home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Két vágányon
(o. i.)
2009.07.16.
LXIV. évf. 28. szám

KORMÁNYFåI TALÁLKOZÓ BUDAPESTEN. Szerbia miniszterelnöke, Mirko Cvetković a múlt hétfőn munkalátogatáson járt Budapesten, és ott Bajnai Gordon kormányfővel szomszédságpolitikai, gazdasági, közlekedési és kisebbségpolitikai kérdésekről tanácskozott. Bajnai arról biztosította belgrádi kollégáját,...

KORMÁNYFåI TALÁLKOZÓ BUDAPESTEN. Szerbia miniszterelnöke, Mirko Cvetković a múlt hétfőn munkalátogatáson járt Budapesten, és ott Bajnai Gordon kormányfővel szomszédságpolitikai, gazdasági, közlekedési és kisebbségpolitikai kérdésekről tanácskozott. Bajnai arról biztosította belgrádi kollégáját, hogy Magyarország Szerbia elkötelezett támogatója az európai integráció területén. Külön üdvözölte, hogy a szerb kormány a parlament elé terjesztette a nemzeti tanácsokról szóló törvényt, mondván: ,,Ez ugyancsak jelentős, érdemi előrelépés lehet országaink kapcsolatában.' A kormányfői találkozón részt vett Józsa László, az MNT elnöke, de a szerb küldöttségben szép számban voltak jelen a vajdasági tisztségviselők is -- Bojan Pajtić kormányfővel az élen. Józsa László, az MNT elnöke ezzel kapcsolatban leszögezte: első ízben történt meg, hogy a miniszterelnöki találkozón ilyen arányban képviseltették magukat a tartományi politikusok. ,,Ezt is jó jelnek tartom, hiszen így érdemben lehetett szót ejteni az olyan kérdésekről, mint a regionalizáció, illetve a Vajdaság statútuma.'
AZ ELSå SZÜLETÉSNAP. Egy éve, 2008. július 7-én tette le az esküt Mirko Cvetković kormánya (16 politikai párt képviselteti magát benne 3 tömörülésben), melynek célja Szerbia uniós tagságának az elérése, ugyanakkor Kosovo megtartása. A Tadić-féle ,,Európa is, Kosovo is' politika mentén ez a két vágányon folyó politizálás az elmúlt egy évben felemás eredményességgel járt. Politikai elemzők szerint való igaz, hogy 2009 első felében Szerbiában elfogadták azoknak a törvényeknek az 50%-át, amelyek az európai integrációhoz nélkülözhetetlenek -- ez kétszer több, mint amennyi jogharmonizációs törvényt hoztak tavaly július--decemberben. Azt is elismerik, hogy a kormány teljes gőzzel és kapacitással a vízummentesség elérésére koncentrált, s ez decemberben kellene hogy meghozza az eredményét. Másfelől: a hágai vádlott Ratko Mladić és Goran Hadžić még mindig szabadlábon. Magából a két vágányon való politizálásból máris keletkezett egy jókora gubanc: Belgrád továbbra is saját területeként tekint Kosovóra, ezért az új biometrikus útleveleket a tartományban élő polgároknak is kiadja. Európa viszont csak Szerbia polgárainak kész megadni a vízummentességet...
A kormány első születésnapja alkalmából Sonja Licht azt nyilatkozta a Danas napilapnak, hogy a Cvetković-kormány 12 hónap alatt több törvényt hozott meg, mint Koštunica a három év alatt. Az EU politikusainak nyilatkozataiból az szűrhető ki, hogy elégedettek, amiért Belgrádban sorra fogadják el a törvényeket, de azt kérdik: mi van a reformokkal, és mi van Mladićtyal? A közgazdászok szerint rossz kormánydöntés volt a nyugdíjak emelése, a nagy költségvetési hiány és a dinár árfolyam-politikája sem megfelelő... A VMSZ parlamenti képviselője, Pásztor Bálint a kormány első születésnapján elmondta: ,,Nem vagyunk a legelégedettebbek a munkájával, de ez nem jelenti azt, hogy megvonjuk tőle a támogatásunkat'. Az állandó elégedetlenség oka: a Vajdaság statútumának el nem fogadása; a decentralizáció hiánya a tartományban; kevés a beruházás a mezőgazdaságba, bár a mezőgazdasági miniszter eléggé igyekszik. Nincs jobb helyzetben a gazdaság sem, melyben a termelés folyamatos csökkenést mutat, de a globális gazdasági krízisnek a tudatában vagyunk. Pásztor Bálint szerint az új választások azonban nem hoznának megoldást, de hatalomváltást se.
EURÓPA FELÉ. Mirko Cvetković egyébként útátadáson ünnepelte a kormány első születésnapját: Preševónál megnyitotta a 10-es korridor 20 kilométer hosszú szakaszát. Elmondta: a kormány első évéről nem a benyomások, hanem a konkrét eredmények alapján kell ítélkezni, mint amilyen a 10-es korridor most elkészült szakasza is. ,,Nekünk nagymértékben sikerült javítanunk Szerbia megítélésén a világban', a mostani kormány egyaránt jó kapcsolatokat ápol mind Oroszországgal, mind az Amerikai Egyesült Államokkal, a kormány jó munkájának eredményeként pedig hamarosan sorra kerüli a scgengeni vízumkényszer eltörlése.
Utóbbival kapcsolatban épp a kormány születésnapján jelentette ki Jacques Barrot, az EB igazságügyi bizottságának a szóvivője, hogy várhatóan július 14-én Brüsszelben az Európai Bizottság ülésén elfogadják a Szerbia, Macedónia és Montenegró polgáraira vonatkozó vízumkötelezettség feloldásáról szóló javaslatot, de a vízumliberalizáció Kosovo polgáraira nem vonatkozik. Ez azt jelenti, hogy várhatóan 2010 január 1-jétől Szerbia minden polgára vízummentesen utazhat be az EU országaiba, de ez Kosovo polgáraira nem vonatkozik. Kosovo polgárai kiválthatják ugyan a szerbiai biometrikus útlevelet, de az unión belüli utazáshoz továbbra is schengeni vízumra lesz szükségük.
Ami Szerbia általános megítélését illeti? Hétfői belgrádi látogatása előtt Javier Solana, az EU külpolitikai és biztonságpolitikai képviselője kijelentette: a nehézségek ellenére Szerbia visszafordíthatatlanul az uniós csatlakozás felé halad. A nehézségek alatt pedig a hágai nemzetközi törvényszékkel való együttműködésre gondolt.
EXIT. Huszonötezer látogató fogadására készült fel Európa egyik legnagyobb könnyűzenei fesztiválja, az újvidéki EXIT, melynek helyszínét a tábornyitás előtt meglátogatta a tartományi kormányfő, Bojan Pajtić is. A politikai rendezvényként indult, mára Európa egyik leglátogatottabb ifjúsági találkozójává vált rendezvény az idén ünnepelte tizedik születésnapját. A rendezvényre az idén is Angliából érkezett a legtöbb fiatal, köztük az a 22 éves fiatalember is, aki lezuhant a péterváradi erőd tíz méter magas faláról (nem a rendezvény színhelyén), és életét vesztette.
A MINISZTÉRIUM ÉRVÉNYTELENÍT. A kishegyesi községi képviselő-testület 6 DP-s képviselőjének a beadványára múlt szerdán megérkezett Kishegyesre az önkormányzati minisztérium válasza. A minisztérium szerint a kkt rendkívüli ülésének az összehívására nem voltak meg a feltételek, így az ülésen hozott döntések érvénytelenek: érvénytelen Vladimir Lopičić kkt-elnök leváltása, és nem érvényes Pál Károly megválasztása. A hírre reagálva Pál Károly napilapunknak elmondta: nem kívánnak fellebbezni, mert az időhúzás, hanem a kkt július 14-ére összehívott ülésén visszavonják a régi elnök leváltásról és az új megválasztásáról szóló határozatot is, majd megválasztják a testület elnökét. Az esetet egyébként úgy kommentálja, hogy a demokraták ,,egyeduralkodásra törekszenek -- a politikai kisebbség próbált uralkodni a többség felett'.
MAGYAR ÉRDEKVÉDELMI FÓRUM. Ötödik alkalommal tanácskoztak Szabadkán a délvidéki magyar civil szervezetek és politikai pártok képviselői, és döntöttek arról, hogy a jövőben Magyar Érdekvédelmi Fórum (MÉF) néven folytatják a munkát. A MÉF nem szándékozza bejegyeztetni magát, nem választ elnököt és vezető testületeket, hanem minden résztvevő teljesen egyenrangú, döntéseit igyekszik közös megegyezés alapján meghozni. ,,A MÉF a valódi demokrácia, a méltányosság és az érdekvédelem jegyében kíván tevékenykedni' -- olvasható abban a közleményben, melyet Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke írt alá.
POFON AZ ÚJSÁGÍRÓI SZAKMÁNAK. A Szerbiai Újságírók Független egyesülete, a NUNS a múlt szerdán háborús uszítás gyanújával bűnvádi feljelentést tett a belgrádi és az újvidéki RTV, a Politika, a Večernje novosti és más napilapok azon újságírói és illetékes vezetői ellen, akik a 80-as és 90-es években, Jugoszlávia széthullása idején hozzájárultak a nemzetek közötti gyűlölet szításához, s közvetlenül részt vettek a háborús propagandában. Egy nappal később ugyanez a NUNS és a Vajdasági Újságírók Független Egyesülete (NDNV)egy felháborító bírósági döntés nyomán adott közleményt. A bírósági döntés ugyanis kimondja, hogy Milijana Baletić, az Újvidéki Televízió háborús tudósítója, a háborús uszítók szimbóluma visszatérhet munkahelyére, a Vajdasági Rádió és Televízióba! ,,Nagy pofont kapott az újságírói szakma, de azok a vajdasági polgárok is, akik még emlékeznek a gyűlölettel teli riportokra. A bírói döntés félelmetes, mert egyértelműen annak a bizonyítéka, hogy hazánkban az igazság nem elérhető, és csak azok profitálnak Szerbiában, akik a kilencvenes években kiszolgálták a politikai elitet, belerántva az országot egy politikai, gazdasági és morális sártengerbe'.
Itt mondjuk el: múlt csütörtöki ülésén a kormány elfogadta az új tájékoztatási törvény tervezetét. A szakmai szervezetek máris eltérően nyilatkoznak róla. Az UNS szerint ez legalább olyan szabadságkorlátozó, mint amilyen Milošević idejében a Vučić-féle törvény volt. A függetlenek, a NUNS szerint viszont a kettő össze sem hasonlítható, s ez az új végre rendet teremt abban a szerbiai rengetegben, amelyet sajtónak, médiának hívnak.
Búcsúlátogatáson
Papp Sándor, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete a múlt csütörtökön búcsúlátogatást tett Újvidéken, és ott fogadta őt Egeresi Sándor, a Tartományi Képviselőház elnöke. A nagykövet úr kiemelte: Magyarország számára Szerbia kiemelkedően fontos partner, ezért mindent meg fog tenni azért, hogy szomszédját segítse az európai integráció könnyebbé tételében. Egeresi Sándor, a tartományi parlament elnöke nyomatékosította, hogy a két ország közötti jó viszony rendkívül fontos Vajdaság polgárai számára, hiszen a tartomány európai identitásának fejlesztése, az itt élő magyarok, illetve a más nemzeti kisebbségek helyzetének javítása Szerbia európai perspektívájába tartozik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..