Japán „szárazföldi” hatalommá válhat

Japán „szárazföldi” hatalommá válhat

​​​​​​​Híddal kötnék össze Oroszországot és Japánt — Egyik politikus sem népszerű Horvátországban — Feladja királyi státuszát a japán hercegnő

Híddal kötnék össze Oroszországot és Japánt

Oroszország egy közúti és vasúti híd megépítését javasolja Japánnak a Szahalin-félsziget és a Hokkaidó sziget közötti átkeléshez — mondta Igor Suvalov orosz miniszterelnök-helyettes a vlagyivosztoki III. Keleti Gazdasági Fórumon. Suvalov szerint Oroszország közel áll ahhoz, hogy megkezdje a munkálatok rá eső részét, vagyis hogy elvezesse a vasutat a Csendes-óceánig, és hozzáfogjon a híd megépítéséhez. Mint mondta, az átkelő révén Japán „szárazföldi” hatalommá válik. A kétnapos gazdasági fórum alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abe Sinzó japán kormányfő megbeszélést folytat egymással.

Egyik politikus sem népszerű Horvátországban

Először történt meg Horvátországban, hogy a legnépszerűbb politikusok listáján senki sem került az élre. A Promocija plus közvélemény-kutató cég 2004 óta folytat felméréseket Horvátországban a pártok támogatottságát és a politikusok népszerűségét illetően. A hétvégén készített közvélemény-kutatás eredménye szerint arra a kérdésre, hogy ki a legnépszerűbb politikus Horvátországban, a megkérdezettek mintegy 23,3%-a jelölte be azt a válaszlehetőséget, hogy senki sem. A második helyre Kolinda Grabar-Kitarović államfő került 15,8, a harmadikat pedig Andrej Plenković kormányfő foglalja el 11,2 százalékkal. A legnépszerűtlenebb politikusok listáján viszont már Andrej Plenković áll az élen 19,2 százalékkal. A második helyre a megkérdezettek 13,7 százalékának válasza alapján a minden politikus kategória került. Horvátország évek óta rossz irányba halad — ezt jelenleg a szavazók 73,4 százaléka gondolja így. A tizenegy hónapja hivatalban levő horvát kormány támogatottsága az augusztusi 40,7 százalékról most 36-ra csökkent.

Feladja királyi státuszát a japán hercegnő

Akihito japán császár legidősebb unokája, Mako hercegnő közölte: férjhez megy egyetemi csoporttársához, aki mosolyával és őszinteségével nyerte meg a szívét. Mako és vőlegénye, Kei Komuro a közös sajtótájékoztatójukon elmondták, kapcsolatuk öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor is a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetemen Mako a fiú mögött ült. A palota tisztviselői szerint az esküvőjük jövőre várható. Akihito császár — Mako nyolcvanhárom éves nagyapja — várhatóan 2018 végén mond le, utódja pedig legidősebb fia, Naruhito japán koronaherceg lesz. Mako, mivel nő, nem örökölheti meg a trónt, ezenkívül pedig a királyi státuszát is el fogja veszíteni, miután egy közemberhez megy feleségül.


A nyitókép illusztráció: Pixabay.com

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Japán „szárazföldi” hatalommá válhat
Világkép
Japán „szárazföldi” hatalommá válhat
Világkép
  • MTI
  • 2019.12.03.
  • LXXIV. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink