home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Járd végig!
Martinek Imre, Kónya-Kovács Otília
2019.10.19.
LXXIV. évf. 41. szám
Járd végig!

Közös erőbevetéssel járta végig kísérőivel a torontálvásárhelyi Moša Pijade és a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola harminc diákja legutóbbi anyaországi szakmai kirándulása helyszíneit.

A lehetőséget ehhez az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, Járd végig! elnevezésű pályázaton való sikeres részvétel hozta. Arra a programra jelentkezve, amely immár a Kárpát-medencei, magyar tannyelvű iskolásoknak is lehetőséget nyújt szakmai tanulmányút keretében Magyarországra látogatni, korosztályuk diákjaival találkozni, az együvé tartozás érzetét erősíteni. A bánsági útra kelők Győrt és Pannonhalmát választották. A látottak és a megtapasztaltak összegzésére elsőként Vidrács Krisztina, a torontálvásárhelyi tanintézmény igazgatónője vállalkozott.

— A gazdag programkínálat, mely teljességében megfelelt diákjaink életkorának, megannyi interaktív foglalkozást is magában foglalt. Országjárásunk harmadik napján vendégei lehettünk a Győri Nádorvárosi Ének-Zenei Általános Iskolának, melynek vezetőivel a jövőbeli együttműködési lehetőségeinkről is beszélgettünk. Beleértve a zenei találkozásokat is, iskolai énekkaraink révén.


Győr (fotó: Szenti Zsolt)

Hogy a muzslyaiak hogyan élték meg az anyaországban tett látogatást, új barátaikkal, a torontálvásárhelyiekkel egyetemben, azt Molnár Attila, a Szervó Mihály Általános Iskola igazgatója összegezte, elmondva, nagyon hasznosnak találja az iskolák együttműködését, a gyerekeknek ugyanis jót tesznek az új ismeretségek. Mivel a bánáti iskolákban mostanság kevesebb a diák, ezért is fontos, hogy elbeszélgessenek a kortársaikkal.

A gyerekek eleinte visszafogottabbak voltak, amikor a tanintézményüket mutatták be, de később, amikor már egy sportvetélkedőt is megejtettek, teljesen felszabadultak. Természetesen a barátkozás tovább folytatódik, mert a telefonszámok, elérhetőségek csereberéje javában folyt a búcsúzkodáskor.


Pannonhalma (fotó: Szenti Zsolt)

A városnézés is lenyűgözte a bánáti diákokat, az útvezető sok érdekes történelmi mozzanattal gyarapította a tudásukat. Győrben természetesen szóba került a félhold meg a szélkakas is. Amit viszont külön ki lehet emelni, az a pannonhalmi apátság könyvtára volt, mert ott érte az igazi meglepetés a kirándulókat. Amikor beléptek, a halk tetszésnyilvánítás után teljes odaadással figyeltek, összpontosítottak, élvezték a látogatás minden pillanatát. Nagy érdeklődéssel nézegették a kiállított látnivalókat, talán sokukban éppen itt ért be a válasz arra a gondolatra, hogy hol is vagyunk mi a világban.

A néha igencsak rakoncátlan gyerekek ezen a kiránduláson annyi élménnyel gazdagodtak, annyi újdonságról kaptak információt, annyi szépséges, a magyarságra vonatkoztatható dokumentumot, könyvet és épületet láttak, hogy még sokáig erről fognak beszélgetni.

A tervekről, a programok folytatásáról Molnár Attila kijelentette, a jövőben is szeretnék kihasználni ezeket a lehetőségeket, mert gazdagíthatják a fiatalok látókörét, és gyarapítják a tudásukat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..