home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Játszd újra, Sam!
AGÁRDI Gábor
2012.10.03.
LXVII. évf. 40. szám
Játszd újra, Sam!

Egy csók, egy sóhaj, egy üdítő pillanat. Amikor valaki először mondja párjának, hogy szeretlek. Emlékszünk még a szép percekre?

Régebben valóban zöldebb volt a fű, édesebb lett volna az élet, vagy ez csak nosztalgia? A valóság az... vagy mégsem? Hát igen, valóban! Azt mondják, kedves Olvasó, hogy idővel minden megszépül. Olykor keressük elő a porlepte emlékeket, és sírjunk is akár, mert néha szükség van a könnyekre, és ez jól van így. Azt is mondják az okosok, hogy az önsajnálat nem jó, de ez badarság! — hiszen ki sajnáljon bennünket, ha nem mi, saját magunk?!
Pont hetven éve annak, hogy egy régi emlék megszületett. Egy film, a második világháború ihlette szerelmi harc története. Az aranykor gyermeke volt ez a mű, azé a korszaké, amelyben még titánok uralták az álomgyárat. Samuel Goldwyn, Louis B. Mayer, Adolph Cukor — a legnagyobb nevek abban az érában, amelyben Hollywood nem volt egyéb, mint hat filmgyár uradalma. Egy csillogó korszak,  amelyben hetente vászonra vittek egy újabb csodát, a közönség pedig sorban állt a filmszínházak jegypénztárai előtt, hogy láthassa kedvenceit. A terem elsötétült, a vörös posztót elhúzták — mert akkor még volt ilyen —, a függöny mögött megvillanó fény pedig a mozigép kattogásával összefonódva jelezte: csoda történik. Akkor, éppen hetven éve, egy férfi és egy nő, a két B., azaz Bogart és Bergman kellett hozzá.
1942-ben még senki sem gondolta, hogy a Casablanca időtlen tud maradni, és hogy klasszikussá csiszolja az emlékezés. Akkortájt csupán egy volt a sok közül, beilleszkedve a Warner Bro-thers stúdió által évente forgatott ötven ponyva közé. Minden egy rádióadással kezdődött. Az NBC esti műsorában beszámolt arról, hogy a népszerű Ronald Reagan főszereplésével készül majd egy szirupos történet — Amerika első számú rádióadója a Casablanca előkészületeinek a hírét így harangozta be. Hal B. Wallis producer közben a Broadway színházait járva egy olyan előadás szövegkönyve után kutatott, amelyet át lehetne ültetni vászonra. Egy kisebb társulat adta elő a Mindenki Rick mulatójába jár című darabot, ami a producernek annyira megtetszett, hogy azonnal megvásárolta a megfilmesítés jogát. A stúdiómogul Jack Warner az Epstein testvéreket bízta meg a forgatókönyv megírásával, és közeli barátját kérte volna fel, hogy üljön a rendezői székbe, de a testvérek és a rendezőjelölt nem voltak valami jó viszonyban, így a rendező Kertész Mihály lett. Kertész, azaz Curtiz a Warner alkalmazásában állt képíróként, és előzőleg is zsinórban szállította neki a kasszasikereket. A forgatás elkezdődött, de a hírekkel ellentétben Humphrey Bogartot kérték föl a kávéház-tulajdonos, Rick szerepének eljátszására, a nagy nő, Ilsa alakját pedig Ingrid Bergman formálta meg. 
A Casablanca forgatását már az elején félbe akartak hagyni, mert semmi sem jött össze. A forgatókönyv szövege oldalanként érkezett a forgatás helyszínére, a történet felénél az írópáros fő motorja, Julius J. Epstein sem tudta még, miként szövődik majd a történet szála tovább. A színészek szinte óránként hajba kaptak valami apróságon, Bergman és Bogart kirohanásairól tudósított a Motion Picture Daily c. filmlap. Az sem könnyítette meg a munkát, hogy Bogi alacsonyabb volt partnernőjénél, ezért a közös jelenetekben Bogart urat székre állították, vagy éppen Ingrid kisasszony lépkedett árokban — hogy ne tűnjön fel a magasságbéli különbség. A végén mégis létrejött az aranykor legfényesebben csillogó ékköve. A jelenetek romantikusak, érezhető az álmodozás, a negyvenes évek hangulata. A Casablanca pedig nem csupán mozgó képmese, hanem olyan lelki táj, ahol már mindenki járt valamely életében egyszer. A lényeg a varázslat, azaz Franklin D. Roosevelt elnök szavait idézve: „Ki ne szeretne pont a nagy világégés idején, kedves, gondtalan arcokat látni a vásznon, akik régi ismerősként lépnek be az ajtón?!”
A végzet asszonya végül elrepül, de ejt néhány könnycseppet, mert bár férjével kell tarania, Ricket egy életre a szívébe zárta. Elérkezik a végső búcsú ideje, de kettejük számára örökre megmarad Párizs (We'll always have Paris), a puhakalapos, ballonkabátos Humphrey Bogart pedig csak szívja füstszűrő nélküli Chesterfield cigarettáját. Bogi, Bogi, a szenvedélyed vitt a sírba. A többi már történelem, hiszen a valóság az... vagy mégsem? Hát igen, valóban!
A filmszalag forog tovább, a zongora hangja átjárja a kávézót, Játszd újra, Sam! — kiálltja Rick. Sam pedig csak zongorázik, csak zongorázik... Ahogy múlik az idő... As time goes by...  
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..