home 2024. július 24., Kinga napja
Online előfizetés
Karácsonyi találkozó volt Dél-Bánátban
L. I.
2004.12.22.
LIX. évf. 51. szám
Karácsonyi találkozó volt Dél-Bánátban

Fiser János esperes úr és a Dél Pacsirtái gyermekkórusFt. Fiser János esperes úr kezdeményezésére nyolc évvel ezelőtt Székelykevén tartották meg az I. Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozóját, amelynek az volt a célja, hogy a szeretet ünnepe előtt felelevenítsék a m...

Fiser János esperes úr és a Dél Pacsirtái gyermekkórus

Ft. Fiser János esperes úr kezdeményezésére nyolc évvel ezelőtt Székelykevén tartották meg az I. Dél-bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozóját, amelynek az volt a célja, hogy a szeretet ünnepe előtt felelevenítsék a még élő, esetleg a már kihalóban levő karácsonyi szokásokat Dél-Bánát-szerte, és ezt színpadi felállításban bemutatják a közönségnek is.
Azóta hét éven át más-más helység vállalta e Találkozó szervezését a Dél-bánáti Esperesi Hivatal támogatásával, hogy az idén nyolcadik alkalommal Kevevárán (Kovinban) találkozzanak kicsik és nagyok a római katolikus egyház és az anyanyelvápoló csoport szervezésében. Hittancsoportok, iskolák, művelődési egyesületek nevében készültek fel a résztvevők, és megelégedéssel vehetjük tudomásul, hogy most már több korosztály sajátította el a karácsonyhoz fűződő szokásokat, énekeket, szavalatokat.
A Dél Pacsirtái gyermekkórus, amely Nagy Károly és Almási Julianna vezényletével fénypontja e találkozónak, jelenleg öt helységből öleli fel az énekelni vágyó gyermekeket a pancsovai székhelyű Börcsök Erzsébet Vajdasági Módszertani Központ képviseletében.
A Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozóján sikeresen mutatkoztak be a kevevári anyanyelvápoló csoport tagjai, a székelykevei hittanosok 2 csoportja, a Žarko Zrenjanin Általános Iskola tanulói és a Szalmaszál IME tagjai, az ürményházi Hagyományápoló Kör, a sándoregyházi hittanosok csoportja, a pancsovai Petőfi Sándor ME legkisebbjei, a hertelendyfalvi Testvériség-Egység Általános Iskola, a Református és Római Katolikus egyház, valamint a Tamási Áron Székely-Magyar ME közös csoportja, a torontálvásárhelyi József Attila MO felnőtt énekkara és gyermekcsoportja, a Moša Pijade Általános Iskola diákjai és a Furtam kisegyüttes, a verseci Petőfi Sándor Kultúregyesület anyanyelvápoló csoportja, a fejértelepi Ady Endre ME gyermekcsoportja, az udvarszállási iskolások és a temesvajkóci több korosztályból álló lelkes kis csapat, melynek tagjai talán a leghűbben varázsolták elő idén a kevevári közönségnek, hogyan is fest a betlehemezés Temesvajkócon.
A találkozás örömét ismét átélve újult erővel nézünk a szeretet ünnepe elé, mert most már bizonyos, hogy a rendezvény évről évre több száz résztvevőt mozgat meg, és ez jelzi a létjogosultságát. Ugyanakkor a találkozóra való készülődés hozzásegít, hogy az adventi időben mindannyian a szívünk mélyén is készüljünk karácsonyra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..