home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
KALANDOK ÉS ÁLMOK
BERÁK Benitta
2004.09.22.
LIX. évf. 38. szám
KALANDOK ÉS ÁLMOK

Túristvándi Szabolcs--Szatmár--Bereg megye Szatmári tájegységében, az Erdőháton található. Ez a kis település a nyár végén harminc határon túli (Szlovákia, Ukrajna, Szerbia és Montenegró/Bánát, Románia) pedagógusnak adott otthont. A BÁNYAI Sándor budapesti képzésvezetővel folytatott beszélgetésből k...

Túristvándi Szabolcs--Szatmár--Bereg megye Szatmári tájegységében, az Erdőháton található. Ez a kis település a nyár végén harminc határon túli (Szlovákia, Ukrajna, Szerbia és Montenegró/Bánát, Románia) pedagógusnak adott otthont. A BÁNYAI Sándor budapesti képzésvezetővel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy már 14 éves korától nyüzsög a gyermekrendezvények világában. Tanítói diplomával a kezében soha nem dolgozott tanítóként, inkább a szabadidőprogram vonzotta. 1999 óta szervez a mostanihoz hasonló továbbképzéseket azzal a céllal, hogy közkinccsé tegyék azt, amit tudnak. Elmondása szerint eddig 350 ember végezte el ezt a programot, amit az állam támogat és a Pedagógus-továbbképzési Központ finanszíroz a határon túli magyar pedagógusok képzését szolgáló keretből. A részvevőknek mindössze 2000 forintot kellett fedezniük.
Pedagógusok a csűr előtt

Az öt nap alatt úgy összekovácsolódott a kis csapat, hogy szinte hihetetlen volt a csűr előtt az utolsó este feleszmélni, hogy máris vége, mehetünk tovább -- magunkba szippantva a helybeli kemencében sült kenyér illatát és a szatmári töltött káposzta ízét. Azóta is hiányoznak az esti tábortüzek, amelyek mellett régi indiánszokás szerint mindenki elmondhatta az aznapi örömét és bánatát, valamint a közösségformáló és egyéb népi játékok. 
Vajdaságból összesen nyolc tanító vett részt  ezen a továbbképzésen, közöttük három bánáti. A hódegyházai HORVÁT Katalin tanítónőt kértem meg, összegezze tapasztalatait.
-- A bölcs görög filozófus, Arisztotelész szavaival élve: ,,Minden emberbe tudásvágyat plántált a természet.' Talán ez a tudásvágy  késztetett arra, hogy jelentkezzem a határon túli magyar pedagógusok továbbképzési programjára, miután a címe felkeltette az érdeklődésemet és a munkamódszereit is áttanulmányoztam. A teljes időtartam aktív részvételt és odafigyelést igényelt. Olyan emberek irányítása alatt történt mindez, akiknek teljes lénye és személyisége példamutató, követendő minden pedagógus számára. Először is a négy különböző régióból  érkezettekből kisebb-nagyobb csoportokat kellett alakítani, majd ami még nehezebb volt, a már egybeforrott, harmonikus közösséget megtartani. Ennek sikere a tanfolyamvezetők emberi értékeinek tulajdonítható: közvetlenség, emberszeretet, kommunikatív készség, odaadás, segítőkészség, gondoskodás, törődés, tettrekészség, problémamegoldó készség. Meg kell tanulni ugyanis szeretet adni és kapni feltétel nélkül, valamint elfogadni az embereket olyannak, amilyenek -- mondta Horvát Katalin tanítónő.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..