home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Jöttek a fúróval!
(o. i.)
2007.03.14.
LXII. évf. 11. szám

A HATODIK ALAPELV. A januári választások utáni negyvenedik napon tárgyalóasztalhoz ült végre a Demokrata Párt és a Szerbiai Demokrata PártÚj Szerbia koalíció. A kormányalakítási tárgyalások első összejövetelén öt alapelvben állapodtak meg, és abban, hogy a megbeszéléseket március 7-én folytatják. E...

A HATODIK ALAPELV. A januári választások utáni negyvenedik napon tárgyalóasztalhoz ült végre a Demokrata Párt és a Szerbiai Demokrata PártÚj Szerbia koalíció. A kormányalakítási tárgyalások első összejövetelén öt alapelvben állapodtak meg, és abban, hogy a megbeszéléseket március 7-én folytatják. Ez a múlt heti találkozó elmaradt (keddre halasztották), de volt egy másik tárgyalás -- Koštunica SZDPÚSZ koalíciója és a G17 Plusz között --, amely előállt a hatodik alapelvvel. Jöttek a fúróval, ami -- mármint a hatodik alapelv -- valóságos lavinát indított el, heves vitákat váltott ki. Vojislav Koštunica és Malđan Dinkić pártja szerint a kormányalakítás hatodik kitétele az, hogy Szerbia államfője és az ország kormányfője nem lehet ugyanabból a pártból való! Ez elfogadhatatlan, hiszen ellentétben áll a demokrácia alapelveivel -- nyilatkozta a kormányfőjelölt, Božidar Đelić. Mások arra hivatkoztak: Szerbia elnökét a polgárok közvetlen választások útján választják meg, s nem a párt legszűkebb vezetősége (nem a komitét) határozza meg, hogy ki lehet az elnök és ki nem. ,,Ha nekünk ma Mlađan Dinkićtyel arról kell tárgyalnunk, hogy a következő elnökválasztáson a G17 Plusz Boris Tadićot fogja támogatni, vagy a radikális Tomislav Nikolićot, akkor Szerbia mint ország nagy bajban van, és nekünk, a polgárainak is régen rossz -- nyilatkozta Dušan Petrović, a DP elnökhelyettese. Mlađan Dinkić viszont kijelentette: nem fog elállni a hatodik alapelvtől, a DP-nek pedig elsőbbségi joga lesz kinyilvánítani: a kormányelnöki posztot akarja-e magának, vagy az államelnöki tisztséget választja?! Az történt tehát, hogy a hatodik alapelv miatt patthelyzet állt elő. S csak a keddi (lapzárta utáni) DPSZDP-találkozó után derül majd ki, hogy Szerbia közelebb áll-e kormányalakításhoz, vagy közelebb az új választásokhoz?!
A NåNAPON A KISEBBSÉGI PÁRTOKKAL TÁRGYALTAK. Belgrádban csütörtökön az SZDPÚSZ a Lista Sandžakért Koalíció és a Romák Uniója képviselőivel tárgyalt, a Demokrata Párt pedig a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttségét fogadta. A Kasza József pártelnök vezette delegáció -- Egeresi Sándor, Pásztor István, dr. Korhecz Tamás -- a kormányalakítási alapelveket beszélték meg: európai integráció, a hágai törvényszékkel való együttműködés és a hágai vádlottak kiadatása, a korrupció és a bűnözés elleni harc, a rendőrség és az igazságszolgáltatás átalakítása. ,,Szó volt Kosovo kérdéséről is, ezzel kapcsolatban azonban kerek perec megmondtuk, hogy ez nem a mi témánk, ezt a szerb népnek kell tisztáznia a szerb politikai pártokkal, mi ebben nem kívánunk részt venni. Szó volt még a háborús bűnökről, a srebrenicai vérengzésekről. Támogattuk Tadić úr elképzelését, hogy a szerbiai parlament deklaráció formájában nyilatkozzon erről a kérdésről, s biztosítottuk tárgyalópartnereinket, hogy támogatunk egy ilyen deklarációt -- nyilatkozta a tárgyalásokat követően napilapunknak Kasza József, a VMSZ elnöke.
Pénteken a VMSZ küldöttsége a Szerbiai Demokrata PártÚj Szerbia koalícióval tárgyalt, és a kormányalakítást illetően megegyezés született a hat alapelvben. A találkozó után Kasza József elmondta: az SZDP-vel folytatott beszélgetésben más értelmezést kapott a hatodik alapelv, ezért a VMSZ támogatja a hatodik alapelvet, ha az alatt a felelősség megosztását kell érteni, amely a kormány hosszú távú fennmaradását teszi lehetővé.
BRÜSSZEL ÉS BÉCS. Boris Tadić szerb államfő a múlt kedden Brüsszelben tárgyalt az Európai Unió vezetőivel. Elmondta nekik: Szerbiának két-három héten belül új kormánya lesz, olyan kormánya, amely az uniós integrációt, az állambiztonság átszervezését, a hágai törvényszékkel való maradéktalan együttműködést szorgalmazza -- beleértve a fővádlottak letartóztatását is. Azt nyilatkozta, hogy Belgrád tiszteletben tartja majd az ENSZ BT Kosovóval kapcsolatos döntéseit, de Kosovó függetlenségét nem fogja elismerni. Szerdán Belgrádba és Prištinába is megérkezett Martti Ahtisaari ENSZ-különmegbízott Kosovo státusára vonatkozó tervezetének módosított változta. Belgrád első reagálása: ez a változat rosszabb, mint amilyen az első volt. Szerbia államfője és kormányalelnöke egyébként a kérdés kapcsán tanácskozott a szerbiai parlament frakcióvezetőivel. A tárgyalások befejező szakasza szombaton kezdődött meg, Bécsben, és megegyezés nélkül ért véget. Amerika csalódásának adott hangot, amiért a szerb fél nem volt hajlandó elfogadni Ahtisaari ,,jó rendezési tervét.
A KATONAI SZOLGÁLAT KERÜLJÖN BELE A MUNKAKÖNYVBE! A szerbiai parlament kisebbségi frakciójának múlt heti ülésén döntés született arról: kisebbségügyi parlamenti bizottság megalakítását fogják kezdeményezni a képviselőházban. Ez az új parlamenti bizottság a nemzeti kisebbségek gondjainak az orvoslásával foglalkozna. Pásztor Bálint frakcióvezető egy másik kezdeményezést is bejelentett: a VMSZ kezdeményezni fogja a törvényhozásban, hogy a katonai szolgálatban eltöltött időt (a fegyveres alakulatnál, de civil szolgálatban eltöltött időt is) írják be a munkakönyve. Szeretnék, ha a katonaságban eltöltött időt szolgálati időként (évként, hónapokként) ismernék el azok esetében is, akik ezután vonulnak be a seregbe, de jó lenne, ha ezt a megoldást visszamenőleg is alkalmaznák.
JÓZSA LÁSZLÓ LETT AZ ÚJ KOORDINÁTOR. A Kisebbségi Nemzeti Tanácsok Újvidéken megtartott múlt heti ülésén a testület új koordinátorává Józsa Lászlót, az MNT elnökét választották meg egyéves időszakra. Legfontosabb feladatnak tartja, hogy megszülessenek azok a jogszabályok, amelyek a nemzeti tanácsok megválasztásának a módját hivatottak rögzíteni; törvény szülessen a kisebbségi nemzeti tanácsok hatásköreiről; hogy a kisebbségi közösségek oktatási, kulturális, média- és nyelvhasználati ügyeinek vonatkozásában kiteljesedjen a kisebbségi önkormányzatiság és a költségvetési támogatás; hogy létrejöjjön az a pénzügyi alap, amelyet még az egykori szövetségi állam kisebbségi törvénye írt elő.
A VMDP ÜNNEPI ÜLÉSE. Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte szombaton a VMDP. Ágoston András pártelnök a szabadkai ünnepi ülésen elmondta: a VMDP alapkövetelése a kisebbségi magyar közösségek határmódosítások nélküli integrációja, a trianoni trauma meghaladása. Ehhez a magyar perszonális autonómia megvalósítására, részarányos parlamenti képviseletére, kettős állampolgárságra és kisebbségi többpártrendszerre van szükség. Az ünnepi ülésen -- nem kis meglepetésre -- megjelent, és a pártelnök, Ágoston András mellett ült Kasza József, a VMSZ elnöke! Felszólalásában elmondta: van alap a közös politizálásra, s ebben a VMSZ partner kíván lenni. Azt is bejelentette, hogy pártelnöki helyét hamarosan átadja a fiatalabbaknak, s felszólította azokat, akik az elmúlt évek során akadályozták az együttműködést, ők is tegyék meg ugyanezt a lépést.
NÉGY ÉVE. Négy évvel ezelőtt, 2003. március 12-én gyilkolták meg Szerbia első európai formátumú miniszterelnökét, Zoran Đinđićet. Gyilkosai perében négy év után sem született még ítélet. A hétmérföldes léptekkel Európába igyekvő miniszterelnök Szerbiájában pedig most, 2007 márciusában ilyen címeket olvashatunk az újságokban: ,,Vendégmunkások lehetünk Romániában?
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..