home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Jókedv, akarat, kitartás
PALKOVICS Fülöp Mária
2004.12.15.
LIX. évf. 50. szám
Jókedv, akarat, kitartás

Egyszer egy királyfi - a módosi gyerekek előadásában Lukács Attila fotóiA Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében tartották meg Csonoplyán az V. Vajdasági Suliszínház Fesztivál második idei elődöntőjét, amely tulajdonképpen az anyanyelvápolók szemléje volt. A helybeli Művel...

Egyszer egy királyfi - a módosi gyerekek előadásában Lukács Attila fotói

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének szervezésében tartották meg Csonoplyán az V. Vajdasági Suliszínház Fesztivál második idei elődöntőjét, amely tulajdonképpen az anyanyelvápolók szemléje volt. A helybeli Művelődési Ház nagyterme megtelt a fellépő csoportokkal. A hideg idő ellenére a gyermekek jót játszottak a világot jelentő deszkákon. Munkájukat Nagy Margit, a VMPE elnöke, Takarics Róbert, a Suliszínház Fesztivál főszervezője és Jódal Rózsa író értékelte. A sok jó darab közül a nezsényiek Mátyás király lustája című népmese-feldolgozása és a módosiak Egyszer egy királyfi című mesejátéka nyerte el leginkább a zsűri tetszését, a doroszlóiak versenyen kívül mutatkozhatnak be a zárórendezvényen, a csonoplyai Franyó Szabolcs pedig dicséretben részesült.
Pálfi Margit két éve foglalkozik a módosi csoporttal, amelynek 45 gyermek a tagja. A kezdetekről és a nehézségekről a tanárnő a következőket nyilatkozta:
- A szerencsés igazgatóváltásnak köszönhetően az iskola még hétvégén is a rendelkezésünkre áll, így a módosiakhoz a három kilométerre levő Káptalanfalva diákjai is csatlakoztak. Ott zömmel olyan magyarok élnek, akik még gyökereikben érzik a magyarságukat és ez a lelkes kis csoport gerjeszti a munkát. Amikor összetoborzódtak a gyerekek, akkor kezdődtek a nehézségek, mert szinte az óvodásoktól a középiskolásokig voltak jelentkezők, de nem egy szinten beszélték az anyanyelvüket. Sajnos, a többség még odahaza a szüleivel sem gyakorolja az anyanyelvét, megvan viszont bennük a kedv, az akarat és a kitartás, ami szerintem az anyanyelvoktatás három alappillére. A gyerekeket kicsi korukban kell ezzel ,,megfertőzni', amikor még játéknak, szórakozásnak tekintik.
* Mit nyújtanak nekik ezek a foglalkozások?
- Az döbbentett meg a leginkább, hogy a gyerekek szerb nyelven sem tudnak játszani, szerepelni. Az ismert gyermekjátékokat (Cirmos cica, Bújj, bújj, zöld ág stb.) egyáltalán nem ismerik, a TV és a számítógép teljesen elidegeníti őket, lassan megszűnik számukra a közös játék és az együttlét öröme. Ezt a közösségi érzést fedezték fel az anyanyelvápolási órákon, amikor kicsik és nagyok együtt játszunk, énekelünk, szerepelünk.
* Hogyan folytak az előkészületek a Suliszínház Fesztiválra?
- A Suliszínház füzetekben nagyon jó feldolgozásban megtaláltam az Egyszer egy királyfi című magyar népmesét, amely rövid, csattanós kis szövegeket tartalmaz, sok játékra, mozgásra ad alkalmat. A gyerekek egy kicsit lámpalázasak voltak, mivel ők még sohasem léptek fel, de a társaik, akik a nyáron a csonoplyai táborban jártak, megosztották velük az ott szerzett élményeiket, tapasztalataikat, és ezzel kedvet csináltak a többieknek is a megmutatkozáshoz. Ekkora sikert nem vártunk, de őszintén örülök, hogy kiérdemeltük a továbbjutást, mert bebizonyosodott: nem végeztünk hiábavaló munkát. Örülök, hogy pozitívan értékelték a mozgásunkat, a beszédünket, a megjelenésünket és az egész kompozíciót. Sokat kaptunk a VMPE szemináriumain, a szakirodalmat kamatoztatni tudjuk a szórványtelepüléseken.
* Hogyan fogadták a gyerekek a zsűri döntését?
- Amikor beültünk az autóbuszba és hazafelé indultunk, annál nagyobb örömet el sem lehetett képzelni. Mindenki repülni szeretett volna, hogy minél hamarabb közöljék az otthoniakkal a sikert.
Lukács Gabriella a 22 nezsényi gyermekkel a Mátyás király lustája című mesejátékot vitte színre. Az anyanyelvápoló csoportnak nagy előnyt jelentett, hogy a helybeli művelődési otthon színpadán próbálhattak.
- Kevés anyanyelvápoló csoportnak van ilyen lehetősége, nekünk azonban sikerült. A 6-13 éves korosztályba tartozó résztvevők nagyon élvezték, hogy az egyéniségükhöz legjobban illő szerepet kapták. Mivel megtalálták önmagukat, be tudtak olvadni a légkörbe és ezért volt sikeres az előadás.
* Meglepődtek az eredményen?
- Nagyon nehéz volt megoldani, hogy a kicsik se unatkozzanak, amikor a nagyok szerepelnek, de sikerült - különböző mondókák és gyermekjátékok összefűzésével - játékossá tenni az ő jeleneteiket is. Ezt értékelte a zsűri és a közönség is. Meglepődtünk, de egyben reménykedtünk is a továbbjutásban. A Nezsényből induló autóbusz négy csoportot vitt (Fejértelep, Módos, Nagybecskerek), így a diákoknak a háromórás úton alkalmuk volt ismerkedni, barátkozni. Mindez hozzájárult ahhoz, hogy magabiztosabbá váljanak.
A Suliszínház mozgalom céljairól a következőket mondta Takarics Róbert:
- Induláskor az volt a célunk, hogy a vajdasági szórványtelepüléseken működő színjátszó csoportoknak lehetőséget adjunk a bemutatkozásra, barátkozásra, játszásra. Ez idővel igen rangos fesztivállá nőtte ki magát, Magyarországról és Szlovákiából is vannak jelentkezők. Ezért vált szükségessé, hogy különválasszuk a ,,profi' szintű együtteseket az anyanyelvápoló csoportoktól, amit az idén meg is tettünk. A gyerekek különböző körülmények között dolgoznak, egyesek profi színészeket alkalmaznak, sok helyen viszont a tanárok, illetve a művelődési központok biztosítanak előadókat. A magyarországi teljesítményekhez viszonyítva a 30-35 produkció nagyszerű eredménynek számít, mert nálunk szinte minden településen működik egy-egy színjátszó csoport. A következő elődöntő január végén lesz Nagybecskereken, majd április végén megtartjuk a gálaműsort, amelyben fellépnek az elődöntők győztesei. A legjobb színjátszó csoport tagjai a Hartig Sándor-díj mellett jutalmul részt vehetnek a magyarországi Weöres Sándor Országon Gyermekszínjátszó Találkozó gálaműsorán, amelyet a jövő év júniusában szerveznek meg Debrecenben. Az idén megkezdődött a gyermekszínjátszókkal foglalkozó rendezők továbbképzése, amit a Magyar Drámapedagógiai Egyesület is támogat. Tervben van egy hálózat kiépítése is, amelynek a kihelyezett tagozata Vajdaságban volna.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..