home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Jövendölések
Tóth Péter
2019.01.09.
LXXIV. évf. 1. szám
Jövendölések

Az évnek abban az időszakában vagyunk, amikor abszolút közhelyesen, de kötelezően boldog új évet kívánunk egymásnak.

Mindig abban bízunk, hogy az előttünk álló időszak jobb lesz, mint ami mögöttünk van. El nem ítélhető emberi tulajdonság ez. Tudományosan keveset kutatták a területet, de valószínű, hogy a jövőbeli történések alakulására a megfogalmazott kívánságok csekély vagy semmilyen hatással sem bírnak.

Az orvostudomány és a technika rohamos léptékben fejlődik, ez mindenképp biztató lehet. Számos olyan folyamat zajlik viszont a világpolitikában, amely jelentős kockázatokat rejt magában. Mind hosszabb ideje egyre többen hangoztatják, hogy nagy valószínűséggel egy újabb, globális gazdasági válság vár ránk. Ez már csak azért sem hihetetlen, mert bizonyított, hogy a világgazdaságban rövid és hosszú távú ciklikus mozgások váltakoznak. Ha a legutóbbi, 2008-beli válság időpontjához viszonyítunk, akkor akár egy rövid távú ciklus felívelő szakaszának a végét is azonosíthatnánk, mely után most egyfajta lejtmenet következhetne. De a történelmi tények szerint ezek a ciklusok csak hosszú időszak perspektívájából mutatkoznak meg, így nem mindig pontosak és rendszeresek.

Vannak azonban olyan elemzők, akik szerint ha lesz is valamilyen válság, annak kisebb súlya és hatása lesz, mint a 2008. évi hitelválságnak. Mások szerint viszont lesz válság, mégpedig apokaliptikus hatású, mivel a világgazdaság mélyen húzódó, súlyos gondjai most törnek felszínre. 

A világméretekben és régiós szinten kibontakozó kereskedelmi háborúk, a Brexit esetleg ellenőrizhetetlenné váló folyamata, az amerikai központi bank, a Fed által megkezdett kamatemelés csak néhány azok közül a fejlemények közül, amelyek már az év vége előtt is alaposan megmozgatták a tőzsdéket. Ezek a sztorik egészen biztosan velünk maradnak még egy jó ideig.

Donald Trump a jelek szerint komolyan gondolta, hogy rendet tesz a világkereskedelemben. Miközben őt vádolják a vámháború kirobbantásával, az USA elnöke arra hivatkozik, hogy a versenytársak alkalmaznak tisztességtelen módszereket. Importvámokat vetett ki a magas a kereskedelmi deficit csökkentése érdekében. A vámháború hónapok óta tart, elsősorban az Egyesült Államok és Kína között. December elején ugyan a felek 90 napos „tűzszünetben” állapodtak meg, de ez később jól és rosszul is alakulhat még. Az amerikai jegybank szeptemberben, majd decemberben is 25 bázisponttal emelte az irányadó kamatsávot. A befektetők most azt találgatják, legközelebb mikor, illetve milyen ütemben emel kamatot a Fed.

Sokan vélhetik úgy, mit érdekel bennünket, hogy mit csinál az amerikai jegybank, és mit lépnek a kínaiak, de mindez olyan gazdasági folyamatokat generálhat, amelyek következményeit nagyon gyorsan mi is a saját bőrünkön érezhetjük majd. Egy másik ilyen a Brexit, az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból. Úgy tűnik, ez egy olyan történet, amelynek a lezárása akár évekig is elhúzódhat.

Léteznek olyan jóslatok, illetve éltek olyan jövőbelátók, akiknek jövendöléseit tudományos körökben ugyan nem ismerik el, de az év vége előtt szokás arról beszélni, hogy mit mondtak. Az egyik ilyen látnok volt Michel de Nostredame, illetve latinosított nevén Nostradamus (1503—1566). Valódi személy volt, a francia reneszánsz neves alakja, IX. Károly francia király udvari orvosa, képzett csillagász, asztrológus. Kortársai elsősorban orvosként ismerték, viszont látnokként került be a köztudatba. Ez utóbbi tevékenysége alapozta meg mindmáig tartó hírnevét. Az emberiség jövőjére vonatkozó jóslatai, melyeket A próféciák című könyvében hozott nyilvánosságra, sokak szerint valóban beteljesültek, illetve teljesülnek. A szeptember 11-ei merényletet, illetve Hitler hatalmát is megjósolta az 1555-ben írt könyvében. 2019-re is vannak jóslatai. 

Nostradamus szerint az idén egy huszonhét évig tartó világháború kezdődik. A bolygót emellett természeti katasztrófák is sújtják majd. Nostradamusnak azonban nem csak negatív jóslatai vannak: azt jövendölte, hogy 2019-ben sikerül egy olyan gyógyszert kifejleszteni, amellyel akár kétszáz évig is élhetünk.

A másik sokat emlegetett jövőbelátó a vak jósnő, Baba Vanga, akit balkáni Nostradamusként is emlegetnek. Ő is előre megjósolta a World Trade Center ikertornyait ért támadást, az ISIS felemelkedését és a Brexitet is. Baba Vanga már több mint húsz éve nem él, de jóslatait még most is szokás idézni. Azt jövendölte, hogy 2019-ben gazdasági összeomlás sújtja majd Európát. Egy, a 2004. évi cunamihoz hasonló természeti katasztrófát is megjövendölt, mely Ázsiát érinti, Oroszországba pedig a jóslata szerint meteor csapódik be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..