home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Kései találkozás a kis Méreyvel
KUNKIN Zsuzsanna
2010.03.31.
LXV. évf. 13. szám
Kései találkozás a kis Méreyvel

A véletlen úgy hozta, hogy a Szabadkán megjelenő Bácsország c. honismereti szemle egyik bácsalmási munkatársa, Szénasiné Harton Edit e sorok írójának nemrég átadott egy kiollózott régi újságcikket. Egy interjúról van szó, mely 1961. február 5-én jelent meg a Petőfi Népe c...

Az ifjú Kosztolányi

A véletlen úgy hozta, hogy a Szabadkán megjelenő Bácsország c. honismereti szemle egyik bácsalmási munkatársa, Szénasiné Harton Edit e sorok írójának nemrég átadott egy kiollózott régi újságcikket. Egy interjúról van szó, mely 1961. február 5-én jelent meg a Petőfi Népe c. lap 16. évfolyamának 51. számában. Címe: EGY ÉVBEN SZÜLETTÜNK, EGY ISKOLÁBA JÁRTUNK ... Alcíme: Emlékezés Kosztolányi Dezsőre. Az újságcikk aláírója Bieliczky Sándor.
Olyan beszélgetésről van szó, amelyet érdemes szóról szóra közölnünk.
- 1885-ben születtünk mindketten. Szabadkán együtt kezdtük az elemi iskolát. Innen származik első emlékem. A negyedik osztályból vizsgáztunk, s Dide (Dezső beceneve) idegeskedett, mert még nem látta a szülők, nagyszülők és ismerősök gyűrűjében a nagymamát. Közben megérkezett a nagymami, de mivel rövidlátó volt, így hát nem láthatta, hogy melyik padban ül kedvenc unokája. Tudta, hogy jelen van a vizsgán, s bekiáltott a terembe.
- Didikém, légy nyugodt, Mariska sokkal jobban érzi magát! (Mariska, Kosztolányi húga, aki épp akkor beteg volt).
További emlékei már a középiskolás diák lelki szemei előtt elevenednek meg.
- A szabadkai városi gimnáziumban folytattuk tanulmányainkat. Dezső édesapja (Kosztolányi Árpád) volt az igazgató. åk a Damjanics, mi pedig a Lenkey utcában laktunk. A két család között jó baráti kapcsolat alakult ki, s így Dezső és én szinte elválaszthatatlanok voltunk egymástól. Így volt alkalmam Kosztolányit megismerni. Érzékeny lélek volt, a külső hatásokra erősen reagált. Már középiskolás korában kivált közülünk irodalmi tudásával. Rengeteget olvasott. Shakespeare-t rajongásig szerette. A hajnalt olvasással kezdte. Az idegen nyelvek iránt is nagy érdeklődést tanúsított. Fáradhatatlan szorgalommal tanulta az angolt.
Teltek-múltak az évek. S mi már hatodikos gimnazisták voltunk. Mai szemmel nézve: - a szó nemes értelmében - nagyfiúk. Ekkor kezdett bontakozni Kosztolányi költői tehetsége. Toncs Gusztáv irodalomtanárunk különös figyelemmel kísérte Dezső fejlődését. Magyar dolgozatait többször felolvastatta, s dicsérte ragyogó stílusát.
1901-ben rendkívüli esemény történt. Kovács Gyula osztálytársunk tréfából felírta ezt a mondatot: ''Ki járt itt, ki volt itt, kinek a pipája maradt itt?” Az iskolában uralkodó ''puritán” szellem ezt az egyszerű kis csínyt hallatlanul felnagyította. A tanárok impertinens fegyelmezetlenségről beszéltek. Vizsgálatot követeltek, ami be is következett. A ''nagy ügy”-et konferencia elé vitték. A méltánytalan üldözés annyira elkeserítette osztálytársunkat, hogy tragikus módon maga vetett véget életének. Óriási port vert fel a város közvéleményében osztálytársunk halála. A Bácskai Hírlap ''Tanbetyár” címmel cikket írt, melyben keményen ostorozta a tanári kar szívtelen magatartását. Az újságot kézről kézre adtuk, s elhatároztuk, hogy beverjük a latintanár ablakait. A kiszivárgott hírek szerint ő volt, aki a legerélyesebben követelte Kovács Gyuszi megbüntetését. Dezső is ott volt a lázadók között. Csörömpöltek az üvegek, s amikor munkánkat befejeztük, valaki elkiáltotta magát: menjünk az igazgatói lakás elé! Úgy is történt. Dezső is velünk tartott. A rendőrség értesült haditervünkről, kiküldte futárait, akik szétzavartak bennünket.
1903-ban kormányhatározat született, melynek értelmében a jövőben nem március 15-e, hanem április 11-e lesz a magyar szabadság ünnepe. A burzsoázia most sem tagadta meg önmagát. Április 11-ét azért kiáltották ki a nemzet ünnepévé, mert 1848-ban e napon szentesítette az uralkodó a magyar ''alkotmány”-t. Az iskolában méltóságteljes alázattal adták tudtunkra a változást a tanárok. Alig vártuk az óra végét. A szünetben rögtönzött gyűlésen beszéltük meg a hazafiúi érzésünket mélyen sértő rendelkezést. Kosztolányi Dezső volt az, aki legizzóbb szavakkal ítélte el a hallottakat. Dezső gyújtó szavainak hallatára úgy döntöttünk, március 15-ét a tilalom ellenére megünnepeljük, azzal tüntetve, hogy nem megyünk iskolába. Titkos fogadalmunk valahogy mégis kiszivárgott. Az igazgatóság körlevélben tudatta velünk, ha rebelliskedünk, lázító cselekedetünk súlyos következményeket vonhat maga után. A fenyegető hangú tanári fellépés miatt inunkba szállt a bátorságunk. Elálltunk tervünktől, március 15-én csaknem hiánytalanul megjelentünk az iskolában. - Egyedül Dezső maradt otthon mint egyetlen dacos tüntető - a gyáva nyulak közül.
Ezen a napon Kosztolányi Árpád, Dezső édesapja, a nagy tekintélyű igazgató tartotta az első órát. Mint mindennap, akkor is az volt az első: ki hiányzik? Megszeppentünk. Az akkori napos, Fenyves Ferenc, méhdöngicsélésnél alig hangosabban lehelte: Kosztolányi Dezső. Az igazgató felütötte a fejét. Szúrós szemmel végigmért bennünket, de mintha a szigorúság villámai közé szelídebb sugarak is vegyültek volna.
Megkérdezte: - Hol van? Fenyves verejtékezve válaszolta: - Úgy tudom, beteg.
Kosztolányi Árpád felcsattant: - Ne beszéljen bolondokat, hiszen reggel láttam a fiamat, kutya baja sem volt!
Az igazgató tehát nem igazolta fia távolmaradását, és az osztályvizsgán Dezső négyes érdemjegyet kapott. (Vannak esetek, amikor a fiúk bátrabbak, mint az apák)...
,,...Érettségi után még többször találkoztam Dezsővel, Pesten lakott a Sándor utcában. Nagyon szerette közös iskolatársunkat, Hajagos Károlyt, akinek szép bariton hangja volt. Dezső kívánságára operarészleteket énekelt náluk, amikor vendégként odaérkeztünk Dezső lakására. Karcsi később a Pozsonyi Nemzeti Színház közkedvelt énekes színésze lett.
Pesti otthonában többször felkerestük Lányi Saroltával, Lányi Viktorral és Lányi Gézával. Karinthy Frigyes is sűrűn kopogtatott Dezső ajtaján.
1915-ben találkoztam vele utoljára Szabadkán. Attól kezdve csak a verseit, novelláit olvastam nagy gyönyörűséggel, de már nem szoríthattam kezet egykori diáktársammal, Dezső barátommal.
Mint sorsának távoli szemlélője, aztán jóleső érzéssel tapasztaltam, hogy barátom nem felejtett el. Az Esti Kornél egyik tárcájában utat egyengetett nekem is az ''irodalmi hírnév” felé, megemlítvén a nevemet az első fejezetben, melyben az író bemutatja és leleplezi Esti Kornélt, a könyv egyetlen hősét. Kosztolányi édesanyjával mondatja el véleményét a rosszra csábító Esti Kornélról, akit kitiltottak Dezsőéktől lehetetlen magaviselete miatt. Kosztolányi ebben az írásában gyermekkori életének kettősségét mutatja be a jó és a rossz közötti ellentét harcában. A szerető édesanya éles különbséget tesz a tartalmatlan, lelketlen Kornél és a becsületes barátok között. Dezsőt így kérleli az imádott mama: - Jobb ez így, fiam. Barátkozz te más fiúkkal... A kis Méreyvel (dr. Mérey Jenő ügyvéd), Horváth Andrissal, Ilosvayval. Azok szeretnek téged. Ez nem is szeretett (mármint Esti Kornél).
Így igaz. Mi szerettük is. Akik még élünk a régi diáktársak közül, szeretjük ma is a mi kedves, feledhetetlen barátunkat, Kosztolányi Dezsőt. Homlokára hulló szelíd fürtjeit ma is látom, ha emlékezem az egykori szabadkai diákra.
Bieliczky Sándor
Eddig a 48 évvel ezelőtt készült interjú a Bács-Kiskun megyei napilapból, a Petőfi Népéből, melyet az újság Kosztolányi osztályának 1923-ban a szabadkai Arany Bárány Szállóban megszervezett húszéves érettségi találkozója és Kosztolányi Dezső az író kinagyított fotójával illusztrált.
Mérey Jenő azonban nem volt a találkozón, mint azt az idézett interjúban említette, Didével az első világháború idején, 1915-ben találkozott utoljára.
Trianon után a Délvidékről sokan elhagyták e vidéket, és Magyarországon telepedtek le. Sok református család Bácsalmáson talált új otthonra, közöttük a jogot végzett dr. Mérey Jenő is, aki már 1930-ban a bajai református anyaegyházhoz tartozó bácsalmási fiókegyház gondnoka lett. Ottani tevékenységéről a Református Híradó 1935. februári számából idézünk: ,,A bácsalmási 130 lélekszámú református és evangélikus keresztyén, akik alig egy százalékát teszik a község lakosságának, a jugoszláviai menekült magyarok javára műsoros teaestélyt rendezett jan. 5-én a gróf Teleki Józsefné által mindenkori használatra átengedett helyiségében. Ez az est is sok tanulságot adott. Összefogással, odaadással, a hit bátorságával lehet sikert elérni és várni Isten nem késő áldását. A két kis helyiségben százon felül jelentek meg a meghívottak Bácsalmás minden néprétegéből és felekezetéből: római katolikusok, izraeliták, s természetesen protestánsok, a járási főbíró h., közs. főjegyző vezetésével, hogy a szép önkéntes műsoron keresztül érezzék meg a magyarság egységét mesterséges válaszfalak dacára is, amelyet egyesek saját érdekükben szeretnének az égig emelni. A műsoron közreműködtek
dr. Mérey Jenő ügyvéd, főgondnok, dr. Albert Józsefné (zongora), Vécsey Dezsőné (ének), dr. Vitányi Ivánné (hegedű és zongora), Nagy Lídia és Vitányi Attila (szavalat), akiknek ezúton is köszönetünket fejezzük ki. Illésy Károly ref. lelkész a Krisztus egyedüli hazát megtartó erejére mutatott rá.”
Magyarországon 1955-ben törvény szabta meg, hogy az ügyvédek kötelesek munkaközösségekbe tömörülni. Dr. Mérey Jenő a Bácsalmási Ügyvédi Munkaközösség tagja lett, és nemcsak tagja, de az ötvenes évek végén meg a hatvanas évek elején a közösség vezetője is volt. Méreyék családi házát sajnos lebontották. Helyén ma a bácsalmási városháza áll.
Kosztolányi Dezső osztálytársa, a kis Mérey harmincegy évvel élte túl Didét. Utódok nélkül 1967-ben halt meg. A bácsalmási temetőben nyugszik.
Szabadkán, 2010. március 10-én
Köszönet Szénásiné Harton Edit és dr. Sövény Mihály bácsalmási helytörténészeknek

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..