home 2024. április 17., Rudolf napja
Online előfizetés
Ki a legügyesebb földműves?
Tóth Tibor
2018.10.13.
LXXIII. évf. 41. szám
Ki a legügyesebb földműves?

A múlt héten traktorberregéstől volt hangos a magyarkanizsai vásártér, hiszen a Tisza menti városban került sor a szerbiai földművesek legnagyobb ügyességi versenyére.

A hat viadalból álló megmérettetés harmadik állomásán negyvenhat vállalkozó kedvű gazda állt rajthoz, és közülük az első tíz bejutott az október 29-én Belgrádban megrendezendő döntőbe.

A versenyre bárki jelentkezhetett, aki betöltötte huszadik életévét, megfelelő jogosítványa van, regisztrált mezőgazdasági vállalkozás tagja vagy tulajdonosa, és a munkagépek vezetésében bizonyos tapasztalat áll mögötte. A szervezők egy 50 méteres pályát jelöltek ki, melyet a versenyzőknek időre, szlalomban kellett teljesíteniük, előbb előre menet, majd visszafelé tolatva, a célnál pedig egy vaspálcához kellett hozzáérniük a traktoroknak. A csantavéri Bazsó Árpád egyike volt az elsőknek, akik teljesítették a pályát.

— Jó érzés volt kipróbálni a török Başak típusú traktort. A pálya nem volt nehéz, 1 perc 28 másodperc alatt értem célba, amivel elégedett vagyok. Gazdaságomban kukoricát, búzát és napraforgót termelek. Az év elején úgy tűnt, hogy nem lesz jó a termés, végül azonban kialakult a termésátlag, úgyhogy a hozamra nem lehet különösebb panaszom.


Az ügyességi verseny

A zentai Burány Krisztián nyolcadikként került a belgrádi döntőbe.

— Ha volna lehetőségem még egyszer indulni, akkor jobb lennék, mert tudom, hol hibáztam. Meg kell találni a megfelelő ritmust, és akkor teljes gázzal teljesíthető a pálya. Két helyen levettem a gázt, ami egy-két másodpercembe került, a pálya végén, a fémpálca előtt pedig egy kicsit előbb befékeztem, ott is legalább két másodpercet vesztettem — mondta a fiatal gazda, aki gabonaféléket és olajrepcét termel. — Az idei évet nem tudom pozitívan értékelni. Sok csapadék hullott, és az időjárás is kedvezett a növényeknek, Zenta területét azonban jégverés érte, földterületeim 90%-a súlyos károkat szenvedett.

Az ügyességi versenyt a tornyosi Burány Aurél nyerte meg, aki kerek 1 perc alatt ért célba.

— Fél órát késtem, ami úgy látszik, jót tett — mondta nagy örömmel a célba érkezés után. — Utolsóként indultam, a traktor addigra alaposan felmelegedett, így sokkal könnyebben reagált a kezelésre. Szórakozásként fogom fel az egészet, így különösebb elvárások nélkül utazom Belgrádba.


A tornyosi Burány Aurél (középen) bizonyult a legügyesebbnek

A gazdák elégedettek a török Başak traktorokkal, a közelmúltban Magyarkanizsán hármat is vásároltak. Marko Stojanović, a traktorok szerbiai forgalmazójának, az RTI vállalatnak az igazgatója elmondta, hogy a jelenlegi kínálatot az olcsóbb termékek jellemzik.

— A traktorok minősége sokkal jobb, mint amire az ár alapján lehet következtetni. A vásárlóerő nem túl nagy, viszont a gazdák különböző alapítványok közvetítésével pályázhatnak traktorvásárlásra. Az idén a cukorrépa nem a legjobban termett, a kukorica viszont igen. Bízom benne, hogy a felvásárlók megfelelő árat adnak érte a gazdáknak, és az idei lefedi a gyengébb tavalyi évet. Ez azt eredményezné, hogy potenciális vásárlóinknak marad pénzük, és képesek lesznek megújítani gépeiket, felszerelésüket.

A belgrádi döntő legjobbja egy Başak 2075 Plus traktorral lesz gazdagabb, a második helyezett egy Başak vetőgépet, a harmadik pedig egy Başak permetezőt vihet haza.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..