home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Jól termett a tengeri — Kukoricafesztivál Tordán
(T. T.)
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Jól termett a tengeri — Kukoricafesztivál Tordán

Az Orgonavirág hagyományápoló kézimunkacsoport, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a helyi közösség szervezésében hatodik alkalommal tartottak Kukoricafesztivált Tordán. A kétnapos ünnepség pénteken a helyi kézimunkacsoport kiállításának megnyitójával kezdődött, majd a törökbecsei Playboys együttes szórakoztatta a fiatalokat a kultúrotthon előtt felállított színpadon.

Szombaton délelőtt került sor az ünnepélyes megnyitóra, melyen megjelent többek között Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója, Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa, Jerasz Anikó, Talpai Sándor és Kovács Zsuzsanna, a Magyar Összefogás jelöltjei, Mitar Vučurević és Lázár Jenő, Begaszentgyörgy község elnöke, illetve alelnöke, Kókai Mernyák Melinda, Topolya polgármestere, Kocsis Róbert, a begaszentgyörgyi községi tanács tagja, Szarka Edit, a begaszentgyörgyi Közművelődési Intézet igazgatója, Vancsura István, Tiszaalpár és Újvári László, Balástya polgármestere, Miklós Árpád, Újszentes alpolgármestere, valamint az aranyostordai küldöttség Ádámosi Klára és a kiskunfélegyházi küldöttség Bojtor Tibor vezetésével. A megjelenteket elsőként Sredojev Irén, az Orgonavirág Hagyományápoló Egyesület elnöke köszöntötte, majd Dobai János tartományi környezetvédelmi, településrendezési és építészeti segédtitkár szólt a közönséghez.

— Az október 26-ai magyar nemzeti tanácsi választáson minden olyan személy vegyen részt, aki feliratkozott a magyar választói névjegyzékre, és szavazzon a Magyar Összefogás listájára, mely az elmúlt négy évben nagyon sokat bizonyított. A Kukoricafesztivál már hagyománnyá vált, és egyike azoknak a rendezvényeinknek, amelyek révén Torda ismertté lett — mondta, majd bejelentette, hogy október 12-én felavatják Szent István mellszobrát a művelődési otthon előtt.

Mitar Vučurević, Begaszentgyörgy község polgármestere kiemelte, hogy Torda kiváló példa a községben arra, hogyan is kell őrizni a kultúrát és a hagyományokat. Lovas Ildikó, az MNT kulturális tanácsosa, a Magyar Összefogás lista jelöltje elmondta, hogy a programnak az a lényege, hogy találkozik-e azzal, amit az emberek akarnak, találkozik-e azokkal a kezdeményezésekkel, amelyeket az emberek képviselnek.

— Egyik kiemelt jelentőségű feladatunk annak összekapcsolása, ami bennünket, vajdasági magyarokat, a kis közösségeket és térségeket jókedvre derít, ilyen például egy főzőverseny. Amit megtehetünk, hogy közösen felmutatjuk hagyományainkat, jövőnket, azt a jókedvet és élni akarást, amely bennünk, vajdasági magyarokban megvan. Az elkövetkező négy évben azt szeretnénk, hogy ezeket a rendezvényeket — amelyek egy-egy területnek a jellegzetességei, s ezekből önök saját erejükből hagyományt teremtettek — úgy tudjuk felkínálni turisztikai „termékként”, hogy mások is eljöjjenek, és egyenek a paprikásból, vásároljanak a hímzésekből. Tehát össze szeretnénk kapcsolni azt, ami a mi megmaradásunk, hagyományunk és a felkínált értékünk. Nagyon fontos Bácska és Bánát közelítése, a tömb és a szórvány közelebb hozása egymáshoz. Bánátban is nagyon sok magyar él, és ugyanolyan erővel és energiával kell támogatni őket is, mint a Vajdaság más részein élő magyarokat. Az elmúlt négy évben sikerült egymáshoz közelítő, nem a különbségeket hangsúlyozó, hanem mindannyiunk összetartozását megmutató MNT-t kialakítani — mondta a többi közt Lovas Ildikó.

A művelődési műsor után a tordaiak és a vendégeik lovas kocsikkal vonultak ki a földekre. A kiadós, hagyományos ízekben gazdag, zsíros kenyeret, szalonnát, házi kolbászt, tepertőt, kenyeret, paprikát, hagymát és kukoricamálét tartalmazó reggeli után megkezdődött a kukoricatörés.

— A kukoricát nagyon tisztán kell szedni. Nem szabad bajuszt hagyni rajta, mert akkor könnyebben megtalálják az egerek, és kárt tesznek benne. Mi már idősek vagyunk, számunkra a kukoricatörés nehéz munka. Az idei termés kiváló, a tizenkét dináros felvásárlási árat azonban alacsonynak tartjuk. Legalább tizennyolc dinárt kellene kapni érte, hogy a termelés kifizetődő legyen — mondta az Udvarnokon született, de már negyvenhárom éve Tordán élő Kovács Ljubica.

A zsűri négy fő szempont (reggeli, népviselet, szárvágás módja és eszközei, kúpozás módja és formája) alapján osztályozta a versenyen részt vevő tizenhét csapatot, a végső győzelmet pedig a tamásfalvi együttes szerezte meg.

A földekről visszatérve ínycsiklandó illatok csapták meg a faluba érkezők orrát. A kultúrotthon mellett huszonkét csapat vetélkedett egymással a hagyományos ízek főzőversenyén. A bográcsokban rotyogott a halászlé, a marha– és a birkapörkölt, a kakaspaprikás, sőt még bárányt is forgattak a nyárson. A zsűrinek nem volt könnyű dolga az első hely odaítélésében, végül a gyulai csapat vitte el a pálmát.

 

A sportközpontban hat csapat részvételével (Újszentes, Tiszaalpár, Balástya, Bácsfeketehegy, Pacsér, Torda) nemzetközi kispályás tornán rúgták a labdát a focikedvelők. A döntőben a bácsfeketehegyiek és az újszentesiek csaptak össze, és az izgalmas párharc végén a Temesvár mellől érkezett vendégek 2 : 1 arányban nyertek. A bronzérem a tordai FC Foci-Szekta csapaté lett, mely 1 : 0-ra verte a pacsériakat. A torna gólkirálya a négygólos tordai Erdélyi Ervin lett. Mire a sportközpontban a játékvezetők egy utolsót fújtak a sípjukba, jelezve a torna végét, addigra az óriásbográcsban elkészült a négyszáz adag tokány, melyet nagy étvággyal fogyasztottak a Kukoricafesztiválra kilátogatók. A délután folyamán gazdag művelődési műsor kezdődött, a gyerekek pedig különféle ügyességi versenyeken és kézműves-foglalkozásokon vehettek részt. A VI. Kukoricafesztivál kukoricabállal és tűzijátékkal zárult.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..