home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kiállni sosem ART a Tisza mentén
Bárdos Szindirella
2022.11.26.
LXXVII. évf. 47. szám
Kiállni sosem ART a Tisza mentén

Az őszi időszak igazán mozgalmas a Vajdasági Ifjúsági Fórum (VIFÓ) számára, hiszen ha a fiatalok éppen nem egy bulira vagy konferenciára invitálják a közönséget, akkor művészeti programokkal kedveskednek az érdeklődőknek.

A VIFÓ hetedik alkalommal szervezte meg a Kiállni sosem ART nevű rendezvényét, mely az idén rendhagyó módon Szabadka helyett a Tisza menti kisvárost, Zentát választotta színteréül. Az esemény célja, hogy olyan vajdasági fiatal művészpalántáknak adjon lehetőséget a kibontakozásra, akiknek még nem volt alkalmuk bemutatni a tehetségüket a nagyérdemű előtt. A hivatalos megnyitót november 18-án tartották meg a Zentai Alkotóházban, ahol négy rátermett fiatal, név szerint: Farkas Alexandra, Mészáros Dániel, Sárkány Márk és Sóti Beáta munkáit tekinthették meg a jelenlévők.

Dobó Klaudia, a program koordinátora ünnepi beszédében elmondta, a csapattal sok új ötletet meg tudtak valósítani, aminek köszönhetően sikerült a rendezvényt kimozdítani Szabadkáról. A helyszínváltoztatás mellett ez alkalommal nem a szervezők keresték fel a művészeket, hanem pályázatot hirdettek, és a beérkezett jelentkezésekből választották ki az idei év kiállítóit. A megnyitó előtti napon a fiatal alkotók szakmai kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, ahol elismert és sokoldalú művészekkel mint konzulensekkel folytathattak eszmecserét. A konzulensek személyében Cvitkó Beatrix, Monyov Glória és Szalma Zsóka voltak jelen, a beszélgetést Mucsi Somorai Renáta vezette.

Dobó Klaudia

Dobó Klaudia mellett a VIFÓ elnöke, Győri Viktor is üdvözölte az egybegyűlteket, és hangsúlyozta, büszkeséggel tölti el az az érzés, hogy a Kiállni sosem ART egyre népszerűbb, amit az is bizonyít, hogy a programnak az idén már Zenta ad otthont. Ezután Pejin Attila, a Zentai Városi Múzeum vezetője köszöntötte a kiállítókat, a szervezőket és az Alkotóház közönségét.


Győri Viktor

A kiállítást Bárdos Szindirella, az V. és a VI. Kiállni sosem ART fő szervezője nyitotta meg, kiemelve, bízik benne, hogy ez a rendezvény még sokáig képviselteti magát a vajdasági kulturális életben, és továbbra is lehetőséget teremt a fiatal művészek számára. Az est hangulatát az állófogadás mellett Kolompár Emese fuvolajátéka tette még színvonalasabbá.


Kolompár Emese

Cvitkó Beatrix tetoválóművész, a fiatalok egyik konzulense nagyon örült a felkérésnek, mivel elmondása szerint mások motiválása része a mindennapjainak, és fontosnak tartja, hogy az itthoni, fiatal alkotók ápolják egymással a kapcsolatot, amihez egyértelműen szükség van az ilyen összejövetelekre.

Farkas Alexandra elmesélte, a kiállításra hozott portréi digitális festmények, melyeket táblagép segítségével készített el. Véleménye szerint a fiataloknak van igényük az ilyen jellegű programokra, mivel hiánycikknek érzik, így alkalomadtán szívesen látogatnak el egy-egy művészeti eseményre.

A Kiállni sosem ART történelmének eddigi legfiatalabb alkotója, a tizenhárom éves Sárkány Márk elmagyarázta, főként akvarell technikával dolgozik, és munkáin elsősorban saját álmait próbálja megjeleníteni. Elmondta, a közeljövőben mindenképp művészeti iskolákban szeretné folytatni a tanulmányait.


Sárkány Márk

Az esős idő ellenére a VII. Kiállni sosem ART megnyitójára szép számban összegyűlt a közönség, és elmondható, hogy ezek a lelkes fiatalok ismét kitettek magukért.

Végezetül szeretném hangsúlyozni, hogy a VIFÓ csapata a kiállítás helyszínén egy beteg, zentai kisfiú, Jablonszki Tamás megsegítésére gyűjtődobozt helyezett el, mely a tárlat befejezése után tovább vándorol a következő szombaton, november 26-án zajló I. Itthon, Határtalanul konferenciára. A rendezvényeken befolyt összeg természetesen a kis Tomi családjának folyószámlájára kerül majd.

A kiállítás a megnyitásától számított egy hétig tekinthető meg. 


Farkas Alexandra, Mészáros Dániel, Sóti Beáta, Sárkány Márk


Farkas Alexandra, Turquoise I. - Digitális festmény


Sóti Beáta tetoválási ötletek

Fényképezte: Beretka Csaba

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..