Jelentősen változik a nemzeti tanácsokról szóló törvény

Jelentősen változik a nemzeti tanácsokról szóló törvény

A szerb alkotmánybíróság több évig tartó eljárás után a nemzeti tanácsokról szóló törvény két szakaszát teljes egészében, további nyolcat pedig részben hatályon kívül helyezett. A bírák azonban arról is döntöttek, hogy számos hatáskör visszaállítható abban az esetben, ha a kérdéses pontokat átfogalmazzák.A feladat elvégzésére hamarosan munkacsoportot állítanak fel. Az alkotmánybíróság döntése a nemzeti tanácsokról szóló törvény száznegyven szakaszából körülbelül hetvenet érint.

A hatálytalanított rendelkezések egy része olyan kollektív kisebbségi jogok gyakorlást tette lehetővé az eddigiekben, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács — a többi kisebbségi nemzeti tanáccsal együtt — évek óta törvényesen gyakorolt, azaz a döntéssel a kisebbségi jogok elért szintje csökkent, a szerzett jogok pedig sérültek. A módosítások a nemzeti tanácsok általános jogállására, a külön választói névjegyzékre és a szavazati jogra, a nemzeti tanácsok regisztrációjára és feloszlatására, illetve a választások lebonyolítására vonatkoznak. A módosult jogszabály egyebek között a nemzeti tanácsok esetében is lehetővé teszi a rendkívüli választások kiírását, módosítja a névjegyzékbe való vételre vonatkozó szabályozást, továbbá azt is meghatározza, hogy ezentúl a Köztársasági Választási Bizottság folytatja le a voksolást, akárcsak a parlamenti választások esetében. Dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és a törvénymódosítást előkészítő szakértői munkacsoport tagja szerint jelentősen módosul a nemzeti tanácsokról szóló törvény. A változtatások többnyire a törvény szövegének tartalmát érintik, avagy pontosabbá, illetve érthetőbbé teszik a jogi szöveget. A magyar külügyminisztérium viszont csalódását fejezte ki a szerb alkotmánybíróság döntése kapcsán. A külügy sajnálatosnak nevezte, hogy az alkotmánybíróság törölte a kisebbségi nemzeti tanácsoknak azt a jogát, hogy együttműködjenek az anyaországi állami szervekkel. A magyar diplomácia szerint mindez visszalépés lehet a kisebbségi önkormányzás eredményeit illetően.

Elfogadták a tartomány új statútumának javaslatát

A Tartományi Képviselőház a vajdasági statútum javaslatáról tárgyalt. Az ülésen 99 igen és 6 nem szavazattal elfogadták a tartomány új statútumának javaslatát, amelyet továbbítottak a szerbiai parlamentnek. A szavazásra egyébként azért került sor, mert az alkotmánybíróság tavaly alkotmányellenesnek nyilvánította Vajdaság Autonóm Tartomány statútuma szövegének jelentős részét, valamint arra szólította fel a vajdasági kormányt és a képviselőházat, hogy a dokumentumot hangolja össze az alaptörvénnyel. A statútum javaslatának elfogadása után Bojan Pajtić vajdasági kormányfő arról beszélt, hogy Szerbia alkotmányát is módosítani kell, mert nincs összhangban az európai normákkal. Pásztor István tartományi házelnök kiemelte, hogy az új statútumjavaslattal valójában Szerbia jogrendjének összeomlását akadályozták meg. Maja Gojković köztársasági házelnök szerint a vajdasági statútumot teljes egészében összehangolták az alkotmánybíróság döntésével, ezáltal Vajdaság autonómiája a jelenlegi szinten marad, azaz nem csökkennek a hatáskörök. Rámutatott továbbá arra is, hogy a szerbiai képviselőház nem nyújthat be módosítási indítványokat a javaslat szövegére, tehát olyan formában fogadják majd el, ahogyan a vajdasági parlament előzőleg döntött róla.            

 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Jelentősen változik a nemzeti tanácsokról szóló törvény
  • (—)
  • 2016.02.14.
  • LXXI. évfolyam 6. szám
Jelentősen változik a nemzeti tanácsokról szóló törvény
  • Németh János
  • 2016.02.14.
  • LXXI. évfolyam 6. szám
Facebook

Támogatóink