home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
KÉRDÉSESSÉ VÁLHATNAK A NŐK KLUBJÁNAK A TÖREKVÉSEI IS
k-ko
2004.11.24.
LIX. évf. 47. szám
KÉRDÉSESSÉ VÁLHATNAK A NŐK KLUBJÁNAK A TÖREKVÉSEI IS

A klub néhány tagja népviseletbenNem tévedünk, ha a muzslyai helyi közösség területén működő több mint 20 civil szervezet közül az egyik legtevékenyebbnek nyilvánítjuk a Nők klubját. Nekik elég csak egyszer szólni, megkérni őket, és bármikor készek segíteni. A klub mintegy 60 tagot számlál,...

A klub néhány tagja népviseletben

Nem tévedünk, ha a muzslyai helyi közösség területén működő több mint 20 civil szervezet közül az egyik legtevékenyebbnek nyilvánítjuk a Nők klubját. Nekik elég csak egyszer szólni, megkérni őket, és bármikor készek segíteni. A klub mintegy 60 tagot számlál, de egy-egy nagyobb megmozduláson átlag 40-en vesznek részt. Ha a névből indulunk ki, az még nem ok arra, hogy a férfiak ne tagosodhassanak be. Vagyis nem zárt körű szervezetről van szó, inkább minden irányban nyitottak.
- Közeledve az év végéhez, összegezünk és számba vesszük a tevékenységeinket -- mondta PALATINUS Aranka, a Nők klubjának elnök asszonya. -- Azt nagyon fontosnak tartom, hogy szinte minden vajdasági nőszervezettel tartjuk a kapcsolatot, és időnként meglátogatjuk egymást. Természetesen egy-egy rendezvényünkre nem tudjuk minden klub képviselőjét meghívni, mert a legutóbbi teadélutánunk alkalmával is kicsinek bizonyult a Petőfi nagyterme, ugyanis 370 személy szórakozott. Ha visszatekintek a múló évre, akkor a legelső megmozdulásunk a farsang volt, majd a nők napja következett, valamint a húsvéti szokásaink felelevenítését szorgalmazó estünk. Utána készülődtünk a MIRK-re, ami valójában egy évig tart, hiszen a legszebb alkotásainkat állítjuk ki ezen a rangos rendezvényen. A nyár folyamán sem pihentek a tagjaink, ezt már évek óta nem tesszük, hanem aktívan részt vettünk a Délvidéki napokon Budapesten, bemutattuk azokat a munkáinkat, amelyek díjat érdemeltek ki az idei MIRK-en, s a budapesti Szent István-napi rendezvényen is ott voltunk. A faluünnepre, a búcsúra is kiállítást szerveztünk még három egyesülettel karöltve. A Szórványfesztiválon szintén jelen voltak a szorgos kezű asszonyok, nemcsak a kézimunkáikkal, hanem finom főztjükkel is. Meg kell még említeni a nagybecskereki Bánáti Szorgos Kezek meg az újvidéki III. Etnofesztivált, amelyen a vegyes kórusunk és a zenekarunk is fellépett.
* Muzslyán még nincs tájház. Igény van rá, de lesz-e pénz és erő a megvalósításához?
- Tíz éve vágyunk egy tájházra, de még nem törődtünk bele, hogy nem valósult meg az elképzelésünk. Egyszer úgyis sikerülni fog, hiszen a berendezéséhez meg vannak őrizve a régi tárgyak. A tulajdonosok mindenképpen átadnák a tájháznak ezeket, hiszen ott megfelelőbb helyen lennének, és minden idelátogató vendégünk megtekinthetné. A tájházról mielőbb dönteni kellene, mert már alig van Muzslyán eredeti állapotában levő telepes, kincstári ház.
* Van példa arra, hogy előkerülnek azok a régiségek, amelyek múltunkat tükrözik?
- Amikor 2000-ben Muzslya volt a házigazdája a MIRK-nek, nagyon sok régiséget juttattak el az emberek a kiállításra, sok eszközről a fiatalabbak azt sem tudták, mire szolgálnak, ugyanakkor a régi kézimunkák is ki voltak állítva.
* Egy aktuális kérdés: ha nem szavazzák meg a polgárok az újabb helyi járulékot, akkor hogyan tudnak a közeljövőben működni?
- Önerőből semmiképpen sem tudunk működni, mert eddig is a helyi közösség tanácsától kaptuk a támogatást. Ami a pályázatokat illeti, már többször próbálkoztunk, sikertelenül. Úgy tűnik, akik közelebb vannak a tűzhöz, azok melegszenek, a távolabbiakig pedig csak a tűz fénye jut el. Némi jövedelmünk van egy-egy rendezvényből, de a klub működtetéséhez ez a csekély összeg nem elegendő. Mindannyian tudjuk azt, ha a helyi járulék nem lesz meghosszabbítva, kérdésessé válik a húsz-egynéhány szervezet/egyesület további tevékenysége.
Palatinus Aranka még azt is elmondta, hogy szerdánként találkoznak a tagok egy közös klubhelyiségben (amelyet még néhány szervezettel és a faluban működő, nagyobb politikai pártokkal osztanak meg), és minden alkalommal zsörtölődnek, hiszen a harmincéves múlttal rendelkező Nők klubja igazán megérdemelne egy saját termet. Akkor talán nem a mások által otthagyott szemét eltakarításával kezdődnének az összejövetelek. Egy nyugodt, meleg, kis klubban sokkal jobb lenne kézimunkázni, társalogni, beszélgetni, vagy akár egy kicsit ,,politizálni' is.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..