home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Kell-e magyar elnökjelölt?
(T.T., tv.)
2007.11.28.
LXII. évf. 48. szám
Kell-e magyar elnökjelölt?

Szalai Attila karikatúrájaA vajdasági magyar politikai pártoknak szinte biztosan közös elnökjelöltjük lesz. A választási kampányt a VMSZ, VMDK, VMDP és az MPSZ együtt vezetik majd. Ezenkívül pedig erősödött a pártok abbeli szándéka is, hogy közösen lépjenek fel a tartományi és a helyhatósági...

Szalai Attila karikatúrája

A vajdasági magyar politikai pártoknak szinte biztosan közös elnökjelöltjük lesz. A választási kampányt a VMSZ, VMDK, VMDP és az MPSZ együtt vezetik majd. Ezenkívül pedig erősödött a pártok abbeli szándéka is, hogy közösen lépjenek fel a tartományi és a helyhatósági választásokon. A négy magyar párt a napokban tárgyalt erről a kérdésről, a közös jelölt személyéről azonban még nem döntöttek. Minden bizonnyal csak a választások kiírása után hozzák nyilvánosságra, ki lesz az. Megállapodás született arról is, hogy a közös jelöltnek egy olyan program mögé kell állnia, amelyet a pártok egyöntetűen elfogadnak. Közös szakértői bizottság fogja elkészíteni ezt a programot és november 29-én véglegesíteni az elnökjelölt számára. Ha ez a dokumentum készen lesz, akkor kezdenek tárgyalni a mindenképpen köztiszteletnek örvendő és a vajdasági magyarság érdekeit felvállalni és hibátlanul artikulálni képes elnökjelölt személyéről.
Bizonyára vannak és lesznek is olyanok, akik ellenzik a közös magyar elnökjelölt állítását. Főleg a többségi nemzethez tartozók, hiszen így a belgrádi székhelyű pártoknak sokkal nehezebb dolguk lesz abban, hogy maguknak nyerjék meg a magyar választókat. Azzal, hogy a négy magyar párt közösen állít jelöltet, a vajdasági magyarság tulajdonképpen sokkal többet nyer, mint veszít.
Kell-e magyar elnökjelölt? - kérdeztük a héten olvasóinktól.
Dr. VARGA László, a VMSZ parlamenti képviselője:
- Több okból úgy gondolom, hogy kell magyar elnökjelölt. Elsősorban azért, mert az elnökválasztás alkalom arra, hogy az elnökjelöltön keresztül a vajdasági magyar közösség elmondhassa mindazokat a célokat, amelyeket fontosnak tart. Ezzel a vajdasági magyar politikum ki tud lépni a talán rossz értelemben is vehető kisebbségi politizálásból, hiszen olyan kérdésekben is meg tud majd szólalni, ami nem hagyományos kisebbségi probléma. Másrészt pedig úgy gondolom, hogy azért fontos a magyar elnökjelölt állítása, mert a programot, amelyet képviselni fog, és amelyet remélhetőleg sokan támogatni fognak, ismertetni tudja a második fordulóba továbbjutókkal, amikor tárgyalóasztalhoz ül, mindezeket az elképzeléseket el tudja majd mondani. Fontos a második forduló is, hiszen az adott elnökjelölt támogatását feltételekhez lehet majd kötni, méghozzá olyan feltételekhez, amelyek a vajdasági magyar közösség érdekeit szolgálják. Mindenkinek egyértelmű, hogy a közös elnökjelölt nem kerülhet be a második fordulóba, de hangsúlyozom, nem is ez az elsődleges cél. Mindazokat az elképzeléseket, gondokat, gondolatokat kell közvetítenie a vajdasági magyar elnökjelöltnek, amelyek a magyar közösség érdekeit szolgálják. Nemcsak kisebbségi kérdésekre gondolok, hanem az egész országot érintő kérdésekre is. Nyilvánvaló, hogy kitűnő lehetőség adódik az elnökválasztás második körében arra, hogy feltételekhez kössük a vajdasági magyarság támogatását. Elsősorban konkrét problémák megoldását követeljük majd.
SZABÓ Julianna zombori nyugdíjas:
- Nem hittem volna, hogy ezt megérem, hogy a választások alkalmával magyar elnökjelöltre adhatom le a voksomat. A kérdésre válaszolva: természetesen kell a magyar elnökjelölt még akkor is, ha esélye sem lesz a köztársasági elnöki funkció megszerzésére. Nem tudom, melyik pártvezetőnk fejéből pattant ki az ötlet, hogy végre mi, vajdasági magyarok fogjunk össze, ne acsarkodjunk, ne mutogassunk ujjal a másikra, hanem vállvetve harcoljunk az egyre fogyatkozó vajdasági magyarság érdekeiért. Több városban is a vajdasági magyarság koalíciós partnerei inkább ellenzékiként viselkednek, a fejlődés, a haladás kerékkötőiként tűnnek fel. Ez a párt - megnevezni nem szeretném, úgyis tudja mindenki, melyikről van szó - elég sok magyar szavazóval rendelkezik, akiket hazug, s tartalmilag üres szólamokkal sikerült teljesen megtéveszteni. Úgy vélem, vajdasági magyar ember csakis vajdasági magyar pártra, vajdasági magyar elnökjelöltre kellene, hogy voksoljon, hiszen az érdekeinkért a fent említett szerb, Belgrád-központú párt nem áll ki, amit már néhányszor bizonyított is az elmúlt időszakban.
VALKA Károly agrármérnök, a VMSZ kúlai községi szervezetének elnöke:
- Úgy gondolom, hogy feltétlenül szükség van magyar elnökjelöltre. A vajdasági magyarságnak összefogásra van szüksége, s a mostani politikai helyzet megérett arra, hogy közösen lépjünk fel. Azzal tisztában kell lennünk, hogy jelöltünk valószínűleg nem tud bekerülni a második körbe, de a közös elnökjelölt állítása egy gesztus a szavazópolgárok felé. Így láthatják, hogy a magyarság összetart, s ezáltal a későbbiek folyamán nagyobb erővel tudunk hatni érdekeink megvalósítására. Minden szerbiai párt, illetve vajdasági nem magyar párt a választások előtt általában a kisebbségeket próbálja magához csalogatni, mindenfélét ígérgetnek nekik, de amikor eljön a megvalósítás ideje, mindent elfelednek. Nem kell nagyobb szerbnek lennünk a szerbeknél, tisztelnünk kell más nemzetiségű polgártársainkat is, de elsősorban a saját érdekeinkért, azaz a vajdasági magyarság érdekeiért kell harcolnunk.
ÖRDÖG Ervin szabadkai főiskolai hallgató:
- Nem igazán érdekel most már a politika, de mindenesetre örülök annak, hogy magyar pártjaink végre összefogtak. Az elnökválasztástól - mint ahogy az előző választások is igazolják - nem várok sokat. Tulajdonképpen majdnem mindegy, ki lesz az új elnökünk. A második fordulóban dől majd el annak személye, és úgy gondolom, a magyar szavazatok befolyásolhatják a végeredményt. Gondolom, mindenfélét ígérgetnek majd nekünk a szavazatunkért, eddig is ezt tették, és ezután is ezt fogják tenni. A helyzet nem változik, esetleg csak az elnök.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..