home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Játékos versengés
Balázs Szilvia
2018.03.09.
LXXIII. évf. 10. szám
Játékos versengés

​​​​​​​Szombaton rendezték meg Szabadkán, a Katolikus Körben a városi hittanversenyt, melyre több környékbeli településről is érkeztek gyerekek.

A vallásos témájú megmérettetést 2011-ben dr. Szöllősy Tibor atya szervezte meg első alkalommal, aztán Tojzán László és Balcsák Szilárd atya folytatta a hagyományt. Szilárd atya szerint maga a szervezés nem nehéz, a munka oroszlánrészét ugyanis a hitoktatók vállalják magukra.


A szerző felvételei

— Ők készítik fel a részvevőket a megmérettetésre — magyarázza Szilárd atya. — És a gyerekek utaztatásáról is ők gondoskodnak. Nekem valójában csak annyi a feladatom, hogy amikor eljönnek, feltegyem nekik a kérdéseket.

Az idei megmérettetésre is szép számmal érkeztek versenyzők Szabadka minden részéről, illetve a környékbeli településekről is.

— Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért is van szükség erre a hittanversenyre. Az egyik pedagógus ismerősömmel beszélgettünk, és amikor megkérdezte, mit csinálok, azt mondtam, hogy éppen a hittanversenyt szervezem. Micsoda? Hittanverseny? Még abból is? Mondtam, hogy igen — mosolyog Szilárd atya. — Amikor a hitünkről beszélünk, akkor elmondhatom, hogy a bérmálás szentségében például azokat részesítjük, akiknek megvan az alaptudásuk, emellett pedig rendszeresen járnak templomba. Mi buzdítani szeretnénk a gyerekeket ezzel a versennyel, hogy tanuljanak, amivel a hitoktatók munkáját is segítjük. A legfontosabb hitigazságokat azért fontos elsajátítaniuk, hogy legyen egy alaptudásuk Istenről, ismerkedjenek meg az Egyház tanításával és magával a Szentírással is. Ma Szabadka csaknem minden általános iskolájából érkeztek gyerekek — ahol van katolikus hitoktatás. Jöttek emellett Kelebiáról, Csantavérről, Királyhalomról, Hajdújárásról és Noszáról is. Olyan sokan vannak, hogy remélem, senkit sem hagytam ki a felsorolásból — nevet Szilárd atya.

A verseny keretében a gyerekek játékos feladatok által tanulhattak meg még többet a hitről, a vallásról és Istenről. Délelőtt az alsósok, délután pedig a felsősök versenyeztek egymással. Mindenki kapott valamilyen ajándékot. A legjobbakat édességcsomaggal jutalmazták, valamint egy-egy Pénzes János megyés püspök által aláírt oklevéllel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..