home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Javuló életfeltételek
2004.11.17.
LIX. évf. 46. szám
Javuló életfeltételek

Új buszmegállók vannak SzajánbanSzajánnak mintegy 1350 lakosa van, 90 százalékban magyar. A helyi irodában megtudtuk, hogy ebben az évben hat pár kötött házasságot, csak három kisbaba született, de már 25 temetés volt. Történik mindez annak ellenére, hogy a helybeliek bevallása szerint az u...

Új buszmegállók vannak Szajánban

Szajánnak mintegy 1350 lakosa van, 90 százalékban magyar. A helyi irodában megtudtuk, hogy ebben az évben hat pár kötött házasságot, csak három kisbaba született, de már 25 temetés volt. Történik mindez annak ellenére, hogy a helybeliek bevallása szerint az utóbbi időszakban javultak az életfeltételek a településen. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy rendbe hozták a Móra Károly Általános Iskola épületét és a Művelődési Házat, a nagykikindai tejgyár létesítményei mellett két földműves-szövetkezet is működik. A jószágállományról a magánkézben lévő állatorvosi rendelő dolgozói gondoskodnak, ami megkülönbözteti Szajánt a község többi falvától.
Ez év áprilisában a belgrádi Bredex cég tulajdonosa mentette meg a csőd szélén álló szövetkezetet azáltal, hogy 250 hektárnyi földet bérelt Szajánban. Több mint 15 millió dinárt fektetett be, törlesztette az adósságokat, kifizette az elmaradt béreket, új beruházásokat eszközölt. Jelenleg 26 alkalmazott van, de a számuk később gyarapodhat. Búzán kívül gyógynövényeket termesztenek. Mintegy félszáz hektáron vetettek kamillát, a tervek szerint a betakarításig elkészül a szárító is. A Bredexnek 600 darab juhot számláló nyája van. A szövetkezetben két új üvegházat emeltek, és azt rákapcsolják a gázhálózatra. Hamarosan megkezdik a dughagyma ültetését, a saláta vetését és a paradicsom gondozását, a virágtermesztés pedig a jövő év márciusában kezdődik.
Szaján közelében a DTD-csatorna mentén húzódó szikes talajon a Bredex vállalat munkagépeivel kezdetét vette a mintegy 400 hektárnyi halastó kiépítése. A munkálatokat nemcsak a gyakori csapadék fékezte, hanem a szükséges okmányok hiánya is, de remélik, hogy a kemény fagyok beállta előtt még sikerült előrehaladniuk. A tó létesítését egyelőre 46 hektáron tervezik, a földmunkálatok 30 százalékával elkészültek.
Sajnos, a szajániak úgy értik, hogy az új (radikális), nagykikindai községi vezetőség máris beleavatkozott a falu dolgaiba azzal, hogy a helyi közösség tanácsának a megkérdezése nélkül áthelyezte Benyócki János anyakönyvvezetőt, és a helyére egy olyan személyt nevezett ki, pontosabban irányított vissza a településre, akit már jól ismernek, és aki ellen tiltakoznak. Az anyakönyvvezető cseréjével kapcsolatos aggályairól Apró Kornél tanácselnök tájékoztatta Branislav Blažiæ polgármestert, aki munkatársaival látogatott Szajánba. A községi elnök azonban nem kívánt állást foglalni az ügyben, mondván, hogy a szajániak forduljanak a községi közigazgatás illetékes vezetőjéhez. Ő a falufejlesztésről, a folyamatban lévő programokról és tervekről érdeklődött.
(-)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..