. századi esküvői selyemtáskát is a Limoges-tól. A legújabb, jelenre összpontosító gyűjtemény pedig szinte minden nagy névtől — Hermès, Louis Vuitton, Chanel, Dior, Burberry, Prada, Gucci, Fendi, Bottega Veneta — bemutat egy-egy darabot.

 

A felvételek Alexander McQueen Savage Beauty című, 2011. évi kiállításának néhány darabját mutatják be (Met, New York)

 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..