home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Játékos robotika
Kartali Róbert
2019.10.19.
LXXIV. évf. 42. szám
Játékos robotika

A Lego robotok alkalmazása az oktatásinformatikában címmel tartott telt házas előadást prof. dr. Námesztovszki Zsolt egyetemi docens, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese a Vajdasági Magyar Mérnökök és Műszakiak Egyesületének legutóbbi összejövetelén, a Szakegyesületek és Társulások Szövetségének székházában.


Prof. dr. Námesztovszki Zsolt 

A fiatalok körében is nagy érdeklődésnek örvendő előadás központi témája a World Robot Olympiad volt, melynek a 2019. évi szerb nemzeti döntőjét szeptember 26-án rendezték meg a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. A WRO egy nemzetközi robotprogramozási verseny, melynek célja, hogy a gyermekeket és a fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A csapatokat két-három tag és egy csapatvezető alkotja, ők közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat. A versenyeken az előzetesen megszerzett tudás alapján a csapattagoknak egyedül kell megbirkózniuk a feladatokkal. 8 és 25 év közötti fiatalok vehetnek részt, 4 kategóriában és 6 korosztályban. A robotjukat Lego MINDSTORMS elemekből építik meg, de versenykategóriától függően a többi vezérlő, építőanyag vagy programozási nyelv használata is megengedett. A megépített robotoknak egy külön erre a célra kialakított versenypályán kell különféle feladatokat teljesíteniük — kategóriától függően mást és mást —, melyek az idősebb korosztályok számára egyre bonyolultabbá válnak — magyarázta Námesztovszki Zsolt.

— A WRO nemzetközi szinten 15. éve szervezi meg a tudománynak, a technológiának és az oktatásnak ezt a seregszemléjét. Ezzel egyesíti és segíti a fiatalokat a világ minden tájáról kreativitásuk és problémamegoldó készségük fejlesztésében az MTMI (matematikai, természettudományos, műszaki és informatikai) területeken. Szerbiában mi szerveztük meg ezt a versenyt először, ez a szerbiai nemzeti döntő. A legót már használták a gyerekek, mint utóbb kiderült, néhány iskolában már voltak szettek. Az egész folyamatot Pásztor István védnökölte, illetve a további támogatók is lehetővé tették, hogy minden induló csapat, mely regisztrált, kapott egy szettet egyéves használatra, valamint pályát is, melyen gyakorolhatta a versenyfeladatokat. Egy ilyen szett egyébként 65 000 dinárba kerül. Minden év januárjában megjelentetik az aktuális év szabályait. Ezeket mindig a nemzetközi verseny szervezője írja, követve a Lego irányelveit, így az idén Magyarország szabta meg az előírásokat az egész világra vonatkozóan. A verseny hierarchikus, a nemzeti megmérettetések győztesei jutnak tovább a világdöntőre, így a szabadkai forduló legjobbjai képviselik Szerbiát a magyarországi döntőn. Jövőre Torontóban lesz a világverseny, így a jövő évi szabályokat Kanada határozza meg. Minden évben van egy főtéma, az idén az okosvárosok köré épült minden.

Námesztovszki azt is elmondta, hogy januárban ismét lesz egy képzésük, a nemzeti versenyt pedig előbbre szeretnék hozni, mert a novemberi világversenyhez képest az idén az utolsó pillanatban lett megszervezve. Továbbá jövőre már egy nagyobb helyszínt kell keresni a rendezvénynek. Az MTTK díszterme kicsinek fog bizonyulni, hiszen 50 csapatra számítanak, az idén 22 csapat versenyzett, azaz 66 gyerek. Hozzátette: 22 iskolában indult meg ilyen szakkör, és 22 tanár kapcsolódott be, ezek a mérhető adatok. A gyerekek sikerélményét, munkáját, tapasztalatszerzését, problémamegoldó készségének fejlődését nem lehet mérni, de ezek is nagyon jelentősek.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..